Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jarní detox pro vaši pleť: Jak ji dostat po zimě zase do kondice?

24. března 2023 | 06:00

Přirozeně krásná, zdravá a zářivá. Přesně takovou pleť si přeje mít po zimě každá z nás. Přivítejte jaro ve velkém stylu a umožněte své pleti, aby se dostala zpět do formy. Víme, na co se zaměřit, aby vypadala co nejlépe.

Zimní měsíce bývají pro naši pleť velmi náročné. Neustálé střídání teplot často způsobuje, že je pleť vysušená a podrážděná, je mdlá, šedivá a často působí jako mnohem starší. Na jaře se ale situace mění, všechno se probouzí zase k životu a nastává nejvyšší čas probudit i vaši pleť. Co všechno jí dopřát, aby vypadala zase zdravě a dostala jste ji ze zimního útlumu?

VIDEO: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky.

Video se připravuje ...
Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Důkladné čištění

Pravidlo, které je potřeba dodržovat po celý rok. Prvním krokem k získání zdravé pokožky je důkladné a pravidelné odličování a čištění. A to i v případě, že jste zrovna nepoužila make-up. Na pleti se vám během dne usazuje mnoho nečistot, kterých je zapotřebí se večer zbavit. Ranní očista je stejně důležitá jako ta večerní. Přes noc totiž pokožka produkuje maz a usazují se na ní prach a pot. Po probuzení je tedy potřeba ji rozzářit. K odličování a čištění vybírejte takové přípravky, které neobsahují alkohol, a nevysušují tak pleť.

Zase ta hydratace

"Po zimě naše pleť vyžaduje zvláštní péči, protože zimní podmínky mohou způsobit dehydrataci, podráždění a ztrátu elasticity naší pokožky. Teplotní rozdíly mezi venkovním prostředím a vytápěnými místnostmi, studený vítr a nízká vlhkost mohou způsobit ztrátu hydratace a ochranné bariéry pokožky," vysvětluje kosmetička Lenka Vašíčková z I am Clinic. Vyměňte výživnou zimní kosmetiku za lehčí, spíše hydratační krémy, které pleť nezatíží a dostatečně ji zvlhčí. Skvěle fungují také pleťová séra obsahující například kyselinu hyaluronovou, která umí zadržet vlhkost a skvěle funguje jako složka proti stárnutí. Vhodné jsou také hydratační pleťové masky. Zároveň nezapomínejte dodržovat pitný režim. I ten se podílí na tom, jak vaše pokožka vypadá. Mějte proto neustále po ruce lahev s čistou vodou.

Nezapomínejte na tonizaci

Abyste pleť rozzářila, je tonizace po dlouhé zimní přestávce klíčová. "Ženy na tonizaci neustále zapomínají, přitom je tak moc důležitá. Nejenže vyrovnává pH v pleti, ale také zároveň připravuje pokožku na další péči. Ztonizovaná pleť mnohem lépe absorbuje další kosmetické produkty, které tak působí účinněji," dodává Lenka Vašíčková. Kromě toho tonikum obsahuje složky, které pomáhají zklidnit podrážděnou pokožku a redukovat zarudnutí, pomáhá zmenšovat póry a vyhlazuje texturu pokožky.

Pozor na sluníčko

Jarní slunce sice není ještě tak silné jako v létě, přesto je důležité se před ním chránit. "Sluneční paprsky mohou poškodit naši pleť a způsobit pigmentové skvrny, vrásky a jiné problémy. Proto je důležité používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, který chrání pleť před škodlivými UV paprsky," dodává Lenka Vašíčková.

Estetické zákroky vhodné na jaro

Jaro je skvělý čas na obnovu a oživení vašeho vzhledu pomocí estetických zákroků. Při jejich výběru zvažte své cíle a očekávání. Je také důležité konzultovat vše s odborníkem, který vám poradí a doporučí postup vhodný pro váš typ pokožky a zdravotní stav. Na jaře, kdy není slunce ještě příliš ostré, je vhodná například mezoterapie. "Během mezoterapie se pod kůži aplikuje injekčně kyselina hyaluronová spolu s dalšími výživnými látkami. Jedná se o velmi účinný způsob, jak obnovit hydrataci a pevnost pokožky," vysvětluje MUDr. Anna Zborovská z I am Clinic. 

Na jaře přichází vhodná chvíle také na peelingy. Pokožka bude méně citlivá a bude se rychleji zotavovat z procedury. Peeling vás zbaví odumřelých kožních buněk, a zlepší tak vzhled pokožky. "Peelingy jsou výborným způsobem, jak obnovit a oživit naši pleť, zejména po dlouhé a chladné zimě. Jsou efektivní pro snížení viditelnosti jemných linek a vrásek a také pro zlepšení hydratace a tonusu pleti," dodává MUDr. Anna Zborovská.

Vše potřebné pro krásnou pleť pořídíte za výhodné ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová