Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Miro Žbirka by oslavil 70: Jaká tajemství skrývala truhla po jeho mamince?

21. října 2022 | 06:00

Dnes by legendární slovenský zpěvák Miro Meky Žbirka oslavil významné životní jubileum. 10. listopadu loňského roku však odešel do uměleckého nebe, a svých 70. narozenin se tak už bohužel nedožil. V rámci nadcházejícího smutného výročí odchodu této hudební ikony je určena nejen fanouškům českého a slovenského popu výstava Miro Žbirka: Roky a dni, kterou lze navštívit od 20. října v Historické budově Národního muzea. Které věci z jeho soukromí si budou moct návštěvníci prohlédnout?

Nejen hudební svět zasáhla minulý rok velmi bolestivá a zdrcující zpráva. 10. listopadu 2021 zemřel legendární slovenský zpěvák Miro Meky Žbirka ve věku 69 let. Podlehl opakovanému zápalu plic. Zdravotní problémy ho však doprovázely už od roku 2017, kdy ho nemoc zasáhla v Londýně. Loni mu byla osudná. Meky byl a vždycky bude ikonou, zářnou hvězdou a legendou populární hudby. Jeho hudební um byl doprovázen i nezaměnitelným stylem opřeným o 70. a 80. léta, který ožívá i dnes a stejně tak jako Miro je čirou inspirací, na kterou nelze zapomenout.

O tom, že byl legendou nejen hudební, ale i módní scény, se můžete přesvědčit od 20. října v Historické budově Národního muzea. Zde bude totiž probíhat výstava Miro Žbirka: Roky a dni, kterou se rozhodlo Národní muzeum společně s umělcovou manželkou Kateřinou přiblížit životní a profesní milníky ikony české a slovenské hudby uplynulého půlstoletí. Výstava je však především oslavou hudebního nadšení a lásky k hudbě. 

Kateřina během tiskové konference vysvětlila, že výstava obsahuje mnoho předmětů, kterými ji zahrnuli Mekyho fanoušci. Také prozradila, že poprvé v životě otevřela krabici, jejíž obsah jí Miro nikdy neukázal. Byla po jeho mamince a on ji nechtěl otvírat, aby nebyl smutný. Našla tam mimo jiné fotky, dopisy, které jí posílal z Londýna. Ujišťoval ji v nich, že nemusí být smutná a bát se o něj, že je v pořádku. 

Návštěvníci si budou moct prohlédnout i další věci z Mekyho osobního i profesního života, jako je jeho gramofon z mládí, na němž poslouchal mimo jiné své milované Beatles. Ale kupříkladu i jeho oblečení a doplňky, které jsou s ním neodmyslitelně spjaty, stejně tak jako s historií módy. Mezi ikonické kousky patří tenisky Converse, brýle či kožená bunda.

Které další ikonické kousky, jež jsou na módní scéně aktuální i nyní, nosil a čím okouzlil svět?

Miláček nejen české a slovenské scény

Zpěvák a skladatel Miroslav Žbirka zvítězil vůbec jako první Slovák v československé anketě Zlatý slavík. Tehdy vizáží docela nenápadný mladík v roce 1982 porazil pravidelného vítěze – Karla Gotta. Miro Žbirka přezdívaný Meky nebyl pouze miláčkem české a slovenské scény, ale koncertoval i po celém světě. Při vzpomínkách na své kariérní začátky s oblibou říkával, že zpěvu a hraní by se nevěnoval bez vlivu The Beatles. „Kdybych jako chlapec neslyšel jejich písničky, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným,“ tvrdil zpěvák, který k anglické skupině doslova vzhlížel.

Více o jeho profesním životě se dozvíte v následujícím videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Není divu, že měl Miroslav k legendární skupině tolik blízko, v žilách mu totiž kolovala nejen slovenská, ale i anglická krev. Byl synem Slováka Šimona Žbirky z Tmavé Hory a Angličanky Ruth Gale z Londýna.

V uších nám harmonicky hrají jeho megahity, jako jsou Jesenná láska, Atlantída či Biely kvet. Ten pro Mira Žbirku napsal textař a básník Kamil Peteraj, se kterým hojně spolupracoval. Skladba se však měla původně jmenovat Čierny kvet, ale vzhledem k tomu, že měla zaznít na Bratislavské lyře, která byla sledována tehdejším režimem, schvalovacím řízením neprošla. Název totiž působil depresivně, a tak se změnil na Biely kvet. Za zmínku stojí i písně Nespál’me to krásne v nás či V slepých uličkách. Hlas jim propůjčil spolu s Marikou Gombitovou, se kterou se potkal v hudební skupině Modus.

Z jejich písní i klipů vyznívala jejich vzájemná chemie, nebyli jen pouhými zpěváky vedle sebe, ale splynuli v naprostou souhru. Se zármutkem se tehdy Marika na svém oficiálním facebookovém profilu s Mekym rozloučila slovy: „Můj drahý Meky, budeš mi moc chybět. Jsi navždy v mém srdci. S láskou Tvoje princezna.“

Módní ikony

Souladně působili i ve vizáži za doprovodu ikonických modelů 70. a 80. let. Marika se vyjímala v blyštivých blůzkách, jež jí dodávaly hvězdný třpyt a lesk. Dominanci a emancipaci jí pak dodávaly outfity s podtónem mužského šmrncu. Kupříkladu saka s výraznými ramenními vycpávkami. Spolu s Mekym pak s oblibou nosívala zvonové kalhoty, absolutní ikonický prvek zlatých sedmdesátek, který vládne módním žebříčkům i nyní. Opět se tak dostáváme k faktu, že tato dekáda je neustálou studnicí inspirace. Vrátily se i adorované úpletové vestičky, které Miro i Marika nosili na košile, oblíbené u nich ale byly i proužkované či rozverné květinové vzory. Onu rozvernost a půvab pak Marice dodávala hustá blonďatá hříva.

Miro Žbirka ani s nástupem nového milénia neopouštěl odívání tehdejších dob. Charakteristická pro něj později byla trička s nápisy či bez nich v kombinaci se sakem v sametu či kůži. Materiály, které vedle denimu vévodily osmdesátkám. Další atributy, které i dnes drží prst na tepu doby... A tak si věčně milého, vřelého Mekyho budeme nosit nejen v našich srdcích, ale – metaforicky řečeno – i na sobě.

Autor: Žaneta Podlahová