Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Závažná diagnóza je nezastaví: Slavné ženy, které zápasí s roztroušenou sklerózou

22. srpna 2021 | 06:00

Roztroušená skleróza je zákeřná a nevyléčitelná nemoc, o které se v posledních letech mluví čím dál tím častěji. Děje se tak možná i díky úspěšné americké herečce Salmě Blair a v našich končinách slovenské zpěvačce Tině. Obě o své diagnóze v minulosti otevřeně promluvily. Nově se k nim připojila i herečka Christina Applegate, která se o přítomnosti této nemoci ve svém životě svěřila svým fanouškům na Twitteru. 

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Jak se nemoc projevuje?

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které se u žen vyskytuje až dvakrát častěji než u mužů. U této diagnózy napadá imunitní systém organismu vlastní buňky a způsobuje mnoho závažných potíží. Patří mezi ně mimo jiné únava, špatná citlivost kůže a problémy s ovládáním končetin, třes, závratě, potíže s mluvením a taky poruchy zraku. Tato nemoc se nijak neváže na věk a lékaři dodnes nevědí, co přesně ji způsobuje. Ve hře jsou faktory jako dědičnost, stres, ale i životní prostředí.

U každého pacienta je navíc průběh úplně jiný – někdo pociťuje jen mírné příznaky, jiní lidé naopak postupně ztrácejí schopnost samostatného pohybu nebo vyjadřování se. Není se proto čemu divit, že slyšet z úst lékařů verdikt roztroušené sklerózy je pro pacienty opravdu šokující a smutný moment, po němž následuje často každodenní a vyčerpávající souboj s touto nemocí.

Každý zápasí po svém

Ačkoliv je cesta každého pacienta s roztroušenou sklerózou opravdu velmi individuální a náročností se různí podle rozsahu onemocnění, mezi slavnými osobnostmi jsou i tyto tři ženy, které chorobou trpí a o svých problémech veřejně promluvily.

Asi nejvýraznější osobností s roztroušenou sklerózou je herečka Selma Blair (49), které byla tato zákeřná nemoc diagnostikována v roce 2018. Na svém Instagramu se Selma rozpovídala o tom, že mírné projevy tohoto onemocnění pociťovala už více než patnáct let před diagnózou, ale rozhodla se je ignorovat. Od propuknutí závažnějších příznaků Selma o své nemoci otevřeně mluví na sociálních sítích a sdílí fotografie z dnů dobrých i z dnů úplně nejhorších. Odhaluje tak světu svou zranitelnost a opravdovou tvář této nemoci.

Ta Selmě výrazně zasáhla nohu a její schopnost samostatné chůze je od té doby snížená. Krásná herečka, která se na přelomu milénia proslavila především svou rolí ve filmu Velmi nebezpečné známosti, si však z chodicí hole, jež se pro ni stala nutností, udělala originální módní doplněk. Holí má několik a na eleganci jí rozhodně neubírají. Dává si dobrý pozor, aby ladily s jejím outfitem a byly vhodné pro danou příležitost. Selma zveřejnila také fotografie, na nichž je v důsledku léčby zcela bez vlasů. Optimismus a naděje ji však neopouštějí, a je proto skvělou motivací a podporou pro lidi trpící těžkým chronickým onemocněním.

Z „našich“ slavných žen postihla roztroušená skleróza slovenskou zpěvačku Tinu (37). Ta zprvu zvolila úplně jiný přístup než Selma Blair – o její diagnóze kromě nejbližší rodiny a přátel totiž nevěděl několik let vůbec nikdo. Tina nakonec svou nemoc přiznala a udělala to na svém Instagramu velmi kontroverzním vyjádřením, že roztroušenou sklerózou sice trpí, ale odmítá klasickou léčbu.

Zpěvačka k této nemoci zvolila spíše duchovní přístup a po kolapsu a hospitalizaci se rozhodla „naslouchat tomu, co se mi nemoc snaží sdělit“. Od té doby údajně provedla ve svém chování a celkově v životě změny, které jí den co den pomáhají nemoc krotit, žít beze strachu a být více v souladu sama se sebou. V současnosti údajně příznaky téměř netrpí.

Minulý týden o své roztroušené skleróze veřejně promluvila i herečka Christina Applegate (49). Hvězda veleoblíbeného seriálu Ženatý se závazky svým fanouškům na Twitteru (LINK) sdělila, že diagnostikována byla teprve před pár měsíci. Ujistila je však, že se jí dostává mnoho podpory od blízkých i od dalších lidí, kteří tímto onemocněním trpí. S humorem sobě vlastním dodala, že ačkoliv jde o dlouhou a náročnou cestu, pokračuje vpřed, pokud tu cestu „nezablokuje nějaký blbec“. Nezbývá tedy než doufat, že Christinin boj s roztroušenou sklerózou se ponese ve stejném duchu jako její poslední tweet, pod nímž obdržela spoustu vřelých reakcí od mnoha slavných osobností i fanoušků.

Inspirace a podpora

Selma, Tina i Christina dokazují, že i přes zákeřnou diagnózu je potřeba to nevzdat a nikdy neztrácet naději. Jsou pro mnohé inspirací, ale také připomínkou toho, jak důležité je mít v těžkých chvílích po boku svou rodinu a přátele. Spousta pacientů trpících roztroušenou sklerózou však nemá dostatek finančních prostředků na léčbu nebo rodinu, která by je mohla podpořit. I pro ně založil český hokejista Jakub Voráček Nadaci Jakuba Voráčka. Je věnována pouze pacientům s roztroušenou sklerózou, ty jejím prostřednictvím můžete finančně podpořit ZDE.

Autor: Nia