Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petra Janů slaví 70: Tohle jste o ní možná nevěděli!

19. listopadu 2022 | 06:00

Obdivuhodná rocková a popová zpěvačka, která patří mezi nejvýraznější osobnosti české scény, slaví nádherné životní jubileum. A jak tomu bývá, s kulatinami přichází silná dávka bilance. Petra Janů však letos slaví nejen své 70. narozeniny, ale také 50 let hudební kariéry. Jak se dostala ke své vášni, jaké strasti ji v životě sužovaly a proč nechtěla mít děti?

Přestože slaví úctyhodné 70. narozeniny, neztrácí svůj elán, který je až záviděníhodný. Je plná energie a se svým hlasem je perlou české hudební scény. Fanoušci s ní tak rostou. I dnes je dokáže pořádně dostat do varu. Talentem oplývající zpěvačka přitom vždy sršela vřelostí a nikdy se nepovyšovala. Co jste o této dámě českého showbyznysu možná nevěděli?

Prožívá Petra Janů i dnes trému?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Lucija Veselá

Přehledem…

- Petra Janů, vlastním jménem Jana Petrů, si nechala záměrně prohodit příjmení se jménem. V dobách její pěvecké kariéry se totiž jiná, poměrně známá zpěvačka jmenovala stejně a zpívala převážně lidovou hudbu.

- V letech 1987, 1988 a 1989 se stala Zlatou slavicí.

- Jejími největšími hity jsou Už nejsem volná, S láskou má svět naději, Říkej mi…

- V 90. letech hrála hlavně v muzikálech. Od roku 2000 opět koncertuje.

- Spolupracuje s neziskovou organizací Protěž, která má pod křídly dobrovolnickou práci pro seniory, zdravotně postižené a znevýhodněné děti a rodiny. „Považuji to nejen za svou čest, ale i smysluplnou podporu a pomoc,“ říká Petra.

- Žije střídavě v Praze a na chalupě v jižních Čechách.

Od účetní k pěvecké legendě

Vlastním jménem Jana Petrů pochází z Prahy, kde prožila dětství u babičky. Zpočátku zpívala při střední ekonomické škole s amatérskými kapelami. Po maturitě pracovala chvíli jako účetní, než se do pěvecké profese pustila naplno. Kariéru odstartovala ve dvaceti v Semaforu, o pět let později vydala první album Motorest. V 80. letech úzce spolupracovala s Ondřejem Soukupem a Petrem Jandou, v té době vznikla úspěšná alba Jedeme dál a S láskou. Po sametové revoluci se zamilovala do muzikálů – na prahu nového tisíciletí se vrátila na vyprodaná pódia.

Muž jejího srdce

Od počátku jejího profesionálního zpívání jí stál po boku hudební producent a manažer, ale hlavně osudový muž Michal Zelenka. Prožila s ním přes třicet šťastných let, byť se po prvním seznámení nesnášeli. Brzy se to zlomilo, nenávist přerostla ve velkou lásku. Jeho odchod v roce 2011 byl těžkou ranou. Přiznala, že byla ztracená hlavně při zařizování všeho kolem, to měl na bedrech on. „Když odešel, byla jsem v některých věcech úplně bezradná, do té doby jsem si neuvědomila, že žiji v takové bublině. Ale dnes už zaplaťpánbůh všechno zvládám. Michal mi ale samozřejmě moc chybí a vždycky chybět bude. Jsem ráda, že se mi podařilo splnit jeden z jeho snů, a to nechat vybudovat před chalupou, kam tak rád jezdil, rybník. Je tam už druhým rokem a jmenuje se samozřejmě Michal,“ sdělila v nedávném rozhovoru pro Blesk pro ženy.

Jak se ale nechala slyšet, brzy se naučila rozhodovat sama, přestěhovala se a naplno se opřela do práce. Petra je známá disciplínou, v jídle se drží zkrátka, hodně sportovala. Ač si v nedávné době prošla nepříjemnými zákroky a zdraví měla podlomené, věříme, že brzy bude sršet svou neskutečnou energií.

Nechtěla mít děti

Touhu po potomcích Petra Janů nikdy nepociťovala. Jak se nechala v minulosti slyšet, plnohodnotný život lze prožít i bez nich. V jejím životním rozhodnutí hrál roli i fakt, že neměla moc hezké dětství. Když jí byl pouhý rok, její rodiče se rozvedli a vlastní matka ji odložila k babičce. Přestože se po čase zpět ke své matce vrátila, dobrotu to nedělalo a vztah s ní se nikdy pořádně neurovnal.  

Největší radosti

Kromě její hudební vášně jí dělá radost maltézský psík Bobíček. Ráda s ním chodí především na procházky nebo spolu koukají na televizi. Svůj čas ale také ráda tráví v jižních Čechách, kde má chalupu.

Jejím životem vás provedou i fotografie, na které se můžete podívat do naší galerie:

Autor: kač, Žaneta Podlahová