Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Až vám oči budou přecházet! 35 skvostných haute couture šatů z Paříže

28. ledna 2022 | 06:00

Paříž shodila svůj ponurý plášť a alespoň na chvíli nás v myšlenkách přenesla do teplého Středomoří plného radosti, barev a jisté dávky euforie. Týden haute couture ve městě lásky a romantiky totiž ovládli libanonští návrháři svým hlubokým citem pro ženskou krásu. Kolekce tří mušketýrů ve znění Murad – Saab – Hobeika mluví zcela zřetelně a nahlas. Volají po naději. Z jakých modelů vám bude přecházet zrak a které vás budou brát do říše snů, ve kterých nic není nemožné? A co když se sny stanou skutečností?

Týden opulentních modelů je za námi a my vám přinášíme výběr těch nejpůvabnějších z kolekcí pro jaro a léto 2022. Předzvěst následující sezony je jakousi kombinací dvou extrémů, které však spojuje sofistikovanost a cit pro detail. Vedle kolekcí tradičních francouzských značek, které se nesly na vlně jednoduchosti, nositelnosti, tedy absolutní praktičnosti, se předvedla díla vysoké krejčoviny, která se vydala o dost více vzrušujícím a barvitějším směrem.

Chanel vzal svou show pevně do rukou jako jezdecké otěže na koně. Metafora, která ožila. Přehlídka byla totiž zahájena jízdou na tomto majestátním zvířeti, na kterém cválala Charlotte Casiraghi, ambasadorka této věhlasné značky, dcera monacké princezny Caroline a vnučka monacké kněžny i hollywoodské hvězdy Grace Kelly. Vyjímalo se na ní tvídové sako, které se v pohybu roztřpytilo. Moment otevření přehlídky ještě umocnil promítaný film v pozadí, který zdůraznil důležitost koní, kteří měli na práci Gabrielle Chanel, přezdívané Coco, značný vliv. Tvíd byl nepřekvapivě jednou z hlavních dominant kolekce a dobře si rozuměl s širokými palazzo kalhotami i dlouhými a krátkými sukněmi. Vedle křehkého peří se představily charakteristický kontrast černé a bílé, ale i geometrické tvary, třásně a vrstvení sukní.

Na první dojem by se i kolekce značky Dior mohla jevit poněkud přízemně, avšak jistá zdrženlivost je klamná. Vytváří ji pouze umírněná paleta barev v bílém, krémovém, šedém, pudrovém i černém zastoupení. Vyrovnávají ji však typické haute couture komponenty v podobě opulentního šifonu, rafinovaně dráždivých průsvitných materiálů, okázalého peří, ale především dominantních silonek odekorovaných křišťálovými kapkami. Kolekce tak zpodobňuje éterickou podívanou, která není o nic méně zábavná.

Čirou vzpruhu si však pro nás připravili libanonští módní designéři, kteří mají na týdnu haute couture zvučný hlas. Ani tentokrát nás Elie Saab, Zuhair Murad ani Georges Hobeika neochudili o okázalé róby hodné červených koberců. Saabově kolekci dominovala pestrá škála barev – od fuchsiové přes na dálku přesycenou růžovou, olivovou, tyrkysovou až po snové a elegantní odstíny stříbrné a šedé.

V digitálním představení kolekce Hobeiky se pak mísily pastelové tóny žluté, baby blue i něžné růžové v kontrastu s barvami exotického ovoce a květin. Zuhair pak předvedl módní podívanou okořeněnou pirátskou tematikou s honbou za ztraceným pokladem. V dnešní interpretaci by to mohlo vyznívat jako hon za nadějí. A právě Zuhair Murad je příkladem toho, že svůj boj nevzdává, a nabádá k tomu i ostatní. V roce 2020 mu totiž požár v Bejrútu zničil ateliér, ale zanedlouho se má přestěhovat do obnoveného prostoru. Svou houževnatost a energii chce tak předat dál.

Další módní inspiraci naleznete ve videu:

Video se připravuje ...
Jaké boty vybrat k určitému dresscodu - co k malým černým a co zase na casual večírek? • VIDEO: Videohub

Autor: Žaneta Podlahová