Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Módní triumfy a pády z Českého lva podle stylisty Miroslava Romaniva: Kdo dostal za jedna a kdo vloni šlápl vedle?

9. března 2024 | 05:00

V sobotu 9. března vypukne další ročník Českého lva s klasickou pompou rudého běhounu. Než ale přehlídka okázalých rób a naleštěných smokingů tamních umělců započne, pojďme si připomenout ostře sledované modely z loňského roku. Které se tak dostaly do hledáčku renomovaného stylisty Miroslava Romaniva a kdo podle něj dostál vytříbeného stylu?

Posun v čase

Červené koberce s sebou nesou módní klopýtnutí i fantastické podívané a nejinak tomu bylo i vloni na jubilejním 30. ročníku udílení filmových cen. Překvapujících rób na Českém lvu nebylo vůbec pramálo, což stvrzuje fakt, že se móda v letech zcela posunula kupředu a známé celebrity si časem vykrystalizovaly svůj vkus.

To nám potvrdil i známý stylista Miroslav Romaniv a dodává: „Obecně se říká, že nám Čechům sudičky nepřidaly do vínku moc stylu či vkusu pro módu. Nicméně musím říct, že ta evoluce od dřívějších let až po současnost je znatelná. Myslím si, že si vedeme v poslední době velmi dobře, možná je to také vlivem sociálních sítí, kdy vlastně všechno už respektive dneska tvoříme pro ně. Všichni mají Instagram, TikTok, ta reakce publika je okamžitá, takže si mnohem častěji lidé dávají záležet na tom, jak vypadají, protože nechtějí, aby je tam potom jejich fanoušci ugrilovali.”

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR SE STYLISTOU MIROSLAVEM ROMANIVEM: JAK HODNOTÍ LOŇSKÉ MODELY?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů, Zdroj fotografií: Blesk.cz, Profimedia

Špatně zvolená délka aneb Základní pochybení módní etikety

I přesto, že tamní scéna prošla zcela zásadní módní proměnou, se najdou tací, kteří s dress codem příliš bravurně nenaloží. Ačkoliv je Český lev, jakožto okázalá společenská událost podrobena večernímu dress codu black tie, dámy se nemusí nutně omezovat pouze na šaty. Nabízí se kreativnější modely v podobě sofistikovaných sukní či dámských smokingů.

Pokud padne volba na šaty či sukni, vždy je však nutné dodržet základní zásadu – tedy délku sahající opravdu až na zem. Krátké šaty jsou tak nepřípustné. Ty však loňský rok vynesla herečka Lenka Krobotová, na které upozornil i stylista: „Herečka má sice hezký outfit v černé barvě, nicméně je to přešlap, a to v podobě délky šatů, která končí nad koleny, a tak to není úplně šťastně zvolený outfit,” potvrdil Miroslav Romaniv.

Přílišná průhlednost škodí

Kreativní cestou se vydala herečka Anna Kameníková, která zvolila již zmíněné povolené sako a sukni, ale bez absence jakéhokoli topu. Dlouhá sukně byla navíc velmi průhledná, čímž nedostála slavnostní nálady typu této události: „Anna Kameníková zvolila kombinaci saka a sukně. Možná by mi to nevadilo tolik, pakliže by materiál nebyl takhle průsvitný. Protože když vás potom vyfotí paparazzi, kdy často používají blesk, fotí se v tmavých prostorách, tak sukně je opravdu hodně transparentní a její spodní část je po detailním přiblížení hodně krátká. Do toho boty, které jsou zvolené, tedy otevřená obuv na platformě - nějak to na mě úplně nepůsobí honosně už na první pohled,” popsal v detailu exkluzivně pro Blesk pro ženy Miroslav Romaniv.

Na detailech záleží

Mnoho půvabných umělkyň však sklidily módní ovace. Pochvalu od stylisty si vysloužila kupříkladu Jenovéfa Boková s modrými dlouhými šaty, které ji v devátém měsíci těhotenství velmi lichotily, působivý bílý model pak oblékla herečka Denisa Barešová, chválou nešetřil ani u herečky Bereniky Kohoutové, avšak přeci jen na jednu výtku došlo: „Zvolila nádherné plisé šaty. Dělá to krásné tvary, je to hravé, i když je to v podstatě outfit v jedné barvě, tak vlastně ta béžová nemusí být nuda a u toho dress codu black tie hodně záleží na tom materiálu, jaký zvolíme. Měly by to být luxusní materiály už od pohledu typu samet, hedvábí, krajka, takže v tomto případě zvolila skvělý outfit. Nicméně, tady bych možná vytknul kabelku, která je na mě možná zbytečně moc velká, i když chápu, že holky rády s sebou nosí celý svůj život v jedné tašce,” nechal se slyšet stylista.

A kdo získává absolutní jedničku?

Nejoriginálnější šaty bezesporu oblékla herečka Zuzana Stivínová z dílny Lukáše Macháčka. Dvoubarevnost s dominantním černým středem iluzionisticky zeštíhlila postavu půvabné herečky a jak stylista potvrdil, looku by nevytknul absolutně nic. „Hezky zvolené šperky, taktéž psaníčko, krásný make-up, vlasy, jak říkám, tady v tomto případě je to absolutně jednička. Ještě dvakrát podtržená,” uzavřel Miroslav Romaniv.

Na fotografie z loňského ročníku se podívejte do galerie, celý exkluzivní rozhovor naleznete v úvodu článku!

Elegantní večerní šaty za příznivé ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová