Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

50 nositelných outfitů z pražského týdne módy: Potěší dospívající slečny i zralé ženy

7. září 2022 | 06:00

Pražský týden módy, přezdívaný jako přehlídkový maraton, je za námi. Mercedes-Benz Prague Fashion Week nabídl osm solitérních přehlídek v čele s hlavními tahouny programu doplněné o studentskou tvorbu nových talentů tamního designu. Na mole se tak mísilo kostýmní aranžmá vyústěné z žádoucí kreativity a fantazie spolu s nositelnými oděvy, které zaujmou napříč generace. Najít 50 nositelných modelů tak netrvalo příliš dlouho. Jakou odpověď nám daly a co odkryla jarní a letní prezentace sezony 2023 designérských talentů?

Pražský Mystic Skatepark na Štvanici nabídl nejen změnu prostoru (kdy vystřídal po několika sezonách areál Pražské tržnice v Holešovicích), ale změnu celkové atmosféry a pohled na tamní fashion week. Už s příchodem k tomuto netradičnímu, avšak stálému až ikonickému prostoru mi odkrývající se scéna nabízí zejména dospívající a mladou generaci, která udává směr street stylu přilehlých i hlavních prostor módního dění.

Jak probíhal Mercedes-Benz Prague Fashion Week? Na to se podívejte do videa:

Video se připravuje ...
Mercedes-Benz Prague Fashion Week SS 23 • VIDEO: Videohub/ Kristýna Juřicová

Plejáda fanoušků před startem první vlaštovky – tedy kolekce od návrháře a studenta UMPRUM Tobiase Schuberta, nabízí mnohé extravagantní modely, avšak i ty se značnou podporou samotného návrháře. Před vypuknutím prezentace kolekce značky Tobias Equipment, která podepisuje umělecký rukopis mladého návrháře, má totiž v davu své fanoušky oblečené právě v jeho modelech. Ty volají, stejně tak, jako později jednotlivé modely na přehlídkovém mole, po virtuální realitě, světě her, sci-fi i digitálních iluzí. A této myšlence, fascinaci 3D světem iluze, se nemůžeme ubránit při pohledu na přiléhavé oblečení s potiskem, jež zdůrazňuje intimitu těla.

Ta byla ostatně poznávacím znamením kolekce designéra Glenna Martense, kterou představil ve své kolekci na počátku roku na Men’s Paris Fashion Week. Vyznačovala se totiž modely s grafickými potisky mužských a ženských těl, které zpodobňovaly heat mapu, jež přinášela až voyeuristický pohled na zakázané ovoce s jistou dávkou představivosti ohledně toho, co se skrývá pod vrstvami oblečení. Pro tento iluzionistický pohled na nahé tělo je historicky známý především návrhář Jean-Paul Gaultier, což vysvětluje i nedávnou kolaboraci těchto dvou zahraničních designérských talentů.

Ale zpět k našemu Tobiasovi. I přesto, že již zmíněné sci-fi aspekty i atributy virtuální reality dominovaly kolekci, ze street stylu je zřejmé, že lze modely zakombinovat s každodenními kousky. Tedy kupříkladu upnuté legíny a crop top s dlouhými rukávy spolu se sakem a bagančaty, jako zvolila i známá influencerka a fotografka Anastassiya. Spolu se štrasovými dlouhými náušnicemi vypadá model až abnormálně vkusně a elegantně, což by se na první dobrou nemuselo zdát. V Tobiasově kolekci tak můžeme spatřit nejen tyto kousky, ale i body, crop topy, bokové motorkářské kalhoty či upnuté šaty s vysokým stojáčkem.

O pár hodin později sci-fi vystřídala čirá radost. Nebude tak žádným překvapením, že zrovna úsměv byl hlavní tematikou privátní značky ZOOT.lab, která při prezentaci nabídla košile, volné elegantní kalhoty, skládanou mini sukni, sakové či volné šaty s delším rukávem.  Hlavní inspirací tak bylo kombinování, které se dostalo na vyšší úroveň. „Kolekcí ukazujeme sílu brandu, a vycházíme z dominantních světových módních trendů. Prostor Ostrova Štvanice nás při tvorbě inspiroval a jeho skejtová atmosféra se do kolekce jednoznačně promítá,“ říká Jakub Feranec, stylista a street stylefotograf značky ZOOT.

Druhý den Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku osvěžily skatepark přehlídky studentů z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, především pak Žofie Soldánová, která nabídla barevnou paletu zářivých barev, jež má terapeutický účinek na naše vjemy. Modely sestávaly z lehkých šatů, kalhot, sukně i crop topu v důmyslně propracovaném střihu.

Oproti tomu později nastoupily převážně těžké materiály jako vlna, taft či samet, se kterými v kolekci pracoval Tomáš Němec, student Ateliéru designu oděvu a obuvi pražské UMPRUM a vítěz soutěže pro začínající módní návrháře VAN GRAAF Junior Talent 2022. Nejen typickými materiály, ale i geometrickými tvary i výraznou paletou barev se nechal inspirovat z 60. let. Především pak filmovým muzikálem Dáma na kolejích z roku 1966 v čele s Jiřinou Bohdalovou. Esence těchto let tak ve vizuální podobě nabídla 14 modelů, které tvoří velmi feminní šaty, korzety, ale především mini délku sukní, které byly v hravém a ženském kontrastu s ultra vysokými ponožkovými kozačkami.

Hlavním hřebem dne pak nebyl nikdo jiný, než Jakub Polanka se svoji kolekcí Ticho před bouří. A vskutku se jí stala. Dramatické ticho za doprovodu aspektů bouře nebylo více hmatatelné. Není divu, že právě hudba udává směr umělcovy tvorby. A odkryl mnohem více, než dechberoucí kolekci, sestávající z variabilních šatů, sukní, bomberů i bund. Před zraky všech se totiž backstage přemístila na hlavní přehlídkovou runway a samotný designér se svým týmem převlékal modelky během přehlídky. Z 12 základních modelů tak vznikly přeměnou jejich iterace a rázem navýšil počet na 36.

Třetí den přehlídkového maratonu pak ovládla full time diva, návrhářka Vanda Janda, která skatepark proměnila v růžovou seanci. Kdo tak na sobě neměl růžový dress code, dost pravděpodobně se cítil nepatřičně. Designérka si za několik sezon vydobyla silný osobní brand i kontinuitu. V kolekci představila nositelné kousky pro dospívající slečny i zralé ženy – od tvídových kostýmků, kabátků, párty šatů až po hravé crop topy doplněné o bombery a košilové bundy.

Originální outfit vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na ty nejlepší looky z přehlídek se podívejte v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová