Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kráska posedlá svým vzhledem: Jaké šílené manýry měla císařovna Sissi?

  • Rakouská císařovna Sissi (1837 - 1898): Výživné masky pro vlasy i pleť - Císařovna Sissi věnovala pozornost hlavně vlasům a pleti. Dlouhé vlasy si umývala zeleným čajem, pak ho do napůl vysušených vlasů vmasírovala a už ho nevymývala. Aby hříva působila bohatě, ošetřovala ji maskou ze dvou žloutků rozkvedlaných s trochou koňaku a lžící jablečné šťávy. Sissi měla nádhernou, pevnou a prokrvenou pleť. Postaraly se o to ovesné vločky smíchané s mlékem. Směs uvařila, nechala vychladnout a potom ji nanesla na tvář. Po patnácti minutách ji smyla.
    14. října 2022 | 05:00

    Rakouská císařovna Alžběta Bavorská, která vešla do dějin pod pseudonymem Sissi, byla považována za jednu z nejkrásnějších panovnic všech dob, a to zcela právem. Její pýchou byly dlouhé, husté vlasy a neuvěřitelně štíhlý pas. Císařovna byla svým vzhledem doslova posedlá a pro krásu by udělala téměř cokoliv.

    Císařovně Sissi byl do vínku dán půvab a šarm, ona se však nikdy s ničím jen tak nespokojila a pro krásu podnikala nejrůznější šílenosti. Jaké byly její tajné recepty pro krásu? Budete se divit!

  • Koňakový šampon

    Líčení slavná císařovna příliš neholdovala, zato si potrpěla na své dlouhé a husté vlasy. Ty jí často způsobovaly migrénu, nikdy je však nezkrátila. Denně jim věnovala dvouhodinovou péči. Její osobní kadeřnice Franciska Feifaliková císařovně každý den vlasy vyčesávala a vyčesané vlasy pak překládala na stříbrném podnose. Úbytek vlasů nesla Sissi velmi těžce, Franciska proto vymyslela tajný způsob, jak císařovnu uklidnit. Za pomoci pásky pomazané lepidlem schovávala spadané vlasy pod zástěru. Císařovna tak byla ráda, že jí vlasy nepadají, a česání jí tak nezkazilo náladu. Vlasy si císařovna nechala mýt jednou až dvakrát do měsíce a během tohoto procesu na ni nesměl nikdo mluvit. Na mytí byl používán speciální šampon vyrobený z třiceti žloutků a francovky, který se nechával hodinu působit. Dlouhé kadeře se následně smyly teplou vodou a opláchly vývarem ze slupek z vlašských ořechů.

    Video se připravuje ...
    Císařovna Sissi – krásná a posedlá svým vzhledem, nespoutaná i zbožňovaná. Alžběta Bavorská tragicky zemřela rukou italského anarchisty • VIDEO: Videohub

  • Lék na vrásky

    Vrásky jsou strašákem snad každé ženy a jinak na tom nebyla ani císařovna Sissi. Na obličej si proto přikládala syrové telecí maso a nechávala ho působit celou noc. Používala také různé masky, pleťové vody, krémy a koupele, vše vyrobené z dostupných přírodních zdrojů. Základem většiny z nich byly máslo, sádlo, vejce, mléko, tvaroh a ovoce či zelenina. Stejně prospěšně mělo na tělo působit také kozí mléko, ve kterém se císařovna koupala každý den. Pokud byla někde na cestách, vozila si s sebou také stádo koz. Mléko totiž muselo být za každou cenu čerstvé.

  • Korzet

    Sissi byla známá také dokonale štíhlým pasem. V jejím šatníku byste tak mohli najít korzet, který dokázal pas stáhnout na neskutečných 50 centimetrů. Kvůli němu nemohla pohodlně sedět, a proto si nikdy nesedala. V pokojích dokonce neměla ani židle a při hostinách a slavnostních banketech proto používala upravená klekátka.

  • Posedlá váhou

    Císařovna až úzkostlivě dbala na svou váhu, která nikdy nepřekročila 55 kilogramů. Během dne se třikrát vážila a zjišťovala své míry, které zapisovala do speciální knihy. Sebemenší zvýšení váhy pak nesla velmi těžce, upadala do depresí a trpěla poruchami příjmu potravy. 

  • Netradiční diety

    Za svou nízkou váhu vděčila především drastickým dietám. Císařovna jedla pouze ovoce a pila mléko, víno, a dokonce šťávu ze syrového masa. Aby si udržela štíhlý pas, nechala se na noc zabalit do vlhkých zábalů. Držela také mléčnou dietu, při které pila pouze mléko od krav, které byly chovány v zámeckém parku Schönbrunn. Nezapomínala ani na pravidelné cvičení. Nechala si ve své ložnici vytvořit malý posilovací koutek, kde prý denně dělala dvacet sedů-lehů.

  • Vada na kráse

    Přestože patřila mezi nejkrásnější panovnice, přece jenom ji trápila jedna vada na kráse. Celý život se Sissi styděla za své zuby, a proto se téměř neusmívala. Zároveň nepila kávu, čaj ani červené víno, aby si zuby neobarvila. Od svých pětačtyřiceti let se navíc odmítala fotografovat, protože chtěla ve vzpomínkách lidí zůstat věčně mladá.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.