Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle je nejdražší pytel na odpadky! Módní dům ho uvedl jako trendy kabelku za téměř 45 tisíc

26. srpna 2022 | 05:00

Jedna z nejproslulejších a nejžádanějších značek Balenciaga opět rozdmýchala módní vody. Postarala se o opětovnou kontroverzi, která tentokrát šokuje a rozděluje společnost ve vnímání nově uvedené kolekce luxusního brandu. Kreativní ředitel značky Demna Gvasalia připravil pro bezmezné fanoušky této značky novou kabelku. A opět, jako tomu bylo i u předchozích módních doplňků, se inspiroval estetikou chudoby – kterou však prodává za astronomické částky. Co vystřídalo špinavé tenisky, které vzbudily před pár měsíci valné emoce?

Balenciaga v čele s Demnou je opět středobodem zájmu. Hranici politické korektnosti totiž posunul designem nové kabelky, která až identicky připomíná velký odpadkový pytel. Sám připustil, že se jím skutečně inspiroval: „Nemohl jsem si nechat ujít příležitost navrhnout nejdražší pytel na odpadky, protože kdo nemiluje módní skandál?“ Sdělil tehdy gruzínský návrhář při uvedení nové kolekce značky pro podzim/zimu 2022/2023.

Tyto velké kožené kabelky z teletiny v černém, šedém a modrém zbarvení byly hlavním elegantním doplňkem celé módní show. Svou velikostí se nedaly přehlédnout v efektu umělé sněhové bouře, která umocňovala přehlídku nové kolekce. Modelky byly zahaleny v převážně tmavých modelech sestávajících z midi šatů, overalů, kalhot, roláků i dlouhých kabátů.

Balenciaga Fashion Show Autumn/Winter 2022

Balenciaga Fashion Show Autumn/Winter 2022

Není to však poprvé, co levné, běžně dostupné věci přeměnil kreativec v luxusní zboží pro boháče. Ještě teď v nás doznívá mohutný dojem z rozměrné tašky, která se podobala obyčejné nákupní tašce Ikea v modré barvě, kterou má bezesporu každý z nás doma. A ne jen jednu…

Před pěti lety se model Arena prodával za 2145 amerických dolarů, což je v nynějším přepočtu bezmála 53 000 Kč. Marketingový tým Ikea tehdy pohotově reagoval svou vtipnou "kampaní na tuto předraženou novinku Balenciaga". Pod fotografií její ikonické nákupní tašky za pár korun se objevily jednoduché instrukce k tomu, jak poznat skutečný originál. A jak zněl text s jasným důvtipem a čirou originalitou?

1) Zaklepejte s ní. Pokud dělá rámus, jde o originál.
2) Je multifunkční. Unese hokejové vybavení, cihly, a dokonce i vodu.
3) Hoďte ji do špíny. Pravdou je, že špinavou tašku lehce omyjete zahradní hadicí.
4) Složte ji. Jste schopni ji složit do velikosti malé kabelky? Pokud ano, gratulujeme.
5) Podívejte se dovnitř. Originál má pravou Ikea visačku.
6) Cenovka. Jen 99 centů.

Model Arena se prodával za 2145 amerických dolarů, což je v nynějším přepočtu bezmála 53 000 Kč.

Originální taška Ikea, kterou má bezesporu každý z nás.

O moc levnější však není ani současný model Trash Pouch připomínající pytel, jehož pořizovací cena je 1790 dolarů, tedy zhruba 44 000 Kč. Ano, čtete správně! A u tohoto výčtu ještě nekončíme.

Kabelky coby skromné pytle na odpadky nebo praktické nákupní tašky nábytkářského domu nejsou jedinými módními doplňky, ze kterých svět doslova běsní. O nedávnou debatu se postaraly tenisky Paris Sneaker, které vypadaly jako pořádně zašlé, špinavé a odrbané tenisky Chuck Taylor od značky Converse. Boty, které toho mají už hodně za sebou a jsou už na prahu vyhození do popelnice, uvedla na trh Balenciaga za 1850 dolarů.

Tip na video: S čím nosit bílé tenisky?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Karel Dlabač

Kontroverzní reklama bot, která byla pro mnohé už za hranou a vymkla se kontrole, nakonec splnila účel opětovného upoutání pozornosti na značku. Každý si totiž chtěl prohlédnout nechvalně proslulé tenisky, které však na e-shopu nakonec tolik poničené nebyly. Místo toho jsou aktuálně k dostání lehce omšelé modely se zažloutlou gumou, které se prodávají od 515 dolarů, tedy v přepočtu 12 700 Kč.

Po chvilkovém opomenutí faktu, že značka profituje na estetice chudoby, jí nelze upřít fakt, že je superschopným géniem marketingu.  

Autor: Žaneta Podlahová