Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novodobý elixír mládí: K čemu slouží zázračný kolagen?

22. června 2021 | 06:00

Pleť bez vrásek a jiných nedokonalostí by si přála každá z nás, a to nejlépe napořád. Čas však nikdo z nás zastavit nedokáže a přibývající léta jsou na naší pokožce zkrátka vidět. Za povadlou pleť a vrásky může hlavně úbytek kolagenu. Mluví se o něm stále častěji, ale víte přesně, co všechno pro nás dělá a odkud ho můžeme získat? Prozradíme vám o něm víc!

Kolagen je pro každou z nás nesmírně důležitý. Víte proč? Jedná se o protein, který máme všichni v těle, najdeme ho v kostech, kůži, svalech i nervech a důležitý je proto, že udržuje pokožku stále mladou. Přesněji řečeno pevnou a pružnou. S přibývajícím věkem se však jeho produkce snižuje, a proto se začínají tvořit vrásky a kůže začíná být povadlá. Za úbytek kolagenu může většinou stárnutí, podepisuje se na něm ale také špatný životní styl, obzvlášť pak kouření či častý pobyt na sluníčku. Zhruba od třicátého roku života ztrácíme jedno až dvě procenta kolagenu každý rok, k největšímu poklesu pak dochází okolo šedesátého roku života. 

Redaktorka vyzkoušela neinvazivní omlazovací metodu. Podívejte se na výsledek:

Video se připravuje ...
Redaktorka vyzkoušela neinvazivní omlazovací metodu. Podívejte se na výsledek • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Proč je kolagen tak důležitý?

Hned z několika důvodů. Snižuje tvorbu vrásek a podporuje pružnost a pevnost kůže, zároveň pozitivně ovlivňuje růst vlasů a nehtů. Posiluje ale také klouby, kosti a chrupavku, snižuje zažívací potíže, podporuje kvalitu spánku a zmírňuje stres. To je hned několik důvodů, proč se na něj zaměřit. Existují dvě možnosti, jak jej získat. Tou první je správná strava. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny s přirozeným obsahem kolagenu a nebo takové, které jeho tvorbu stimulují. Mezi ně patří například mléčné výrobky, vejce, mořské plody a tučné ryby, maso, zelená listová zelenina, banány, ředkvičky, ořechy či semena. 

Druhou možností jsou pak doplňky stravy, kterých na trhu v posledních letech najdete opravdu nespočet. Nejčastěji kolagen najdete v lékárnách ve formě kapslí nebo jako prášek s neutrální chutí, existuje však i celá řada ochucených. Nejčastěji se tento prášek přidává do kávy, čaje, smoothie nebo vody. Při výběru produktu se zajímejte o to, zda obsahuje hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, nebo preparáty obsahující kolageny v přirozené podobě. Je důležité kolagen užívat dlouhodobě, aby byly výsledky co nejviditelnější. Doporučená doba je alespoň osm týdnů, ideální je však s jeho konzumací nepřestávat. 

Jaký kolagen vybrat? Nahlédněte do fotogalerie:

 

Autor: Aneta Valešová