Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyberte si novou podprsenku, tyhle jsou teď v obchodech. Nejdřív se ale správně přeměřte!

16. září 2019 | 06:00

Spodní prádlo je naší každodenní součástí, proto by nám mělo perfektně padnout. Ne každá žena ale zná svou opravdovou velikost nebo se pouze domnívá, že si tu správnou kupuje. Konečně je čas se tedy dozvědět pravdu. Se špatnou velikostí si totiž můžete přivodit i řadu zdravotních problémů. Jak si tedy správně změřit velikost podprsenky? Máme pro vás stručný návod!

Vše, co budete potřebovat k měření, je zrcadlo, ve kterém se uvidíte celá, a krejčovský metr. Zcela se vysvlékněte, narovnejte se a začněte:

1. Změřte svůj hrudní koš, přesně pod ňadry.

2. Dále se přeměřte přes prsa, konkrétně přes jejich nejplnější část. Jako vodítko vám mohou pomoci bradavky, přes které metr natáhněte. V zrcadle si zkontrolujte, zda měříte rovně i přes záda.

3. Oboje měření zaokrouhlete na nejbližší celé číslo.

4. Velikost košíčku vypočítáte následovně. Odečtěte (již zaokrouhlená čísla) obvod hrudního koše od obvodu přes prsa. Rozdíl vám řekne, jakou velikost košíčku máte. 10 cm je A, 20 cm je B, 30 cm je C a tak dále.

Nyní máte půlku za sebou. Měření vám poskytne přibližnou velikost podprsenky, prsa se totiž u každé ženy liší tvarem, a tak je třeba dávat pozor při zkoušení nové podprsenky. Zaměřte se zejména na tyto body:

Jako první si všímejte popruhu na zádech. Správně byste pod něj měla dostat dva prsty a zároveň cítit trochu odporu. Pokud je příliš volný, potřebujete menší velikost. Pokud pod něho prsty ani nedostanete, sáhněte po větší velikosti obvodu.

Další částí jsou ramínka, která by měla pohodlně sedět na rameni, aniž by vás mačkala nebo sklouzávala dolů. Ujistěte se také, že jsou na obou stranách stejně nastavená.

Všímejte si i centrální části, která se usadí mezi vaše prsa. Ta by vám měla sedět na těle bez jakýchkoliv mezer nebo zarývání se do kůže. Pokud si zkoušíte kosticovou podprsenku, koukejte i na drátky. Měly by následovat přirozenou křivku spodní části poprsí. 

Poslední důležitou částí jsou košíčky, které by měly být dokonale tvarované do křivky prsou. Rozhodně si podprsenku nekupujte, pokud vám bude košíček odstávat, zarývat se vám do kůže nebo se bude někde krabatit.

A když už víte, jak zjistit správnou velikost, je čas vyrazit do obchodu pro nový kousek! V naší fotogalerii si prohlédněte trendy, které právě teď seženete v obchodech:

Podívat se můžete i na video o historii podprsenek:

Video se připravuje ...
Podívejte se, jakou podprsenku nosily naše prababičky • VIDEO: Glamour magazine

Autor: Markéta Luštincová