Čtvrtek 19. září 2024
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 22°C

Oblečte hvězdu mezi svetry: Pro princeznu Kate má speciální význam!

16. září 2024 | 05:05

Pruhovaný svetr. Na jednu stranu až tolik nepřekvapí, avšak oči z něj jen tak nespustíme. Stává se tak nepostradatelnou součástí, jistotou, po kterém ihned sáhneme v momentě, kdy propadáme panice, že opět nemáme co na sebe. Pro někoho může být symbolem pohodlí, ale i bezpečí, stejně tak, jako pro princeznu Kate. V jakých momentech ho oblékla a odkud se vlastně tato ikona mezi svetry vzala?

Jistota v nesnázích

Proč se ale stal doslova podzimní láskou? Je to snad díky jeho hřejivým schopnostem, jež ukonejší, nebo je to příliš silným kontrastem tmavých či jinak výrazně zbarvených pruhů na bílém nebo světlém pozadí, který působí až psychedelicky? Ať tak či jinak, řadí se mezi svetry s nestárnoucím vzorem, který je snadno kombinovatelný a nenechá vás při ranním shonu ve štychu.

Merci!

Odkud se ale vlastně vzal tento všemi oblíbený vzor? Merci nepatří nikomu jinému, než Francouzům. Tradiční, ikonické bretaňské pruhy v modro-bílém zbarvení se totiž staly symbolem francouzského námořnictva, kdy byl tento vzor součástí jejich uniforem a to od roku 1858. Původní uniforma čítala 21 pruhů, které odkazovaly na počet vítězství francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparte.

Následně tento nesmrtelný vzor zpopularizovala návrhářka Coco Chanel, která vytvořila v roce 1917 kolekci právě inspirovanou námořními uniformami, čímž se upevnil její vliv v módních kruzích. Navíc uvolněný střih topu odklonil od tolik svazujících korzetů, jež tehdy byly na vrcholu módy. „Luxus musí být pohodlný, jinak to není luxus,“ zněl tehdy jeden z výroků této významné návrhářky.

Výcvik důstojníků a kadetů francouzské lodi na Temži; r. 1935
Autor: profimedia.cz

Navozuje pocit bezpečí

Pruhovaný svetr se tak v současnosti stal uniformou i pro nás, na který se můžeme zcela spolehnout. A právě i pro princeznu Kate se stal kotvištěm v těch nejtěžších chvílích, ale i ve výjimečných okamžicích. Dle odborníků v něm nalézá pocit bezpečí, sebejistoty a pohodlí.

Bretaňské pruhy měla na sobě v roce 2021 při návštěvě univerzity v St. Andrews, kde se zamilovala do prince Williama, či při poděkování britským sportovcům za reprezentaci na olympiádě. Oblékla ho ale i v těžkých chvílích, při oznámení léčby zákeřné rakoviny.

Více informací se dozvíte ve článcích zde:

Tento svetr je tak bezesporu jedním z nejspolehlivějších módních kousků. Ten svůj si můžete vybrat v naší galerii.

Autor: Žaneta Podlahová