Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejdražší svatby slavných: Za kolik se vdávala Diana, Meghan nebo Katie?

19. května 2022 | 06:00

Svatba něco stojí, o tom není pochyb. Obyčejní smrtelníci na ni šetří i několik let, aby byla přesně podle jejich představ. Slavné osobnosti zrovna nemusí počítat všechny výdaje se svatbou spojené, a tak se konečná čísla často dostanou až do řádu milionů či miliard. Dnes slaví čtvrté výročí Meghan a Harry a my se pojďme při té příležitosti podívat, které známé hrdličky daly za svatbu pořádný balík.

O své svatbě sní mnoho žen už od útlého dětství a přejí si, aby v den D bylo všechno perfektní. Šaty, dekorace, hostina – to však něco stojí a většinou se nejedná o malé částky, a to i když netoužíte zrovna po obrovské svatbě se stovkami hostů. Celebrity peníze řešit nemusí. Jejich tučná konta jim dovolí utratit za svatbu tolik peněz, kolik si jen umanou, a to klidně hned několikrát. Které celebrity utratily za svůj velký den obrovskou sumu a komu výsledná účtenka přinesla nakonec i štěstí?

Podívejte se, jaký příběh mohou mít svatební šaty:

Video se připravuje ...
Příběh svatebních šatů aneb od nákresu po oltář • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

Princezna Diana a princ Charles

Svatba, kterou sledoval se zatajeným dechem celý svět! Když v roce 1981 kráčela princezna Diana k oltáři, sledovalo ji na televizních obrazovkách zhruba 750 milionů diváků. A náklady na svatbu? Ty se tehdy odhadovaly na necelých padesát milionů dolarů, tedy zhruba 1,1 miliardy korun. Jenom svatební šaty vyšly na 115 tisíc dolarů, tedy zhruba na necelé tři miliony korun. Navrhli je David a Elizabeth Emanuelovi, kteří hned poté, co šaty Diana schválila, všechny náčrty zničili. Jejich design musel být totiž utajen. Skládaly se z mohutných nařasených rukávů, byly posázeny desetitisíci perel a měly skoro osmimetrovou vlečku. Byly velkolepé a dramatické, a navíc několikrát přešívané. Princezna Diana totiž před svatbou neustále hubla. Nikomu na tom nepřišlo nic divného, protože nevěsty přece většinou před svatbou hubnou. Až o několik let později Diana přiznala, že trpěla bulimií. Jednalo se o nejsledovanější a nejdražší svatbu v historii. Nakonec to všechno stejně bylo k ničemu – tento vztah neměl nejšťastnější začátek, průběh a rozhodně ani konec.

Diana Spencer a princ Charles
Autor: profimedia.cz

Vévodkyně Kate a princ William

Tento rok uběhlo již devět let od svatby staršího syna princezny Diany a prince Charlese – prince Williama. Svatba s Kate Middleton stála v dnešních cenách v přepočtu 850 milionů korun. Samotné svatební šaty vyšly na 434 tisíc dolarů, tedy skoro neskutečných jedenáct milionů korun. Navrhla je Sarah Burton z módního domu Alexander McQueen a sama Kate se na jejich tvorbě podílela. Většina rozpočtu však padla na výdaje na zajištění bezpečnosti. Ikonická svatba z roku 2011 byla často srovnávána právě se svatbou Lady Di a prince Charlese. Oproti rodičům však mají Kate a William pevné pouto a všechny své vztahové problémy vyřešili ještě před svatbou.

Princ William a vévodkyně Kate
Autor: profimedia.cz

Meghan Markle a princ Harry

Ani mladší syn princezny Diany a prince Charlese – princ Harry – se nenechal zahanbit. Nejsledovanější svatba roku 2018 vyšla zhruba na 900 milionů korun. Jenom jídlo stálo zhruba deset milionů korun a svatební šaty vyšly na osm milionů korun. Ani svatební prstýnky nebyly za hubičku. Harry se totiž rozhodl, že dodrží tradici, a Meghan tedy navlékl podobný prsten, jaký dostala i jeho prababička Alžběta v roce 1923. Svatba to tedy byla opravdu velkolepá a nikdo nemohl tušit, že o dva roky později už Harry a Meghan nebudou členy královské rodiny a půjdou si svou vlastní nezávislou cestou. 

Svatba Harryho a Meghan
Autor: Reuters

Katie Holmes a Tom Cruise

V roce 2006 se konala velkolepá svatba na hradě Odescalchi u Říma v Itálii, které se zúčastnilo mnoho celebrit. Snoubenci Katie Holmes a Tom Cruise všem hostům zaplatili cestu i ubytování, svatebčané se navíc vozili luxusními limuzínami. Rozlévalo se to nejlepší víno, svatební dort měl pět pater. Jenom za luxusní šaty od Armaniho zaplatila nevěsta okolo jednoho milionu korun. Kolik tedy mohlo stát všechno okolo? Svatba herců vyšla tehdy na dva miliony dolarů, což je v přepočtu na současný kurz zhruba padesát milionů korun. Po šesti letech manželství se pár nakonec rozvedl.

Elizabeth Hurley a Arun Nayar

Stejnou sumu jako Katie Holmes a Tom Cruise za svou svatbu zaplatila také britská herečka Elizabeth Hurley, která si v roce 2007 vzala miliardáře Aruna Nayara. Obřad se uskutečnil pouze za účasti dvou svědků v hrabství Gloucestershire na západě Anglie, zato hostina byla opravdu bujará. Dorazily na ni desítky hostů včetně Eltona Johna, Donatelly Versace, Davida Beckhama nebo Evy Herzigové. Ani v tomto případě však honosná svatba nezaručila štěstí. Po čtyřech letech se pár rozvedl.

David a Victoria Beckhamovi

Svatba bývalého fotbalisty a bývalé Posh Spice ze skupiny Spice Girls se uskutečnila v roce 1999 v romantickém prostředí gotického hradu Luttrellstown u irského Dublinu. Pořádat svatbu na tomto místě pár vyšlo zhruba na 9000 liber, což je v přepočtu skoro tři sta tisíc korun. Na organizaci celé svatby se podílelo 430 lidí a svatebčanů bylo 236. Do médií unikla informace, že na svatbě nechyběl zlatý trůn, na který novomanželé usedli, což později sám David označil za zbytečnost. Svatební šaty Victorie pocházely z dílny Very Wang a stály zhruba dva miliony korun. Ve vlasech se bývalé zpěvačce třpytila korunka z osmnáctikarátového zlata posázená sedmi diamanty, kterou navrhl Simon Barrett, který navrhoval šperky také pro princeznu Dianu. Cena svatby se tehdy vyšplhala na 20 milionů korun. Přestože vztah bývalého fotbalisty a módní ikony prošel několika vzestupy a pády, museli spolu čelit nejedné nelehké situaci, vždy spolu vše vyřešili a letos v červenci oslaví jednadvacáté výročí svatby. V tomto případě to za ty peníze opravdu stálo!

1999: Svatba Victorie a Davida byla doslova milionová.
Autor: Profimedia.cz

Kim Kardashian a Kanye West

Kim a Kanye patří mezi celebrity, které rozhodně netroškaří. Už jejich zasnoubení nebylo jen tak ledajaké. Slavný rapper si kvůli němu dokonce pronajal celý baseballový stadion v San Francisku, na něj pozval celou rodinu, aby byla svědkem jejich zásnub. Své ano si Kim a Kanye řekli v italské Florencii na pevnosti Forte di Belvedere, kde jedna noc stojí 300 tisíc eur, tedy v přepočtu něco přes osm milionů korun! Na svatbě bylo kolem dvou set hostů, mezi kterými nechyběly hvězdy jako Beyoncé a Jay-Z, Justin Bieber nebo Will Smith. Předsvatební párty proběhla o den dříve ve Versailles. Bez ní stála celá svatba zhruba 73 milionů korun. Doufejme, že jim takhle opulentní svatba zajistí manželství navěky!

Priyanka Chopra a Nick Jonas

Svatba herečky Priyanky Chopry a o deset let mladšího zpěváka Nicka Jonase měla hned několik fází. Podle indických tradic si pár užil třídenní svatbu, která zahrnovala dva obřady a velkolepé oslavy. První ceremoniál proběhl 1. prosince a jednalo se o křesťanský obřad, druhý proběhl 2. prosince a byl to hindský ceremoniál. Nevěsta během svatebních oslav vystřídala několik luxusních šatů, všechny ručně šité. Na oficiální obřad v americkém duchu zvolila bílé romantické šaty s krajkou z dílny Ralpha Laurena. Na těch pracovaly švadleny neuvěřitelných 1826 hodin. Vyšily na šaty přes dva miliony perleťových flitrů a k bohaté róbě patřil ještě závoj o délce 24 metrů. Šaty měly v sobě zabudovaná některá poselství, která nevěsta odhalila až později. Na šaty si herečka nechala vyšít jméno svého manžela i den, kdy se seznámili. Nechyběla ani jména rodičů obou zamilovaných lidí a slova láska, rodina, naděje a cit. Mezi knoflíčky na šatech byl také jeden velmi vzácný. Patřil totiž Nickově matce, ta ho měla přišitý na svých svatebních šatech. Svatební víkend stál novomanžele 53 milionů dolarů, tedy zhruba 1,2 miliardy korun.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

And forever starts now... ❤️ @nickjonas

Příspěvek sdílený Priyanka Chopra Jonas (@priyankachopra),

Autor: Aneta Valešová