Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Módní historie Českého lva: Jak hodnotí posledních 10 let známý stylista?

8. března 2024 | 05:00

Udílení filmových cen čeká 31. ročník v řadě. Tato akce má na naší scéně i nosné jméno, co se červeného koberce, a tedy společenské módní události týče. Ne vždy tomu ale tak bylo. Za jistý milník lze považovat rok 2014, kdy se rádoby párty nálada z Lucerny přemístila do honosných prostor novorenesančního Rudolfina s jasně definovaným dress codem. Jak se vkus známých osobností proměnil v čase, kdo v minulosti zvládl módní etiketu na jedničku a co je zcela jasným faux pas? To nám zhodnotil renomovaný stylista Miroslav Romaniv.

Rok 2014: Důležitý milník Českého lva

Český lev zažil svěží vítr v roce 2014, kdy se z rádoby neformálního večírku stala prestižní společenská událost. Dopomohla k tomu změna prostoru, ale i jasně definovaný dress code, tedy black tie, jenž patří mezi klasiku módní etikety těchto noblesních večerních událostí. Přesto však mnozí svým módním výběrem stále chybují. Nutno ale dodat, že v posledních letech známé osobnosti kráčejí tím správným směrem. Jak se tedy móda vyvíjela v čase?

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR SE STYLISTOU MIROSLAVEM ROMANIVEM: JAK HODNOTÍ MÓDU Z ČESKÉHO LVA ZPĚT V ČASE? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Párty halucinace aneb Neukotvený styl události

Psal se rok 2013, ročník před již zmíněným milníkem, kdy se udílení naposledy konalo v prostorách pražské Lucerny. Vzhledem k absenci elegantního dress codu jsme tak mohli spatřit nejrůznější módní kreace, a to doslova. Našly se výjimky dlouhých večerních šatů, převážná většina dam ale zvolila krátké koktejlky hodné klasického večírku. Nechyběly ani kabaretní prvky či modely, které jsou vhodné i do prostor kanceláře, tedy na denní nošení. Z neukotveného stylu události ale vzešel vytříbený vkus známých tváří, které v současné době sklízejí ovace. To nám potvrdil i renomovaný stylista Miroslav Romaniv, který vývoj v čase označit za markantní progres stylu této scény.

Žádoucí změna

V roce velké změny ale přece jen ještě mnozí tápali, jak s dress codem black tie naložit. Což potvrzuje fakt, že určená módní pravidla – tedy dlouhé večerní šaty pro dámy, pro pány smoking – nebyla zdánlivě dodržena u všech zúčastněných. Kupříkladu herečky Jana Plodková či Eliška Balzerová oblékly šaty krátké délky, stejně tak šlápli módním výběrem vedle i pánové, třeba umělec Jordan Haj.

 „U těch pánů je to striktnější než u žen. Smoking musí být černé barvy nebo opravdu hodně tmavý odstín modré, ten se ještě akceptuje. Nesmí to být byznysový oblek, ale smokingové sako, které musí mít kontrastní klopy. To měl Jordan správně, doufám, že měl i lampasy na kalhotách. Byly i správně zvolené boty, tudíž lakýrky. Co je tady ale špatně, tak určitě sepraná košile, odstín opravdu nekorespondoval se sakem. A velký přešlap je, že by muži měli mít motýlek, což v tomto případě Jordy neměl,“ detailně popsal exkluzivně pro Blesk pro ženy stylista Miroslav Romaniv.

V roce 2014 se našly ale i ukázkové příklady předepsaného dress codu. „Vyzdvihl bych Marthu Issovou, která správně zvolila dlouhé šaty, které u dress codu, když se uvádí black tie, tak by správně měly být dlouhé až na zem. Občas se akceptuje délka ke kotníkům, ale zpravidla je správná ta délka až na zem. K tomu jednoduché psaníčko. Tady se ale koukám, že Martha zvolila zbytečně velké a výrazné. Možná bych k tomu dal něco subtilnějšího, klidně i do barvy těch šatů, anebo to nějak sladit se šperky,“ zhodnotil stylista a dále poukázal i na jinou variantu večerního dámského modelu.

Tedy kalhotový oblek, který tehdy oblékla sportovkyně, moderátorka a herečka Lenka Vacvalová. Jak se nechal slyšet, forma dámského smokingu je přijatelná, avšak i známá kráska šlápla vedle s doplňky, a to doslova. „Nemůžu si bohužel pomoct, ale ty boty mě trošku vytáčejí, protože otevřené špičky se k tomuto dress codu úplně nenosí. Pakliže nejdou vidět, je to v pořádku, ale tady v tomto případě bych zvolil klasické černé jednoduché lodičky v lesku a bylo by to úplně nejlepší,“ uzavřel módní kreace roku 2014 Miroslav Romaniv.

Módní progres

Výrazné zlepšení v obecném měřítku nastalo v roce 2016, kdy se dámy nebály výrazných barev, jako je signální žlutá či oranžová, extravagantních zajímavých prvků a siluet. Tyto atributy sílily na své intenzitě dále v čase. Jednu z nejvýraznějších rób oblékla designérka Vanda Janda v roce 2019, a to tylové růžové šaty ze své tvorby, v nichž se zcela vyjímala.

Současné módní ovace

Stylista Miroslav Romaniv zajásal především u roku 2022. Kvitoval módní výběr herečky Jany Plodkové, Elizavety Maximové, Ani Geislerové i Elišky Křenkové. Ačkoli v případě Elišky šlo o šaty ke kotníkům, vynikaly atypickou siluetou. „V podstatě u toho black tie jde o to, aby šaty působily už materiálem luxusněji. A v tomto případě je to správně,“ uzavřel Miroslav.

Kdo ještě v průběhu let zazářil a kdo pohořel? To a více se dozvíte v exkluzivním videorozhovoru v úvodu článku.

Na fotografie zpět v čase se podívejte v galerii.

Trendy outfit za bezkonkurenční cenu vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová