Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

I malými krůčky vytvoříte pravou podstatu Vánoc. Jak udržitelně slavit tyto svátky?

Jak na udržitelné Vánoce?
20. prosince 2021 | 06:00

Štědrý den je doslova za dveřmi. Nejen onen nejočekávanější den v roce, ale i celý advent nám má přinést klid, opětovanou lásku a pokoru. S koncem roku, s uzavřením další kapitoly života však přichází i lehká dávka sentimentu a s ním i uvědomění si a následná rekapitulace dobrých i těch špatných vzpomínek. A právě v uvědomění si spočívají celé Vánoce.

Uvědomění si té pravé podstaty vánočních svátků. Může to vyznít jako otřepané klišé, s nímž každý souhlasí, ale dostát mu ve skutečnosti jde stěží. Přitom nemusíte nutně měnit celou planetu, nýbrž lze začít malými drobnostmi, které zmenší dopady konzumu. Můžete začít už teď. Při balení dárků nebo při zdobení stromečku. Protože jeden malý krůček tvoří tu správnou cestu.

A jak se na tuto problematiku dívá Jakub Piskoř, spoluzakladatel e-shopu Organikk.cz, s ohledem na životní prostředí? Co pro něj znamenají udržitelné Vánoce a jak si jich užívá? To se dozvíte v následujících řádcích.

Udržitelné Vánoce. Jak byste je popsal třemi slovy?

Snížení odpadové stopy.

Určitě mi dáte za pravdu, že jedním z těch malých, prvních krůčků, jak konečně uchopit vánoční svátky s ohledem na zdraví naší planety, je balení dárků. Jak je kreativně balíte vy?

Přesně tak, jak říkáte, a co se mě týče, mám osobně rád tak trochu retro styl balení (smích). Proto s oblibou používám staré noviny. Ale v pořádku je také využití jiného, již použitého materiálu, jako jsou například zbytky látek nebo látkové tašky či pytlíky, které pak můžete použít opakovaně. Minulý rok jsme například v naší rodině také využili staré tašky z nákupu na Rohlíku, které byly za tímto účelem i potištěny vánoční tematikou. Je skvělé, že díky progresivnímu přístupu od vedení této společnosti získaly tašky i druhý účel a neskončily rovnou v koši.

Umělý stromek, nebo kácení krásných jehličnanů – jak se díváte na tuto problematiku? Myslíte si, že stromky v květináči (především jejich půjčování), které začínají být v oblibě, se mohou stát ve společnosti novou tradicí?

Pro mě je to asi nejvíce osobní otázka, jakou mohu dostat. U nás v rodině byl vždy živý a velký stromek, který zkrátka utváří pravou atmosféru Vánoc. Tedy alespoň v mých očích. Proto nejsem zastáncem umělých stromků. Na straně druhé si plně uvědomuji problémy s kácením stromů. Proto se mi osobně myšlenka půjčování vánočních stromků opravdu hodně líbí, a troufám si říct, že s růstem uvědomělosti lidí může tento obor výrazně vyrůst a stát se v následujících letech standardem, který budeme běžně využívat.

Kde si můžete stromek v květináči zapůjčit, jak o něj správně pečovat či co stojí za vánoční dominantou v obývacím pokoji, se dozvíte v tomto článku:

A co tedy stromeček, jak ho zdobíte?

Vlastně několik let pořád stejně. Máme k dispozici jednu sérii vánočních ozdob již několik let, kterou každý rok doplníme o ozdoby vyrobené z popadaných šišek, jehličí nebo nasušeného ovoce. Rozhodně nepodporuji nakupovat nové ozdoby každý rok, a měnit tak tuto vánoční dominantu do zcela nové barvy. Obchodní domy nás samozřejmě ještě utvrzují v tom, že je to tak správně.

Neberte mě špatně, je samozřejmě fajn čas od času prostřídat výzdobu, ale k tomu nám opravdu postačí maximálně dvě barevné variace a každý rok si podle nálady vybereme. Nebo jak jsem již zmínil – i sušené ovoce a dary přírody mohou velmi ozvláštnit stromeček. Já se třeba osobně rád inspiruji na Pinterestu, podle kterého vytváříme s rodinou ozdobné přírodní dekorace. A o tom to přece je, o příjemném čase stráveném s rodinou, no ne?

Eko dárek. Co je tímto dárkem s pozitivním dopadem na společnost?

Abych byl upřímný, slovo eko dárek nemám moc rád, protože to vnímám jako trochu buzzword (revoluční termín, který se stává po určitou dobu velmi populární, avšak časem se používá k pouhému zapůsobení na ostatní, pozn. red.) poplatný dnešní době. Osobně si myslím, že to není tolik o nějakém eko dárku, ale spíše o tom, že bychom neměli o Vánocích podléhat nekonečnému konzumu. Darujme dárky střídmě, vybírejme to, co naši blízcí opravdu ocení a z čeho budou mít radost.

Přesně tak, jak říkáte. Myslím, že Vánoce nám mají pomoct zlepšit komunikaci a opravdu začít naslouchat ostatním. Když si někdo přeje onen dárek, obdarovat ho jím, a pokud má někdo opravdovou touhu užít si Vánoce v pouhé přítomnosti blízkých, respektovat jeho přání. Myslím, že není horšího pocitu, než když dostanete od druhého dárek, i když jste se domluvili na opaku. Jen z důvodu, že dárek je přece „nutností“.

Musím jen souhlasit. Podle mého pohledu je největší problém nákup ve stylu „jen aby pod stromkem bylo hodně dárků”. To je zcela zbytečné.

Existuje nějaký univerzální udržitelný dárek, který potěší všechny generace, ale i ženy a muže zároveň?

To je velice záludná otázka, protože těch kritérií je opravdu hodně a asi žádným dárkem nejde uspokojit všechny tyto skupiny. Pokud bych ale musel něco vybrat, pak bych volil přírodní tuhá mýdla. Jedná se o velice univerzální dárek, který je také praktický tím, že jej v domácnosti využijí jak ženy, tak muži různých věkových skupin. A pokud zvolíte správného výrobce přírodních tuhých mýdel, pak dostanete dárek, který prakticky neprodukuje odpad, je přírodní, a má tedy pozitivní účinky na naše tělo, a navíc krásně voní. Myslím, že tímto nemůžete šlápnout vedle.

A podle čeho vybíráte dárky vy?

Pro mě jsou při výběru hlavními kritérii především výrobci a prodejci produktu, kteří podporují udržitelnost, ale sleduji i to, v čem své produkty balí, kde a za jakých podmínek se vyrábí, apod. Raději jich pořídím méně, ale zato užitečné a kvalitní.

Tip na video: Chcete si vytvořit papírové vánoční hvězdy? Inspirujte se v tomto návodu!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Věra Exnerová

S Vánoci se nepochybně pojí tuna odpadu a zbytečné vyhazování zbytků jídla. Jak minimalizovat tyto škody?

V rámci přípravy jídla je plýtvání a tvorba odpadu zaručeně největší problém. Odpad se dá minimalizovat například nakupováním v bezobalových obchodech, které jsou dnes již skoro v každém větším městě. A pokud jde o vyhazování jídla, pak není jiné rady než nakupovat střídmě tak, aby na konci svátků nebylo co vyhazovat.

TIP REDAKCE: A jak si představujeme pravou podstatu Vánoc my? Shodly jsme se na tom, že jeden dárek absolutně stačí. Jen si to konečně v rodinném kruhu nastavit a najednou zjistíte, že nemít mnoho dárků pod stromečkem opravdu nikomu nevadí.

Kristýna Juřicová, video editorka a editorka sociálních sítí, pak dodává: „Rok co rok si na Vánoce říkám, že si nebudeme kupovat zbytečné dárky, které vlastně ani nemusí udělat radost. Každé Vánoce totiž vypadaly tak, že byla pod stromečkem hromada dárků, které sice radost udělaly, ale kdyby to byl jeden pořádný a dražší dárek, byl by udělal daleko větší užitek. Sáhněme si totiž rukou na srdce, máme pocit, že čím víc dárků, tím větší radost. A zde se ty tendence prohlubují – že nakupujeme hodně věcí a často ve slevách. Udržitelnost ale nedržím jen u nákupů dárků, ale také u vánočních věnců a výzdob. Mám jeden základ na věnec, který už léta točím stále dokola. Stačí jen čerstvé větvičky, trochu jiné vizuální rozložení léta koupených ozdob, a máte hned zbrusu nový věnec, který jinak v obchodech stojí už dost peněz. To samé platí i pro ozdoby na stromeček, zde se vyplatila investice do krásných ozdob, které když každý rok vytahuji, hřeje mě radost z Vánoc."

Autor: Žaneta Podlahová