Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženy na olympiádě, pro které je věk jenom číslo: Tyto sportovkyně lámou rekordy a bourají předsudky

  • olympioničky
    30. července 2021 | 06:00

    Vrcholový sport už dávno není výsadou jen těch nejmladších ročníků. Dokazuje to i těchto šest výjimečných žen, které byly letos vyslány k reprezentaci svých zemí v nejrůznějších disciplínách na olympiádě v Tokiu.

    Surf, karate, drezura koní nebo vzpírání. Jen několik málo disciplín, v nichž mají ženy na právě probíhající olympiádě široké zastoupení. Některé z nich zažívají svůj olympijský debut, jiné se této nejdůležitější sportovní soutěže účastní pravidelně. Úžasné fyzické výkony navíc podávají nejen po překročení čtyřicítky nebo padesátky, ale dokonce i šedesátky!

  • Oksana Čusovitina (Uzbekistán, 46 let)

    Tato uzbecká gymnastka se pyšní neuvěřitelně dlouhou sportovní kariérou. Prvních olympijských her se zúčastnila už v roce 1992 – po zániku Sovětského svazu reprezentovala Společenství nezávislých států, kam Uzbekistán patřil. V roce 2002 se Oksana přestěhovala do Německa, kde její syn podstupoval náročnou léčbu leukémie. Stala se německou občankou a v roce 2008 vyhrála pod německou vlajkou zlatou medaili na olympiádě v Pekingu. V roce 2013 začala opět reprezentovat Uzbekistán. Na olympiádě v Riu de Janeiro v roce 2016 byla historicky první ženou, která se účastnila už sedmých olympijských her za sebou. Před letošní olympiádou, která byla kvůli pandemii přesunuta z loňska, Oksana prohlásila, že po účasti v Tokiu odejde do sportovního důchodu. Po úžasném výkonu na své v pořadí osmé olympiádě sklidila Oksana potlesk vestoje a neskrývala slzy dojetí. V emotivním příspěvku na svém Instagramu napsala, že i přes všechny vzestupy a pády, slzy radosti i smutku nelituje ani jedné minuty své kariéry.

  • Barbora Špotáková (Česká republika, 40 let)

    Naši slavnou a medailemi ověnčenou oštěpařku snad netřeba vůbec představovat. Svou první olympiádu absolvovala v roce 2004 v Aténách – ta letošní v Tokiu je její pátá a podle jejích slov zřejmě i poslední. Její (nejen) olympijské úspěchy v průběhu let jsou úctyhodné. Zlaté medaile ve vrhu oštěpem přivezla z Pekingu a Londýna, v Riu de Janeiro vybojovala bronz. Špotáková si navíc během své opravdu zářné kariéry dokázala udělat prostor i pro rodinný život. S přítelem Lukášem Novotným má dva syny Janka a Dareka. Řadí se tak k těm, které neustále potvrzují, že ženy zvládnou opravdu všechno.

  • Sandra Sánchez (Španělsko, 39 let)

    Karate je jedním ze čtyř sportů, v nichž se na letošních olympijských hrách soutěží vůbec poprvé. Jeho reprezentantkou za Španělsko je Sandra Sánchez, která tudíž na olympiádě také debutuje. V minulosti se Sandra věnovala jízdě na BMX a později také japonskému bojovému umění dóžó. Ve svých třiatřiceti letech se rozhodla začít s karate, bylo jí ale řečeno, že už je na tento sport příliš stará. Sánchez ale všechny vyvedla z omylu a v roce 2018 se na domácí půdě stala světovou šampionkou. První byla i na evropském šampionátu v roce 2021. Není proto divu, že byla vyslána reprezentovat Španělsko i na letošní olympiádu a rozhodně patří mezi favoritky.

  • Mary Hanna (Austrálie, 66 let)

    Neklame vás zrak – letos nejstarší reprezentantka na olympiádě v Tokiu je opravdu šestašedesátiletá Australanka Mary Hanna. Její specializací je jízda na koni, konkrétně drezura. Přestože v této disciplíně není vyšší věk úplnou výjimkou, Maryin zápal a výdrž jsou přesto obdivuhodné. Letos se jedná o její v pořadí sedmou olympiádu a je druhou nejstarší soutěžící atletkou v historii. Mary začala jezdit už ve čtyřech letech a láska ke koním ji ani po více než šedesáti letech neopouští. Už teď prohlásila, že plánuje účast i na příští olympiádě, která se uskuteční v roce 2024 v Paříži. Mohla by tak překonat historicky nejstarší olympioničku – britskou jezdkyni Lornu Johnstone, která v drezuře reprezentovala jako sedmdesátiletá na olympiádě v Mnichově v roce 1972.

  • Sofía Mulánovich (Peru, 38 let)

    Sice nejmladší z našeho seznamu, ale pořád starší než mnoho jejích letošních soupeřek. Sofía Mulánovich debutuje na letošní olympiádě v surfování. Narodila se v plážové oblasti Punta Hermosa a ke sportu v rozbouřených vlnách ji inspirovala její maminka, jediná žena mezi všemi místními surfaři. Sofía se tak ve svých osmatřiceti letech vypracovala až k účasti na olympiádě, například i po boku momentální světové jedničky Carissy Moore. Ač proti Sofíi stojí ostřílené soupeřky, sama má za sebou tolik úspěchů a zkušeností ze světových šampionátů, že jim může s přehledem konkurovat.

  • Laurel Hubbard (Nový Zéland, 43 let)

    Laurel není na letošní olympiádě inspirativní pouze svým věkem. Soutěží ve vzpírání v kategorii žen nad 87 kilo, zároveň je však historicky první transgender účastnicí olympiády vůbec. Ač se Laurel narodila v mužském těle, identifikuje se jako žena. Celkovou tranzicí pohlaví prošla před osmi lety, když jí bylo 35 let. Nyní byla svou zemí vyslána jako zástupkyně žen ve vzpírání, což má veliký význam nejen pro Laurel, ale i pro celou LGBTQ+ komunitu. Laurel si navíc před třemi lety zlomila na závodech ruku a bylo jí řečeno, že by ve svém milovaném sportu neměla pokračovat. Dokázala však, že veškeré překážky na své cestě nejen kariérním životem zvládne překonat a vystoupá až na vrchol.

Autor: Nia
Diskuse ke článku
.