Úterý 18. června 2024
Svátek slaví Milan, zítra Leoš
Polojasno 29°C

Česko-Slovenský ples zpět v čase: 10 let staré šaty, módní halucinace i róby, které braly dech!

2. února 2024 | 06:00

Vrcholná společenská událost v podobě Česko-Slovenského plesu se již tradičně uskuteční v secesních prostorách Obecního domu. 17. únor tak bude patřit 10. jubileu, kdy si hosté připomenou významné historické milníky. Při této příležitosti jsme se retrospektivně poohlédly za snovými garderobami známých hvězd, jež oplývaly luxusem i nevkusem. Na jaké modely vsadily dámy před 10 lety při zrodu této věhlasné události, kdo v roce 2017 ignoroval dress code a kdo má vytříbený vkus?  

Kulturní klenot

Slavnostní galavečer Česko-Slovenského plesu hostům připomene významné historické události. Kulturním klenotem večera bude především slavnostní připomínka 200 let od narození Bedřicha Smetany. Právě inscenace jeho opery Hubička otevřela v roce 1920 Operu Slovenského národního divadla.

Moderátorské duo

Večerem provede moderátorská dvojka slovensko-maďarská herečka Vica Kerekes a český herec, zpěvák a moderátor Petr Vondráček. Záštitu nad Česko-Slovenským plesem převzali prezident České republiky Petr Pavel a prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.

Video: Ladislav Špaček o plesové módě osmdesátek: Prudérní a uzavřená. V tom by dnes ženy nikam nešly!

Video se připravuje ...
Ladislav Špaček o plesové módě osmdesátek: Prudérní a uzavřená. V tom by dnes ženy nikam nešly • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jasně definovaný dress code

Česko-Slovenský ples je jakousi perlou plesové sezony, a tedy vrcholem společenského dress code, který hovoří jasně: pro pány smoking, pro dámy dlouhé večerní. Šaty dosahující úrovně kolen jsou tak zcela nepřípustné, stejně tak klasické pánské obleky hodící se pro jiné společenské události. Pokud dáma na dlouhou večerní garderobu vsadí, neměla by se zároveň dopustit stylistických faux pas. Řeč je především o zvoleném zimním svrchníku. Ten by měl jít tematicky ruku v ruce s šaty nositelky, tím podpoří onu noblesu a eleganci. Péřové buclaté bundy jsou tak za hranou přípustného stylu. Adekvátní volbou budou kožíšky či dlouhé, luxusní minimalistické kabáty z prvotřídních materiálů. Jistým módním přešlapem a odklonem od vytříbeného vkusu je přílišné odhalení kůže v podobě transparentních materiálů, vyzývavých průstřihů či enormně vysokých rozparků, které s každým dalším pohybem zavánějí vulgaritou.

Zpět v čase

I navzdory specifikovanému, jasně danému dress code se známé tváře v minulosti dopustily několika přešlapů. Zpěvačka Ilona Csáková se postarala o jedno z největších faux pas. V roce 2017 uhnula z dress code zvoleným smokingovým sáčkem černé barvy, které doplnila červenými kalhotami. Kontrastní barevná nota evokující muzikál Carmen vévodila i doplňkům v podobě klobouku a opulentního náhrdelníku zavánějícím laciným dojmem. Ten bohužel podpořil i upnutý lesklý černý korzet obepínající poprsí. Look hodný kabaretu byl tak mimo mísu, a to i přes to, že měla talentovaná zpěvačka hudební vystoupení.

Nepříliš zdařilý model s chybějící noblesou vynesla v roce 2018 herečka Andrea Růžičková i přes to, že jsme u ní každoročně zvyklí na luxusní elegantní modely. Na míru šité šaty z krejčovství Buri Made sestávající z dlouhé sukně a odpovídající delší vlečky doplnil fádní rolák, a skrze něj navíc nechala nahlédnout na spodní prádlo. Tato průhlednost značně uškodila bálové etiketě.

Jistý nevkus předvedla v roce 2015 i herečka a producentka Deana Horváthová, provdaná Jakubisková, když vsadila na výrazný dekolt evokující vulgaritu a nelichotivý asymetrický střih dekorovaný řasením a volány, které zbytečně přidávaly na objemu.

Počátky reflektovaly metalické odlesky i ženské siluety

První ročník se nesl na vlně společných módních jmenovatelů, jimiž byly především metalické odlesky na stříbrných, zlatých i zelených šatech. Dámy vsadily zejména na siluety podtrhující ženské křivky, tedy na korzetové živůtky, z nichž se linuly splývavé sukně. Jeden z takovýchto modelů oblékla moderátorka a herečka Tereza Kostková, na zlatý metalický odlesk pak vsadila zpěvačka Kateřina Mátlová.

Na vkusné modely opakovaně sází influencerka, moderátorka a někdejší Miss Monika Leová, modelka Nikol Švantnerová, manželka Martina Dejdara, právnička a bývalá modelka Daniela Dejdarová, modelka Martina Šmuková či moderátorka Gabriela Lašková. Na společenské modely v průběhu let se podívejte do naší fotogalerie.

Stylový společenský outfit za výhodnou cenu pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová