Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Udělejme z půjčování stromků v květináči novou vánoční tradici! Tohle je nápad jako od Ježíška

1. prosince 2020 | 06:00

Plýtvání. Téma, jež nyní rezonuje ve společnosti silněji než kdy dříve. Apel na udržitelnost a životní prostředí by měl být pro každého samozřejmostí. Od spotřeby přemíry nekvalitního oblečení přes používání ropné kosmetiky způsobující zdravotní potíže až po každoroční likvidaci stromů. A právě stromy, tolik důležité prvky našeho žití, je zapotřebí uchránit. Poté ochrání i ony nás.

Dnes, v době velkého znečištění prostředí, jsou stromy stále důležitější. Filtrují škodlivé látky v ovzduší, čímž zlepšují jeho kvalitu, vyrovnávají teplotní extrémy, tlumí hluk, poskytují stín i duševní úlevu. Jejich zelená barva má na nás uklidňující účinek. A ten si chce vytvořit každý, každoročně o Vánocích v pohodlí svého domova. Oázu klidu v podobě vůně krásného jehličnanu. Jenže strom, který mohl vyrůstat i 12 let, je rázem po 3 týdnech pohozen u popelnic. Jak nedůstojné.

A proto se Jan Havlíček rozhodl se svým tatínkem založit půjčovnu stromků. Z prvotního rozlítostnění se nad povalujícími se jehličnany vyrostla plantáž se zhruba 800 stromky různých druhů. Co stojí za tímto projektem a jaké zajímavosti jste o stromech ještě nevěděli? To se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Jak se zrodila vaše myšlenka k založení půjčovny vánočních stromečků?

Příběh začal před zhruba 11 lety, po mém přestěhování do Prahy. Zarazilo mě to ohromné množství vyhozených vánočních stromků, které se v průběhu ledna povaluje po ulicích. Byl jsem zvyklý na malý smrček z našeho lesa a bylo mi až líto těch obrovských jedlí, které rostou třeba 12 let a nakonec skončí po třech týdnech v bytě a následně u popelnic. Rád se věnuji nevšedním projektům, v zahraničí už půjčovny stromků fungují delší dobu, a tak jsem se rozhodl to vyzkoušet i v našich klimatických podmínkách.

Kdo za tímto projektem, šetrným k životnímu prostředí, stojí?

Společně s mým tátou jsme založili naši půjčovnu doslova na zelené louce. I když se profesně věnuji zcela jinému oboru, vyrůstal jsem v těsné blízkosti lesů a práce v nich mě neustále baví. Mé nadšení se pozvolna šíří mezi blízké přátele a už i mezi naše zákazníky, kteří také rádi přiloží ruku k dílu.

Jak dlouho trvalo, než jste mohli samotný projekt představit a začít půjčovat? Přece jen, stojíte za zrodem krásného jehličnanu od samotného semínka. A tato cesta je určitě dlouhá… Řeknete nám více o tomto procesu?

Pamatuji si, že první stromečky do půjčovny vyrůstaly na terase v pražském Podolí (smích). A je tomu už 10 let. Vysévání semínek a výsadba sazenic v lese už má v naší rodině dlouholetou tradici. Bylo jen třeba přijít na to, jak se o takový stromek v květináči starat v průběhu roku a jak ho připravit na krátkodobý pobyt v teplém prostředí v průběhu Vánoc.

A s tím procesem máte pravdu, trvá opravdu dlouhou dobu. Než je stromeček schopen unést nějakou tu ozdobu a  je nabídnut k zapůjčení, uplyne zhruba 6 let, poté se většinou 4x půjčí a následně vysadí do volné země.

Z kterých druhů stromků si mohou u vás zákazníci vybírat?

Mezi naše stálice patří smrk pichlavý, smrk ztepilý, borovice černá, borovice lesní, jedle kavkazská a jedle korejská. Od příštího roku přibudou i jedle ojíněná a jedle obrovská.

Vaše malá rodinná farma se nachází ve středních Čechách. Kam všude stromečky rozvážíte?

Rozvážíme pouze po Praze a nejbližším okolí. V současné době není v našich silách v tak krátkém předvánočním období rozvážet stromečky do větší oblasti.

Stromečky půjčujete na 14 dní. Je možné se domluvit na kratší dobu půjčení, či naopak na delší?

Na kratší dobu to jistě možné je, například z důvodu plánované dovolené. Na delší dobu již nikoliv, 14 dní je opravdu maximum, které je schopný stromek v teplém prostředí vydržet. Není to kvůli tomu, že by usychal, ale naopak začíná rašit jako na jaře a špatně pak snáší přechod do mrazivého počasí.

Jak se o zapůjčený stromeček starat, aby nepřišel k újmě?

Stromkům vadí teplé a suché prostředí bytu, je proto nutné je pravidelně zalévat a umístit je co nejdále od zdrojů tepla. Velmi pomáhá rosení větví rozprašovačem nebo rozpouštění sněhu či ledu v květináči. Důležité je neseřezávat špičku stromku. Z vrcholových pupenů pokračuje stromek na jaře ve svém růstu, nejlepší je tedy špičku vůbec ničím nezdobit. A také nepoužívat jako ozdobu prskavky a svíčky! I když se občas vrátí nějaký stromek ohořelý či nakrátko střižený, stromky přečkají přechodný domov v pořádku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová