Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hvězda Sexuální výchovy vynesla šaty s vulvami: Které další dámy nad 50 let ovládly Zlaté glóby?

8. ledna 2024 | 13:15

81. ročník Zlatých glóbů se po valné kritice i pandemii navrátil s obvyklou pompou rudého běhounu, jenž dal slavným kráskám šanci opětovně zazářit. Červený koberec této věhlasné události, která je jakousi předzvěstí slavnějších Oscarů, se tak stal dějištěm předvádění luxusní módy. Které ze slavných dam nad 50 let, ale i které výrazně mladší krásky kralovaly svým módním výběrem?

Hlavním dějištěm se již tradičně stal věhlasný hotel Beverly Hilton v Los Angeles. Slavnostní ceremonie proběhla v neděli 7. ledna (v noci na pondělí 8. ledna 2024 středoevropského času) s okázalou přehlídkou rób na červeném koberci. Výjimky ale potvrzují pravidlo – ne vždy jsme se dočkali okulibých společenských šatů známých krásek z red carpet. Nejenže nás sužovala koronavirová pandemie, ale předloni navíc došlo k velké kritice směrem k asociaci.

Jaké módní trendy budou kralovat této zimě? To se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Před téměř třemi lety totiž začalo vyvěrat na povrch absolutně nerovné rasové zastoupení uvnitř organizace, stejně tak se začala množit obvinění z korupce i ze sexismu ze strany novinářů. Televizní stanice NBC, která slavnostní udílení každoročně vysílala, se tak na základě těchto okolností rozhodla 79. ročník nepřenášet. Jelikož pořádající organizace prošla značnou reformou, letošní ročník se navrátil na obrazovky, ceremonii však odvysílala televizní stanice CBS. Hlasovací skupinu nyní zastoupilo 300 novinářů ze 75 různých zemí z celého světa, přičemž nová skupina členů je z 60 % rasově a etnicky různorodá.

Zlatým glóbům byl tak navrácen módní lesk ve své plné intenzitě a vzhledem k tomu, že patříme k milovníkům módy lačnícím po trendech, jsme zpozorovaly hned několik společných ekvivalentů. O kterých tu vedeme řeč?

50 odstínů červené

Ano, červená barva, která se stala ústředním trendem roku 2023, stále neřekla své definitivní sbohem a bude kralovat mezi ostatními i nadále. Jedny z nejokázalejších šatů vynesla herečka Julianne Moore (63), která se zcela vymykala v šatech Bottega Veneta v exkluzivní šarlatové barvě mísící tóny červené a oranžové zároveň. Naprosto výjimečný spočenský šat dominoval nejen tolik výraznou barvou, ale i jednoduchými liniemi založenými na áčkové sukni s cool kapsami a atypicky vykrojeným korzetovým živůtkem.

Barvu lásky oblékla i topmodelka a moderátorka Heidi Klum (50). Šaty z dílny Sophie Couture přes obdobnou siluetu sestávající z korzetového živůtku a áčkové sukně však působily zcela odlišným dojmem. Napomohly tomu hříšně vysoký rozparek, lesklý reliéf i opulentní řasení na sukni, které jí dodávalo na nebývalém objemu.  

S červenou zazářila i britská herečka Florence Pugh (28), jež vynesla poloprůhledné vrstvené šaty Valentino na útlých, špagetových ramínkách. Punc noblesy jim navíc dodávaly našité 3D růže, které budou hlasitým trendem letošního roku.

Královna květin

Tento romantický květinový trend se vyjímal zejména na zpěvačce, herečce a tanečnici Jennifer Lopez (54), které lichotily pastelově růžové šaty z dílny Nicole + Felicia Couture kopírující siluetu. V dolní části se rozšiřovaly do střihu mořské panny, který byl navíc umocněn pláštěm na rukou bohatě dekorovaným růžemi.

Minimalistické linie s pikantním překvapením

Zpočátku, ze vzdáleného pohledu se zdálo, že i hvězda úspěšného seriálu Sexuální výchova herečka Gillian Anderson (55) ohromila velmi jemnými, decentními krémovými šaty s působivým florálním motivem. Ovšem ve skutečnosti nabídla fanouškům pikantní překvapení. Místo květinové výšivky róba vynikala ručně vyšívanými vulvami. Jak se nechala herečka slyšet, každé vyšití vulvy trvalo 3,5 hodiny, celý proces pak trval bezmála 150 hodin. Šaty z dílny Gabriely Hearst navíc vynikaly kapsami a roztřepeným lemem sukně.

Na červeném koberci ohromily nejen bělostné a krémové odstíny, červená barva i růže, minimalistické linie, ale i atributy v podobě třásní, opulentních mašlí či femme fatale průhlednosti. To a mnohé jiné bude dominovat další sezoně trendů.

Elegantní šaty pro slavnostní příležitosti vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na to, jak to slušelo dámám na red carpet, se podívejte do fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová