Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zorka Hejdová: Vyvolávala jsem duchy a hrozně nerada bych to opakovala

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič / BPŽ
3. února 2018 | 06:00

Moderátorka Zorka Hejdová (27) odmoderovala s vtipem a nadsázkou slavnostní zahájení výstavy mumií z celého světa. A nebrala si osobně, že ji na tuto akci pozvali. V rozhovoru se přiznala, že jako malá vyvolávala duchy a tuhle zkušenost už nikdy nechce opakovat.

Vy jste si z toho tady dělala legraci, že zrovna vy moderujete výstavu Mumie světa. Neváhala jste přijmout tuhle práci?
Vůbec jsem neváhala, od začátku mě celá ta výstava hrozně fascinuje a téma starověkého Egypta je velmi zajímavé. Nabízí se sice otázka, proč právě já jsem na tuto práci byla pozvána, ale spíš se tomu směju a neberu si to osobně.

Kdybyste si představila, že jste ta královna, kterou před tisíci lety balzamovali, a teď vás tu vystavují, chtěla byste nechat takové poselství dalším generacím?
Já se balzamuji každé ráno a večer, ale to je trochu jiné balzamování. Říkala jsem si, že ti vládcové tu nejsou prezentováni zrovna v estetickém stavu, ale byla jsem poučena, že pro ně je to neskutečná pocta, protože toužili po tom, být zvěčněni. Byť tak podivnou formou, jako je mumifikace, ale tím, že je můžeme tisíce let poté studovat a znát, tak se splnilo to, čeho chtěli docílit. Takže vlastně proč ne?



Takže byste se nechala mumifikovat?
Ta představa mě úplně neláká, ale účel to asi splňuje.

Čím vy byste chtěla zanechat stopu pro další generace?
Myslím si, že každý člověk by chtěl za sebou zanechat něco, čím by mohl další generace inspirovat. Otázka je, zda se to podaří. Nejsem si jistá, jestli se zrovna já stanu tou vyvolenou, ale je to dobrá otázka k zamyšlení.



Mumie, to je trochu taková duchařina. Věříte v duchy a nadpřirozené jevy?
Bohužel věřím, myslím, že lidé, kteří nevěří, to mají trochu jednodušší. Téma duchů nevyhledávám a nejdu tomu naproti, ale věřím, že je něco mezi nebem a zemí, co si člověk nedokáže racionálně vysvětlit.

Setkala jste se někdy s nějakou takovou energií, která vám nebyla příjemná?
Bylo mi třináct a vyvolávala jsem s kamarádkami duchy. Dodnes si nejsem jistá, jestli se ten obraz opravdu hýbal a ta kočka na mě mrkala, nebo jestli to byl okamžik, kdy si něco vsugerujete, protože očekáváte, že by se mělo něco stát. Celé to bylo taková mladická nerozvážnost a velká hloupost. Od té doby jsem se k téhle tematice raději nevracela, a naopak k tomu mám velký respekt.

A co kartářky a horoskopy?
Ke kartářce mě nikdo nedostane, protože já tomu věřím a bojím se, že to, co by mi řekla, by nějak ovlivnilo můj život a spontánní rozhodování. Proto se tomu vyhýbám.

Myslíte si, že osud nezměníte?
Osud můžeme podle mě ovlivnit, jen nevím, jestli úplně změnit.

Video se připravuje ...