Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

I s natrženým svalem zlato! Ve 32 letech sportovní a životní vítězství, to je příběh Mirky Knapkové

28. července 2021 | 06:00

Československé veslování získalo za celou svou existenci jen dvě zlaté olympijské medaile. Samostatná Česká republika má jednoho vítěze, tedy spíše vítězku – Miroslavu Knapkovou. Její rodiče se veslování věnovali, a tak měla Mirka možnost pozorovat tento sport už od malička, ale nikdy se do něj nehrnula. Jak se její láska k ženskému skifu rozrostla a jaké závodní trable ji během kariéry doprovázely? To se dozvíte v úvodním videu pořadu Top Moment od Mall.tv.

Miroslava se narodila v roce 1980 a oba její rodiče byli veslaři, tatínek Miroslav dokonce jel i olympijské finále. Mirka se ke stejnému sportu dostala až v 19 letech. Do té doby totiž dělala lehkou atletiku a sport, kterému se věnovali její rodiče, ji moc nezajímal. Jednoho dne ale musela skončit s atletickou dřinou a náhodou se dostala k ženskému skifu. A tak započala její sportovní kariéra ve veslování.

Ve sportu se jí mimořádně dařilo a v roce 2002 vyhrála celkově Celosvětový pohár. V roce 2004 pak cestovala na svou první olympiádu do Athén.

Tehdy se také rozhodovala mezi školou a olympiádou – sportovní kariérou. V Athénách nakonec zajela nad očekávané cíle a získala 4. místo. Po Athénách se vrhla na další cyklus, a to do Pekingu, kde nakonec byla až pátá. Na tomto závodu ale bylo vidět, že jí nebylo zdravotně zrovna nejlépe. 

Její vysněný olympijský úspěch přichází v Londýně, na další olympiádě. Přestože ji pohyb rukou bolel, dokázala si vybojovat 1. místo. A vítězný sen se jí tak splnil. 

Další dechberoucí příběhy českých olympioniků a olympioniček, kteří se do sportovních dějin už zapsali, i těch, kteří o to budou usilovat v průběhu letních olympijských her v Tokiu, můžete zdarma sledovat na www.czechteam.tv nebo ve stejnojmenné aplikaci.

VIDEO: Podívejte se na stavbu v Tokiu, kde budou probíhat letošní letní olympijské hry, a porovnejte ji se stavbami z minulých ročníků.

Autor: Kristýna Juřicová