Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které podzimní novinky sluší velikosti XL a S?

1. září 2022 | 06:00

Kristina a Žaneta. Dvě ženy, dva naprosté protipóly, co se tělesných proporcí týče. Jinak táhnou za jeden provaz vzhledem k velkému přátelství. Spojuje je však nejen ono přátelství, ale i projekt s názvem Z Kabinky (@zkabinky) na sociální platformě Instagram, v němž ukazují oblečení z nových kolekcí bez příkras. Na které novinky se zaměřily tentokrát?

Kristina a Žaneta se poznaly v jednom lifestylovém on-line magazínu, kde rychle zjistily, že pouhé kolegyně z nich nezůstanou. A blízký vztah se nerozpadl ani po změně práce. Ba naopak, přemýšlely, jaký společný projekt vymyslet. V tom momentě si vzpomněly na prvotní focení oblečení na svých S vs. XL postavách. Koupily si totiž totožné letní žluté šaty, které si oblékly ve stejný den bez domluvy. A tak se podílely na článku, kde ukázaly, jak sluší rozdílným tělesným proporcím. Po jeho vydání se strhla diskuse čtenářek, které se s ženami ztotožňovaly, na druhou stranu ale také hodnotily, komu to tak sluší více. A tak autorky pochopily, že je to něco, co u nás v Česku chybí, a že je to formát, který ostatní ženy evidentně baví…

O pár let později se pouhá myšlenka zrealizovala v instagramový účet Z Kabinky. Název vypovídá nejen o hlavním gró projektu – zkoušení oblečení z nových kolekcí v kabinkách – ale i o jménech jejich zakladatelek. Počáteční písmena (bez diakritiky) v názvu pramení z jejich křestních jmen. Tedy Z (Žaneta) Kabinky (Kristina). Je tomu tak přizpůsobeno i logo doplněné o dekor v podobě ramínek na oděvy.

Tip na video: Jak nosit pestrobarevné oblečení na podzim? Na to se podívejte v módním pořadu Souboj velikostí S vs. XL: 

Video se připravuje ...
Souboj velikostí S vs. XL: Nebojte se trendy barev • VIDEO: Videohub

Instagramový účet má poukázat nejen na pouhou myšlenku, komu daný oděv sluší více, ale také na to, jak se v daných kusech oblečení holky Z Kabinky cítí. A především – projekt je založen na realitě z kabinek, bez filtrů, na základě toho, co jim na ramínku padne do oka, bez závislosti na tom, jak by to mohlo slušet té druhé. A tak leckdy vzniknou i nelichotivé modely, kterým se společně vždy zasmějí.

A na jaké novinky se zaměřily tentokrát? Na ryzí trendy, které ovládnou podzim, i nadčasovou módu  – tedy na zvířecí vzory, nesmrtelné proužky, úpletové smyslné šaty, midi sukně splývavého střihu, minimalistické kabáty, prošívané bundy i ultra cool zvonáče! Ty však byly bezesporu největší zkoušecí obavou.

I když jsem štíhlé postavy, mám tvar hrušky a přesně vím, že ideální jsou pro mě střihy wide-leg, boyfriend, straight či případně slim jeans. Proto se zvonáčů bojím doslova jak čert kříže, jelikož nejsou lichotivé pro moje tvary. Navíc zkoušené bílé džíny disponovaly nižším pasem, na který nejsem zvyklá. Mám ráda, když jsou kalhoty vysoko v pase. Světe div se, nakonec jsem byla sama překvapená, jak skvěle mi padly. Nutno podotknout, že jde však o výsledný efekt – tedy boky širší oproti velmi subtilnímu vršku se krásně schovaly a vyrovnal se proporční nesoulad za pomoci oversized svetru. Takto bych si i celý outfit pořídila,“ říká Žaneta.  

A co o podzimních novinkách říká Kristina?

„Podzimní kolekce na mě vždy působí maličko smutně, ale letos vidím i zářivé barvy, což je přesně moje gusto. Jediné, s čím mám v chladnějším počasí problém, jsou velikosti dostupné v obchodech. Vzhledem k našemu chození do různých řetězců s oblečením si moc dobře uvědomuji, jak to mají všechny boubelky těžké. V obchodech bývá jen pár XL kousků a ty se u některých značek rovnají spíše velikosti L. Oceňuji, že velké značky začaly přidávat velikost XXL, ale na prodejnách je často nenajdete a musíte je objednat. Prosím za nás všechny větší holky, aby byl v obchodech větší výběr i pro nás. Každopádně jestli mohu vypíchnout jednu věc, kterou si letos určitě pořídím, tak to budou zvonáče. Trendy slimky mi přijdou na silnějších nohou nevzhledné a zvony udělají hezčí tvar. Jen to chce podpatky!"

Na jaké kousky by se měly zaměřit ženy plnějších tvarů, a na jaké naopak štíhlé dámy? Boubelkám budou lichotit šaty s důrazem na pas. Pokud tak volíte upnuté materiály, vždy dbejte na to, aby disponovaly páskem, zavinovací siluetou, řasením nebo smyslnými průstřihy, které budou lichotit postavě. Ideální budou i šaty s kratšími rukávy a výstřihem do V, které siluetu opticky prodlouží. Vyvarovat byste se měla především šatů kompletně obepínajících postavu bez důrazu na pas. Elegantní souhru vám propůjčí i midi sukně splývavého střihu spolu s blůzkou, topem či tričkem nebo lehce oversized svetr s pruhovaným vzorem.

Štíhlým ženám budou lichotit vysoké stojáčky šatů i všech vrchních dílů nebo tílka na špagetových ramínkách, která se neustále těší velké oblibě. Pokud to doplníte společenskými širokými kalhotami palazzo typu a sakem, rázem budete hvězdou společenských událostí, ale i kanceláře.

Stylovou módu pro všechny typy postav najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na novinky z kabinek se podívejte v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová