Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jaké inaugurační garderoby vynesly první dámy? Podívejte se až do roku 1933!

21. ledna 2021 | 06:00

Pozornost celého světa byla včera upřena na nově zvoleného Joea Bidena a jeho viceprezidentku Kamalu Harris. Historický okamžik, v němž byli oficiálně jmenováni do svých funkcí, se však letos musel obejít bez velmi symbolického ceremoniálu v podobě tradičního inauguračního plesu. Ten byl vždy očekávaným momentem i díky zvědavosti na to, jakou večerní róbu asi oblékne první dáma doprovázející nového prezidenta. Jaké garderoby vynesly partnerky prezidentů v průběhu let? Podívejte se s námi zpět do historie!

Slavnostní inaugurace, přísaha prezidenta Spojených států amerických, se od roku 1937 již tradičně koná 20. ledna. Slavnostní ples však včera nahradil virtuální přenos eskalující v moderní show. Ceremonii zmařily celosvětová pandemie, ale i útok na budovu Kongresu, v neposlední řadě pak záměrná absence odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa.

Velkolepá událost, kterou sledoval celý svět v pohodlí domova, se nesla v duchu talentu amerických umělců, hrdinství, obnovy, jistoty, stability a důvěry. A právě jistotu, důvěru a stabilitu ztělesňovala budoucí první dáma Jill Biden v tvídové okázalosti v barvě oceánu, která byla takto vybrána záměrně. Její vlněný kabát s tmavě modrým sametovým límcem a manžetami v kombinaci s šaty se šifonovým živůtkem pro ni navrhla mladá začínající americká designérka Alexandra O’Neill, zakladatelka značky Markarian. Zdá se, že Jill Biden svým výběrem včerejšího denního looku navázala na tradici předchozích prvních dam, ale i žen v reprezentativních funkcích, které prosazují méně známé návrháře.

Chcete se o nové první dámě dozvědět více? Podívejte se na video!

Po boku Joea a Jill Bidenových stála historicky první viceprezidentka Kamala Harris ve fialovém kompletu od návrháře Christophera Johna Rogerse. Díky tomu, že obě dámy doplnily své komplety rouškou a koženými rukavicemi v barvě odpovídající outfitu, působily dohromady harmonickým dojmem přinášejícím novou naději v lepší zítřky.

Než se ale začneme zamýšlet nad budoucností, pojďme si připomenout ty nejlepší střípky inauguračních šatů prvních dam, které oblékly po boku amerických velikánů.

Počátky vrcholné módy

Bývalá první dáma Eleanor Roosevelt představovala tehdejší vrcholný styl. Inaugurační šaty oblékla hned čtyřikrát, jelikož její choť zastával roli prezidenta nejdéle ze všech amerických státníků. Všechny její róby se nesly ve světlých romantických tónech s decentním zdobením v podobě krajek, květinových motivů či blyštivých kamínků. V roce 1937 však nejvíce zaujala v šatech od návrhářky Sally Milgrim. Vzhledem ke zúženému pasu a dlouhé vlečce v nich vypadala jako bohyně.  

Podívejte se na šaty určující tehdejší styl do naší fotogalerie!

Opilí její krásou

V historii prvních dam však nelze zapomenout na sličnou Jacqueline Lee Bouvier Kennedy, kterou všichni důvěrně známe jako Jackie Kennedy. Její krásou byli opilí všichni muži, dámy jí záviděly. Byla ikonou své doby a to zpečetila v roce 1961, kdy se 20. ledna oblékla do barvy nevinnosti, čiré dokonalosti, spravedlnosti i nových začátků. Bělostnou šifonovou róbou pokrytou brilianty a vyšívanou stříbrnou nití navrženou Ethel Frankau uchvátila nejen svého muže Johna, ale i všechny přítomné.

Pravé haute couture

Svou krásou oplývala a dodnes stále vyniká i Hillary Diane Rodham Clinton. Oblékla jedny z nejpůvabnějších šatů, které se právem zapsaly do historie. V roce 1993 okouzlovala ve třpytivě fialové róbě s tmavě modrým odleskem od Sarah Phillips, pro oslavu zahájení druhého funkčního období svého manžela Billa pak zvolila haute couture šaty se zlatou krajkou a dlouhým rukávem navržené Oscarem de la Renta.

To nejlepší z šatníku Michelle Obama

Michelle Obama sklízí ovace svými činy, obětavým přístupem i svým vnějším kouzlem. Nelze opomenout její nenucený půvab a eleganci, které prezentovala v roce 2009 ve splývavé večerní róbě s asymetrickým jedním ramínkem, kterou pro ni ušil Jason Wu. Byla vytvořena z hedvábného mušelínu, té nejčistší a nejjemnější tkaniny, jaká vůbec může existovat.

Autor: Žaneta Podlahová