Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Iluze poprsí i penisu aneb Zatím to nejodvážnější z pařížského mola. Co nás ještě čeká?

22. ledna 2022 | 06:00

Předtím než se Paříž zahalí do snového světa haute couture, svůj mistrovský um představují návrháři v pánských kolekcích na Men’s Paris Fashion Week. Vedle věhlasných jmen jako Louis Vuitton, Dolce & Gabanna či Moschino svou novou módní předzvěst zimních trendů další sezony naservíroval designér Glenn Martens, kreativní ředitel značky Y/Project. A bylo se vskutku na co dívat. Pojďte se s námi myšlenkami přenést do Paříže, na přehlídku aktuálně nejvytíženějšího módního návrháře.

Glenn Martens postupně odkrývá obsah svého přeplněného diáře. Vedle toho, že je kreativním ředitelem značky Diesel, je zároveň vynalézavým talentem brandu Y/Project. Od roku 2013 do značky přenáší mužské i ženské prvky, s kterými stojí v čele revoluce streetwearu. V kolekcích se odrážejí bravurní práce s denimem, pokrokovost, humor i jistá nadsázka. A ani tento koktejl nechyběl v jeho nejnovějším ansámblu. O co navíc byl okořeněn?

Kolekci totiž dominovaly modely s grafickými potisky mužských a ženských těl, které zpodobňovaly až heat mapu (metoda grafické prezentace dat interpretovaná na základě škály různých barev). Přináší to až voyeuristický pohled na zakázané ovoce s jistou dávkou představivosti ohledně toho, co se skrývá pod vrstvami oblečení. Zpod pánských sak i dlouhých kabátů totiž provokativně vykukují rozhalenky i trika s grafikou maskulinních „břišáků“, jinde je na pánských džínech iluzionisticky graficky zřetelný obrys penisu.

Tento iluzionistický efekt však nebyl čistě na mužských modelech, ale i na těch ženských. Na krátkých šatech i minisukních bylo zřejmé pánské přirození, zatímco dlouhé rozevláté šaty působící absolutní lehkostí i krátká tílka byly pokryty grafickým poprsím. Odvážné modely ale vystřídaly i trendy, které udeřily s nástupem nového roku a jejichž síla bude nabývat na intenzitě. Řeč je o double i barevném denimu, hratelném color blockingu. Živým důkazem toho je barevná souhra svítivě pomerančové se saturovanou modří, fialové s růžovou či zelené s křiklavou červenou s podtónem oranžové. V kolekci najdeme i zastoupení nadměrných péřových bund a kabátů, typické zimní materiály, jako jsou velur nebo vlna, ale i doplňky, které boří aktuální módní hity – balaclavy alias kukly.

Tip na video: Které trendy budou kralovat letošnímu jaru? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Z celkové podívané je tak citelná nejen hravá sexualita, ale i móda z přelomu tisíciletí, která je interpretována v novém módním směru Y2K. Skrývá se v ní i jistý nádech vlivu návrháře Jeana-Paula Gaultiera. Záhy vysvětlíme!

Glenna Martense totiž zanedlouho čeká premiéra na módním týdnu haute couture, který startuje v pondělí 24. ledna a končí ve čtvrtek 27. Dostalo se mu pocty od Gaultiera, který ho oslovil s kolaborací s jeho značkou. Mají totiž podobně kreativní přístup k módě a Gaultierova tvorba je známá značnou provokací. 26. ledna se tak můžeme těšit na nový pohled této extravagantní ikony.

Na modely z nové kolekce Y/Project se podívejte do naší fotogalerie: 

Autor: Žaneta Podlahová