Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nepodceňujte barvy, které nosíte! Dokážou léčit a ovlivňují naše emoce, říká módní koučka

Video se připravuje ...
Fashion koučka Kamila Vodochodská o psychologii barev
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
24. června 2023 | 06:00

Barvy nás provázejí celý život a již od dětství si k nim vytváříme jisté emoční vazby. Vnímáme je skrze různé předměty, situace, neseme ale jejich podobu i prostřednictvím oblečení, se kterým se následně ztotožníme. Ne nadarmo se totiž říká, že právě oblečení, náš styl plně odráží i osobní charakter každého z nás. A tak si po určité době vytvoříte i svou osobní barvu, která pozitivně brnká na strunu nálady a ovlivňuje řadu dalších věcí. Jak ale poznat, která je ta naše, co všechno barevná škála ovlivňuje a kolik barev jsme vůbec schopni vnímat? To nám rozklíčovala stylistka, renomovaná designérka a módní koučka Kamila Vodochodská.

Podle psychologů i erudovaných módních znalců barvy ovlivňují mnohé. Nejen naši náladu, ať už pozitivně nebo negativně, ale i sebevědomí, dokonce lze s nimi léčit neduhy. To nám potvrdila i módní guru Kamila Vodochodská a dodává: „Když víme, jaké barvy zvolit, dodají nám energii, dokážou nás nakopnout v onen den k pozitivnějším myšlenkám, dokážou podpořit naše vnitřní vlastnosti a také dokážou pracovat s naším sebevědomím na určité zdravé pozitivní úrovni. A kdo je ochoten přijmout – řekněme – i alternativnější metodu spočívající v tom, že barvy léčí (speciální obor chromaterapie), může jimi léčit určité neduhy. A to tak, že umístí konkrétní barvu na místo, které ho zdravotně trápí.“

Barva naší identity

Jak ale rozpoznat, že daná konkrétní barva je opravdu ta naše? Jak Kamila podotýká, je to dlouhý, celoživotní proces. Stejně tak, jak se vyvíjí naše osobnost, na niž působí nejrůznější životní etapy a s nimi i následné zkušenosti, poznáváme i onu barvu. „Já jsem třeba na svou osobní barvu přišla tak, že první emoce zpodobňuje to, že mě zkrátka baví. Dodává mi úsměv na tváři, mám k ní pozitivní vazbu, pozitivní emoce. A pak přichází krok dva – s čím ji kombinovat tak, aby to pro mě bylo příjemné, aby to reprezentovalo mě? Takže je to rozhodně takový self dotazník. Mluvím sama se sebou, ptám se, zkouším. A tak to musí dělat každý. Žádný módní časopis, výloha ani trendy aktuálních kolekcí, které najdeme v obchodních řetězcích, nám neodpoví na otázku, co jsou naše barvy,“ dodává stylistka.

Chytré kombinace s osobní barvou

Nejen tedy naše osobní barva, ale i její následné kombinování dokáže posílit naše sebevědomí. Jak říká designérka – nebojme se barev, protože svět nebyl stvořen pro to, aby byl pouze černobílý. „Buďme sebevědomí, buďme zdravě sebevědomí pomocí barev. Toto tvrzení vyzdvihuje i projekt Colorfidence, na kterém jsem měla šanci osobně spolupracovat, a jsem neskutečně ráda, že nejen já, ale i moji kolegové z oboru máme šanci inspirovat ostatní. A že se toho ujmou i mnohem větší jména, která mají širší dosah než třeba já osobně,“ říká Kamila Vodochodská a doplňuje, že hlavní gró nespočívá v přemíře barevných kombinací, ale v citlivém zapracování barev do našeho šatníku.

„Můžeme začít u těch základních. Minimálně pěti šesti odstíny. Můžeme šířit takovou radost z těch barev a nemusíme začínat barvami, jako je košenilová červeň, kterou si možná ani nikdo nepředstaví pod tím názvem. Stačí si začít hrát s tím, co už v šatníku máme, ať jsou to třeba modrá, růžová nebo zelená, což jsou odstíny, kterých se bát rozhodně nemusíme. A když zjistíme jak, tak pak i do budoucna můžeme porušovat pravidla a kombinovat si to úplně podle svého,“ uzavírá Kamila.

Dámské oblečení za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Kolik barev vůbec dokážeme vnímat, jaké jsou rozdíly ve vnímání odstínů u žen a mužů a jak to udělat tak, aby výběr osobní barvy byl pro nás zároveň lichotivý? To a více se dozvíte v úvodním rozhovoru s módní koučkou Kamilou Vodochodskou.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová