Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražský fashion week: 35 nositelných modelů, které vám nalijí radost do žil

12. dubna 2022 | 06:00

Přehlídkový maraton – tak se přezdívalo pražskému týdnu módy. V době pandemie zcela přirozeně nabýval fashion week komornějšího programu, avšak právě již ukončená třídenní módní oslava byla tou nejskromnější. Nejskromnější v počtu přehlídek, rozhodně však ne v samotné prezentaci jednotlivých kolekcí. Čeští i slovenští návrháři si obhájili své rukopisy, zároveň však přenesli na obecenstvo kýžený wow efekt.

Ve vzduchu byla cítit chuť k životu, vynoření se z temné nálady, alespoň z té covidové… Odrazem oslavy života bylo o dost barevnější spektrum, ale i glam třpyt, zvířecí vzory, smyslná kůže či okázalost little black dress. Vedle toho se staví nadčasové košile, palazzo kalhoty i saka. A tak tu máme ingredience hodné special occasion, avšak leckdy v transformaci k dennímu nošení. Vzorec moderního, snadno kombinovatelného šatníku pro vícero příležitostí s jistou dávkou zábavy, ze které hned tak ráno nevystřízlivíme.

Samotné přehlídky pak představovaly vlastní show opřenou o aranžmá i živou hudbu, a tak každá kolekce designérského talentu nabyla na emocích a čistém prožitku. Skromný program tak vyzdvihl jednotlivé umělce v tom nejlepším světle, žádný nezapadl v plejádě jednolitého catwalku. Že by tak méně bylo opravdu více?

Návrháři se tak mohli dělit o titul nejžádanějšího lákadla programu. Mercedes-Benz Prague Fashion Week otevřel jedno z největších. Michael Kováčik svou kolekcí STORY TELLING nabídl pro každého něco. Každý se našel v jedinečném modelu, o kterém ihned přemýšlel, kam by ho mohl vynést a jakou roli s ním sehrát. A právě odtud pramenila návrhářova inspirace – inspirace každodenním životem. Jak sám v tiskovém prohlášení říká: „Každý den našeho života je jedinečným zážitkem propojujícím nespočet faktorů. V našich rukou je možnost nastavit si tón, jakým ho prožijeme, co si oblečeme a jakou roli v daném dni sehrajeme.

Kolekci dominovaly zejména košile ozvláštněné volány, nadměrnými rukávy, korzetovými kosticemi i cvočky, které často doplňovaly široké palazzo kalhoty. Ty zpívaly i s crop saky v oku příjemné paletě barev – od zemitých odstínů přes jemně růžovou až po jasně olivovou. Ovace však sklidily i pleteniny v podobě krémového kardiganu s dlouhými rukávy a crop roláku, jenž se vyjímal na krátkých košilových šatech.

Dalším módním tahounem bylo designérské duo Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová tvořící pod značkou LAFORMELA. Oba jsou na zdejší scéně módními miláčky. A svou novou kolekcí MAINLINE 2022/2023 s důrazem na sílu ženské energie tento fakt jenom zpečetili. Catwalk doplněný o živou hudbu v podání mladé písničkářky Amelie Siby a Prokopa Korba alias Badfocus – vše odráželo silné emoce stejně jako celá kolekce. Atributy jako třásňové, leskem poseté stříbrné sukně midi střihu doplněné o crop topy, smyslná kůže dekorovaná cvočky, leopardí vzor i zebrovaný kabát z veganské kůže byly hlavními doménami kolekce.

Na ty nejlepší modely se podívejte do naší galerie. Zde naleznete i vybrané highlighty kolekce Walk of Fame návrhářky Vandy Jandy, která si vydobyla za pár sezon silný osobní brand i kontinuitu založenou na claimu FULL TIME DIVA.

Nemůže však chybět ani slovenský návrhář Pavol Dendis se svou kolekcí s nádechem surovosti a drzosti. Pak tu také byla ukázka kolekce Tomáše Němce, studenta Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Tomáš Němec se stal vítězem soutěže pro začínající módní návrháře Van Graaf Junior Talent 2022 pořádané v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week. 

Stylový outfit za nejlepší ceny můžete vybírat na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

 Další módní inspiraci naleznete ve videu: 

Video se připravuje ...
Sedm trendů, které budou kralovat na jaře 2022 • VIDEO: Videohub

Autor: Žaneta Podlahová