Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vysoké podpatky: Stačí vědět, jaké si vybrat, a nebudete trpět!

20. března 2019 | 06:00

Vysoké podpatky nám vykouzlí štíhlejší postavu, delší nohy a elegantní vzhled. Co si ale budeme povídat, raději vklouzneme do pohodlných bot, než se trápíme na vysokých kramflecích. Jak zabránit tomu, aby nás nohy bolely, a jaké si letos koupit lodičky?

V případě vysokých podpatků je polovinou úspěchu jejich kvalita. Nekupujte si boty za pár korun, jen se v nich budete trápit. Při výběru zohledněte i podrážku. Čím silnější bude, tím lépe pro vaše nohy, protože vyváží délku podpatku. A pokud jste se přece jen do bot s tenkou podrážkou zamilovala, pořiďte si do nich gelové vložky.

Pro běžné nošení je dobré se zaměřit i na výšku podpatku. Vysokými podpatky totiž zatěžujete i svou páteř. Doktoři říkají, že výška podpatku by neměla překročit čtyři centimetry.

Samozřejmě jinak je tomu u bot, které si vezmete na nějakou událost, tam můžete jít mnohem výš. Dokonce existuje i speciální návod, jak si takovou ideální výšku vypočítat. Stačí použít následující vzorec: vydělte svou výšku délkou nohy v centimetrech.

Pozornost věnujte i vzdálenosti mezi podpatkem a podešví. Čím vyšší boty jsou, tím kratší tato vzdálenost bude. Do obchodu se vyplatí vzít si metr a tuto vzdálenost si změřit. Šest centimetrů je ideální míra.

A jaké boty si toto jaro pořídit? Letos se nosí zejména pastelové barvy (jako každé jaro), nejvíce však frčí žlutá barva a hadí vzor. Podívejte se do naší fotogalerie na výběr těch nejhezčích kousků z aktuálních kolekcí:

Autor: Markéta Luštincová