Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hanka Michopulu (34): Znáte ji z reklamy i jako autorku kuchařky

Hanka Michopulu (34)
3. července 2009 | 15:31

Hanka Michopulu (34) vystoupila z pracovního kolotoče, pověsila na hřebíček práci šéfredaktorky časopisu Apetit, aby měla čas věnovat se dvojčatům a také své zálibě. Čas ukázal, že její rozhodnutí bylo správné.

Důkazem je i její kuchařka „Zpátky domů“, která vyšla už ve druhém nákladu.

Pamatujete si na první jídlo, které jste sama uvařila?
Vzpomínám si na dva nezdařené pokusy na chatě, když rodiče někam odjeli. Bylo mi tak devět a zkoušela jsem karamel a palačinky. Pokaždé jsem výsledky i se zničeným hrncem tajně schovala do pole na skládku, protože bych dostala vynadáno za plýtvání. Legálně to pak byla vajíčková pomazánka, se kterou jsem si ve dvanácti letech slavnostně založila sešit „Vaření“.

Kdy nastal ve vašem životě zlom, který vás nasměroval ke gastronomii?
Pro mě bylo jídlo, a všechno co se kolem něj děje, důležité odjakživa. Zlom ale nastal před deseti lety, když se narodily holky, tak nějak jako v pohádce „Hrnečku, vař“. Myslela jsem, že se po mateřské se zase vrátím ke své původní práci v marketingu. Říkala jsem si: psaní o jídle bude jen taková profesní přestávka. Chtěla jsem prostě s recepty jen vyplnit ten mezičas, kdy o nic nejde, prostě vrátit se na chvíli ke staré zálibě. Jenže receptů pořád přibývalo, najednou to byla práce a z hobby se stal plný úvazek. Ukázalo se, že vůbec nejedu po vedlejší koleji, ale frčím po hlavní jak v rychlíku. Tehdy mě to zásadním způsobem poučilo o tom, že děti můžou být ne překážkou, ale naopak spouštěčem kariéry. Až teprve s nimi se všechno pořádně rozjelo.

 

Hanka s dvojčaty Maruškou, Aničkou a maďarskou ohařkou Růženou.
Autor: Marek Kučera

 

Vadí vám něco na českém způsobu stravování?
Ani ne, dívám se na to jinak. Češi nejedí špatně, protože by chtěli a už vůbec ne, protože by byli sami špatní. Jedí špatně, protože nevědí, jak by mohli jíst jinak. Proto nikomu nespílám, soustředím se hlavně na to, abych ukázala, jak jíst jinak a líp. Ukazuji snadné možnosti, jak na to, než abych kritizovala, protože změnit svoje jídlo z průměrného na dobré je nepředstavitelně jednoduché. A kdo změní k lepšímu jídlo, zlepší i podstatnou část svého života. Doporučuju to vyzkoušet.

Váš manžel je Řek, jaká byla vaše „řecká svatba“? Přijala jste s jeho příjmením i nějaké řecké zvyky?
Svatba byla míchaná, stejně jako náš život. Na Nový rok pečeme slaný sýrový koláč – pitu, do které zapékáme pro štěstí hliněnou figurku nebo peníz. Na Velikonoce dělám kůzle s novými brambory a špenátem nebo kopřivami.

Existuje nějaký český ekvivalent pro vaše příjmení?
Slovo pulos znamená v řečtině pták a je součástí mnoha řeckých příjmení. Náš řecký dědeček tvrdí, že tohle příjmení vzniklo tak, že nějaký náš předek jménem Michalis (Michal) měl mnoho dětí. A ostatní vesničani jim říkali Micho-poulakia. Dětem se říká v řečtině ptáčata, poulakia, jako u nás třeba zlatíčka. Micho-poulakia, znamená děti od Michalise. Jejich táta byl tudíž Michopulos. Takže takhle nějak to bylo, možná.

Mít dvojčata dá asi pořádně zabrat. Jaké to má výhody a nevýhody?
Výhoda je jeden porod, kdy dáte dva životy za jednu bolest, a dostanete dvojitou dávku radosti. Nevýhoda jedna máma na dvě miminka, která chtějí co hodinu jíst. Jedny ruce na pochování, když obě pláčou. První dva roky mi často bylo hodně úzko. Jedna matka dvojčat mi řekla, že strašné jsou ještě dvě puberty současně najednou, takže kompletní bilanci udělám, až to proběhne.

Oblékáte holky stejně?
Tak tohle se nedá naprogramovat jako stálé opatření. Oblékají se podle toho, v jaké jsou fázi vývoje. Střídají se jim období, kdy si chtějí dokazovat, že jsou jedinečné, samostatné bytosti s obdobím, kdy jim to je naprosto fuk. Takže se oblékají chvíli zuřivě odlišně, chvíli jako kamarádky, to znamená podobně, a já to zařizuji podle toho, jak to zrovna mají. A chápu to, představte si, jaké asi je, když od první chvíle, co jste na světe, vedle vás existuje skoro stejný člověk, který je tam 24 hodin denně a vy nemáte sama pro sebe ani narozeniny… zvláštní, ne?

Děti většinou milují, když je rodiče pustí k vaření. Baví to vaše holčičky?
Zrovna včera jsem jela večer domů a děti mi zavolaly, jestli už jsem jedla a jestli můžou spotřebovat vajíčka. Když jsem dorazila, měly pro mě připravené tříchodové menu: vajíčka s fetou jako předkrm, salát s parmskou šunkou, a maliny s jogurtem jako dezert. A k tomu všemu bílé víno. Něco takového udělaly poprvé, a byly naprosto blažené, když jsem je chválila a děkovala jim. Já byla samozřejmě ještě blaženější. Děti okamžitě nasáknou vaším vztahem k jídlu. Když z něj uděláte hodnotu, berou to stejně. Když to odbýváte, napodobí to taky.

 

Hanka Michopulu (34)
Autor: Marek Kučera

Vaše tvář se objevila v televizní reklamě? Jaká to pro vás byla zkušenost?
Zjistila jsem, jaké to je strávit noc v supermarketu, protože se točilo i v noci. Přestala jsem se tak moc bát filmové kamery. Televizní spot se naštěstí povedl a líbil se, protože byl „takový jiný“ než ostatní reklamy na supermarkety, jak lidé říkali. Fakt je, že jsem doufala, že Billa víc využije mého potenciálu a zkušeností v přístupu k sortimentu. Uměla bych doporučit nové suroviny, vím, co lidem v obchodech chybí. Supermarkety třeba v Anglii, Francii nebo Americe takhle spolupracují s lidmi z mého oboru docela běžně. Ale nežijeme v Anglii, takže to beru, jak to je.

Doba přeje kurzům vaření? Neuvažujete o tom?
Nebo taky malou cukrárničku nebo třeba lahůdky, to by byl sen! To víte, že by se mi leccos líbilo. Jenže byznys je řemeslo jako každé jiné – musí se umět. Obdivuji všechny, kdo mají tu odvahu stoupnout si do první frontové linie, a držím se svého kopyta. Neříkám, že nemám sny, o tom, co bych jednou ještě mohla udělat, ale zatím…, zatím si je ještě chvíli budu snít.

Jak se chystáte prožít letošní léto?
Pozítří odjíždím na tři týdny do Francie k moři. Pronajímáme si domek ještě před začátkem hlavní sezony, přijedou tam za námi kamarádi, budeme vařit, koupat se, chodit na procházky do kopců, na trh, číst. Zbytek prázdnin bude pracovní – mám ráda Prahu, když je poloprázdná. Je sice rozpálená, ale člověk tu udělá spoustu práce.

Vaříte i o dovolené?
No jéje.Tomu se přece nedá odolat, kde jinde a kdy jindy, když je všechno tak zralé a dobré. Prázdniny jsou přece o hodně krásnější, když na stole leží ovocný koláč. Můžete na něj hned někoho pozvat. Je skvělé, když grilujete pro rodinu a kamarády, když chytáte ryby a pak je pečete, když si dáte venku volejbal a po něm studené pivo a grilované maso. Les nabízí spoustu plodin úplně zadarmo a dáte-li jim potom v kuchyni další hodnotu, máte dvojnásobnou radost. Prázdninové vaření je pro mě spojené se spoustou aktivity a zábavy, člověk není ani trochu za pecí, právě naopak. Díky jídlu se toho v létě děje hrozně moc. Jasně, někdy si člověk musí dát od vaření pauzu, ale v létě určitě ne.

 

3 NEJ Hanky Michopulu

Nejoblíbenější jídlo: „Řízek s rakouským bramborovým salátem.“

Nejmilejší dezert: „Štrúdl z domácího listového těsta.“

Nejspolehlivější rychlovka: „Špagety s omáčkou z pečených rajčat.“

Autor: Ladislava Protivanská, lena
Video se připravuje ...