Čtvrtek 19. září 2024
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno, déšť 21°C

Velký přehled podzimních trendů podle stylistky: Tipy pro zralé ženy i pro ty, co mají větší velikost!

Video se připravuje ...
Velký přehled podzimních trendů: Co sluší zralým ženám a co stylistka doporučuje ženám větších velikostí?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
18. září 2024 | 10:05

Léto se nezadržitelně blíží ke svému konci, což znamená jediné - podzimní sezóna a s ní i zbrusu nové trendy. A s potěšením oznamujeme, že módu ovládne sofistikované oblékání, což stvrdilo nespočet návrhářů a značek v kolekcích na následující období. Pojem tichý luxus tak dosáhne své největší intenzity, kdy čistá elegance přehluší hlasitá loga. Co to znamená v praxi?

Podzimní trendy 2024: Stylová anonymita & luxusní paleta barev

Tichý luxus aneb Stylová anonymita si netyká s nudou, jak by se na první dobrou mohlo zdát. Důraz však bude vedle vzorů kladen na čisté materiály bez názvů značek a bude to o vysoce elegantních modelech jako kožené kabátky či kabelky do ruky, vlněné kabáty, kašmírové svetry, kvalitní denim nebo boty s ostrou špičkou.

Vyjma vytříbených a vskutku pohodlných materiálů bude podzimní sezona o působivé paletě barev, která dotáhne luxus na svůj pomyslný vrchol. Řeč je o tónech burgundské, zelené, hnědé, cihlové či černé palety barev. Tím nejhlasitějším hot trendem sezony však bude leopardí print. Jak nosit tento vzor, abyste v něm nevypadaly příliš staře a co bude slušet malým postavám či dámám s větší velikostí? Na to jsme dostaly odpověď od renomované stylistky Ireny Vokrojové, která nás v obchodním domě VAN GRAAF provedla těmi největšími trendy na podzim letošního roku.

Leopardí vzor pro všechny & tipy pro větší mladistvost

Letošní rok je o leopardu a své drápky nezatáhne ani na podzim a zimu, ba naopak. Vzal módní scénu doslova útokem a neexistuje snad módní atribut, na kterém by se neobjevil. Přitom to není tak zcela dávno, kdy byl tento vzor divoké šelmy přirovnáván k lacinosti a s vytříbeným vkusem neměl příliš společných ekvivalentů.

Jak ho tedy nosit, abyste v něm i v pokročilém věku vypadala mladistvě a velmi elegantně? Vynikne skvěle na prošívané bundičce, sukni nebo na měkkém úpletu v podobě kardiganu. Ačkoliv vynikne skvěle v kombinaci s jednolitými černými kousky, mají tendenci přidávat na věku, jak upozornila stylistka Irena Vokrojová.Raději bych doporučila sáhnout po něčem, co je světlejší a pak celý look bude působit mnohem jemněji. Leopard také skvěle funguje s denimem, ale pokud se tohoto vzoru na velkých kouscích bojíte a je na vás příliš glamour, tak je vždycky fajn sáhnout po doplňcích. Třeba jenom pásku, botách a rozhodně to krásně oživí podzimní šatník,“ vysvětlila stylistka.

Jaké trendy barvy pro blondýnky, brunetky i starší dámy?

Absolutním barevným trendem je barva červeného vína, burgundský odstín. Fungovat bude skvěle na doplňcích, kupříkladu na kabelkách nebo naopak – v kompletně celém outfitu v monochromatickém stylingu (look založený na jedné barvě, pozn. red.). „Burgundy barva lépe funguje na brunetkách, ale když třeba vezmete jeden kousek, tak to neznamená, že by si ji nemohly užít i blondýnky,“ vysvětluje stylistka Irena Vokrojová. Přímo příznačnou barvou podzimu je pak cihlová, která bude burgundské velmi konkurovat a lichotit bude zejména světlovlasým typům žen.

A které odstíny omladí?Plošně to funguje tak, že světlé barvy prozařují, omlazují, tmavé barvy zužují, ale mají tendenci přidávat jistou tvrdost do obličeje. Takže pokud už jsou ženy zralejší, doporučila bych zůstat právě třeba s černou spíše na spodních partiích těla, které většinou jako ženy chceme zužovat, ale přidat světlosti do obličeje. Tím pádem celkově ten outfit bude vypadat svěžejší a budeme potom vypadat mladší,“ doporučuje Irena Vokrojová.

Kůže nebo koženka?

Kožené materiály nebo jejich imitace bude opět patřit mezi hlavními trendy. Jsou nadčasové a skvěle se s nimi kombinuje. Která z těchto variant ale lépe lichotí spodním částem těla?Třeba mnohem lépe funguje umělá kůže na spodní partii těla, protože do těch umělých variant se dá lépe přidat elastan, takže pak lépe obepíná tělo. Navíc je praktická a může se vyprat v pračce. Co se týče kombinování, tak kůže obecně působí velmi tvrdě, je to vlastně původně motorkářské oblečení, takže takový ten pánský kousek, který musíme změkčit. A to buď úpletem, nějakým svetrem nebo materiálem jako je hedvábí, viskóza, čímkoliv, co vlastně nějakým způsobem vlaje a vytváří měkkost toho daného looku,“ vysvětlila stylistka správné kombinování kožených kousků.

Palazzo kalhoty & správná délka širokých kalhot

Oblibě se budou těšit i palazzo kalhoty, tedy široké elegantní nohavice dosahující až na zem. Jejich délka i vysoký pas pomůže všem, co touží po opticky vyšší siluetě. Dejte ale pozor na jejich kombinaci s botami. „Co je úskalí vždycky těchto kalhot, tak je potřeba je vždy střihnou k botám, které k tomu nosíte. Takže pokud si je nasměrujete na nějakou výšku podpatku, musí se využít maximum jejich délky a to úplně až dolů,“ radí stylistka. Nikdy by tak neměla koukat větší část bot, jinak cíleného optického klamu v prodloužení siluety nedosáhnete a lichotivé to také nebude.

Tip závěrem:

A co vzkazuje stylistka ženám, které mají větší velikost?Aby se nebály. To je jedna z věcí, která si myslím, že nám Češkám chybí - odvaha. Takže se nebojte, experimentujte a od toho jsou v prodejnách kabinky, vyzkoušejte co nejvíce. Zjistíte, které věci vám na postavě fungují a které ne. A ačkoliv kupříkladu vzory můžou někdy rozšiřovat, hodně záleží na materiálu. Pokud bude třeba plisovaná sukně z viskózy, z jemného materiálu, tak zdaleka nebude tak rozšiřovat, jako třeba když je ze syntetického materiálu apod.,“ uzavírá Irena Vokrojová.  

Co dalšího radí stylistka? To se dozvíte v úvodním videu. 

Na to nejlepší z obchodů se podívejte v galerii.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová