Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Český ples nabídl nevšední róby: Známe tajemství jejich příběhu!

25. února 2024 | 10:35

Brány za dalším ročníkem honosného bálu v secesní perle Obecního domu se zavřely, avšak dozvuky stále doznívají. Především ty módní. Které trendy Český ples naservíroval a kdo šlápl vedle s přílišným odhalením?

Český ples patřící k vrcholným akcím plesové sezony nabídl přehlídku netradičních rób podléhající etiketě dress code black tie. Pořadatelem určenou přísnější variantu white tie mnozí hosté nevyužili, a drželi se tak umírněnějšího standardu. Jak se zhostit společenské etikety s grácií, se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
Jak vybírat šaty a doplňky na velké společenské události podle designérky Dominiky Sedláčkové • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Netradiční siluety korzetových střihů i aktuální trendy

6. ročník honosného bálu naservíroval mnoho netradičních rób v poutajících siluetách. Jednu z nich, jež působila přímo královským dojmem, oblékla modelka a zakladatelka soutěže krásy Miss Czech Republic Taťána Makarenko. Byť byla róba z dílny známé návrhářky Zuzany Lešák Černé v celistvé černé barvě sametu, vynikala zajímavým provedením. „Temně černý samet, který vynesla Taťána, je ze 100% bavlny, což je ojedinělá záležitost, protože málokdy se z tohoto přírodního materiálu vyrábí právě samet. Velmi okázalé šaty jsou doplněné o ručně vyšívané stříbrné aplikace,“ svěřila se designérka šatů exkluzivně pro Blesk pro ženy a doplnila, že se pod spodničkou ukrývala navíc vyráběná krinolína, čímž se dosáhlo poutající siluety. „Tím jsme dosáhly extrémního efektu, kdy je obrovský rozdíl mezi pasem a boky – tak, jako tomu kdysi bývalo za dob královen.“

Černou barvu vynesla i modelka Kristýna Schicková, jejíž róba byla oproti předchozímu modelu v minimalistickém pojetí. „Vytvořily jsme korzet, který má úplně jiný sklon, než jaký korzety normálně mívají, abychom maximálně zdůraznily pas. Do šatů jsem navíc aplikovala svůj dlouho schovaný nápad, konečně jsem měla možnost ho využít – kapsy, které přesahují přes celý tvar těla,“ objasnila nám návrhářka. Dlouhá večerní róba se spadlými ramínky pak byla doplněna o trendy dlouhé operní rukavičky, které korespondovaly se vsadkou korzetu.

Zuzana Lešák Černá oblékla i moderátorku plesu – Českou miss 2009 Ivetu Vítovou, rozenou Lutovskou. Vynesla sofistikovaný model opřený o vrchní díl v peplum střihu, který zasahoval do dlouhé sukně. Róba v perlovém odstínu nebyla vybrána čistě náhodně. „Letos je celosvětový trend užívání perel, tak jsem se jimi inspirovala, a šaty jsou tak inspirovány právě mušlí. Odpovídá tomu jak barva, tak střih i modeláž. Kratší sukýnka je nasazena na dlouhou tak, aby byl dodržen dress code black tie,“ popsala v detailu Zuzana Lešák Černá. Model byl pak zkombinován s doplňky v podobě pravých říčních perel.  

Stříbrná asymetrie

I hravá asymetrie zavládla vedle korzetů. Dodává do celkového dojmu jistou dávku dramatičnosti. Tu předvedla návrhářka Debbie Brown, jež oblékla model ze své nové kolekce. Šaty dominovaly nejen asymetrií, ale i řasením a třpytivým reliéfem posetým pajetkami po celé délce.  

Na asymetrii vsadila i herečka Michaela Tomešová, když se z její levé ruky navíc linula látka až na zem. Atribut, jenž dodával jinak prostým liniím jistou exkluzivitu.

Přílišná odhalenost

Dle designérky Dominiky Sedláčkové, která v úvodním videu objasňuje pravidla společenského dress code, je u black tie přílišná odhalenost zcela nepřípustná, bavíme-li se zejména na konto honosnosti samotného bálu. Odhalený model vynesla ze své dílny návrhářka Vanda Janda. Model byl opřen o krátký černý korzet vyšívaný květinami a vrstvenou sukni z průsvitného materiálu. Pod ní však ukázala černé kalhotky.

Na fotografie z plesu se podívejte v galerii.

Sháníte plesové šaty za příznivou cenu? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová