Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Už nejsou nudné ani usedlé: Brože se staly nejzajímavějším šperkem roku!

12. března 2023 | 06:00

Ačkoliv mají brože významnou historii, ne všem byly vždy po chuti. Zejména mladší generace je považovala za zastaralý doplněk odrážející jistou usedlost. Ačkoliv se ve vzduchu jisté pochybnosti o modernosti těchto šperků přece jen ještě vznáší, se značným vlivem nových trendů tyto myšlenky značně doznívají. Kam až sahá jejich historie a proč už nejsou upozaďovanými šperky?

Jelikož má tento šperk připínající se na oděv značnou historii, není tak v jistém ohledu důvod podivovat se nad tím, že si vysloužil charakteristiku zastaralého doplňku. Jak moc starý tedy doopravdy je? „Vznik broží sahá až do doby lovců mamutů, kdy různé části kostí a klacíků spojovaly vypracovanou kůži, kterou pračlověk nosil,“ exkluzivně nám sdělil certifikovaný gemolog a majitel Antiques Cinolter Martin Cinolter.

Které další doplňky vás letos osloví? Na to se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Praktičnost vystřídala zdobnost

Spojování oděvů tak bylo dříve alfou a omegou těchto šperků. Až v době gotické byly považovány za módní symbol. „Opravdového předchůdce moderních broží najdeme v bronzových sponách, které už byly opatřeny špendlíkem a z prvopočátku plnily úlohu spojení oděvu většinou kolem krku nebo krku a podpaždí. To by ale nebyl homo člověk, aby je hned nezačal zdobit ornamenty či drahými kameny. O opravdových brožích můžeme mluvit až v době gotické, kdy se postupně přesunuly na luxusní garderobu a už plnily hlavně účel ozdobný. Později se z nich vyvinuly špendlíky do kravat nebo vyznamenání či jehlice do klobouků,“ upřesnil Martin Cinolter.

Největší rozmach

Svou největší slávu zažívaly brože v době baroka, především kolem poloviny 17. století. Jak nám gemolog vysvětlil, k tomuto významnému milníku v jejich historii značně přispěl francouzský dvůr, jehož vytříbený styl kopírovaly prakticky všechny evropské dvory. Oblíbenost broží se vlastně udržela do poloviny dvacátého století.

Značný úpadek

Fakt, že tyto šperky zažívaly značný úpadek, zapříčinilo hned několik faktorů. „Hlavním faktorem byly zřejmě módní trendy, doba hippies, kult jeansů, éra pohodlného ležérního oblečení koncem 20. a na začátku tohoto století. Brožím tak doba nepřála a spojovaly se spíše s velkou večerní či koncerty vážné hudby,“ nechal se slyšet Martin Cinolter a dodal, že právě kvůli tomu se zaškatulkovaly jako symbol starší generace dam.

Zpět ve hře

Ačkoliv se v minulých letech potýkaly s úpadkem nadšení, nyní se opětovně staly obdivovanými šperky. Navíc vzhledem k přibývajícím moderním a zbrusu novým iteracím oslovuje brož konečně i mladou generaci. Dopomohli k tomu designéři, kteří stavěli v nových kolekcích pro jaro a léto 2023 brož jako hlavní doplněk modelů.

Klopa saka není jediným místem, kde brož nosit

„Doplňky, a brože zejména, vynesou váš styl do vyšších pater. Ozdobte tedy jimi jednoduché šaty, neposedný pléd nebo košilový límeček,“ sdělila nám návrhářka Eliška Tomková vystupující pod pseudonymem Elisha. A právě na košilových límcích byly k vidění i na přehlídce Roberto Cavalli v rámci milánského týdne módy. Pokud ji však chcete vynést opravdu netradičně, nebojte se připnout si ji třeba na asymetrické ramínko šatů či topu nebo nad hluboký rozparek sukně. 

Šperk, který řekne tisíc slov

Brož však neplní jen praktickou a módní funkci, je totiž zároveň i mocným komunikačním nástrojem a vyjadřuje postoj a charakter svého nositele. Tomuto tvrzení ostatně dostála i první dáma Eva Pavlová, která vynesla na fuchsiovém inauguračním modelu brož od šperkařky Evy Růžičkové, jejímž motivem je rozkvétající země. Stylizované květy lípy a lístek ve tvaru srdce pak odkazují na národní strom, který je hluboce zakořeněn v české historii. Symbolizuje ochranu, pomoc a lásku. 

Velkou milovnicí broží byly i herečka Elizabeth Taylor, princezna Diana nebo Madeleine Albright. Ta napsala knížku Tajná řeč mých broží. „Brože patřily k jejím každodenním doplňkům a jasně jimi dávala najevo svoje postoje k daným tématům, která jako ministryně zahraničí Spojených států projednávala na svých schůzkách a jednáních. Okázalé brože zdobené drahými kameny často symbolizují vysoké společenské postavení. Malé brože nosí často na klopě příslušníci tajných služeb či ochranky, aby se mezi sebou rozeznali pří různých veřejných akcích. Brož může být velmi elegantní, decentní doplněk, který často dokáže vystihnout vkus a charakter člověka,“ uzavírá gemolog Martin Cinolter.

Stylové doplňky za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na ty nejkrásnější brože se podívejte do naší fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová