Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak správně pečovat o oční okolí? Víme, jak zabránit vráskám

16. března 2021 | 06:00

Kůže okolí očí patří mezi ty nejtenčí. O to víc je citlivá, choulostivější a vyžaduje důkladnou a jemnou péči. První známky stárnutí se mohou objevit již okolo pětadvacátého roku života. Pravidelná péče je proto základ. Bez ní se vrásky akorát prohlubují, mohou se objevit také tmavé kruhy pod očima či povislá kůže.

 

 

Vrásky kolem očí trápí mnoho žen i mužů. V očním okolí máme spousty mimických svalů, navíc je zde pokožka velmi jemná, a proto je toto místo i více náchylné k tvorbě vrásek. Mimické vrásky od smíchu jsou přirozené a dodávají nám charakter, časem se ale mohou změnit v neestetický "doplněk" přidávající na věku. Péče o křehké oční okolí by měla být proto důkladná a dlouhodobá a začít byste s ní měla od třiceti let. Jak tedy o jemnou kůži kolem očí nejlépe pečovat?

Špatná poloha při spaní

S prevencí začněte rovnou v posteli! Pokud usínáte nejčastěji na břiše, změňte to. Spíte-li na břiše či na boku, nepřirozeně tak tlačíte obličej do polštáře, ten je zkrabatělý a vrásky se prohlubují. Pokud usínáte nejčastěji na boku, je vhodné zvolit ložní materiál, po kterém bude pokožka jemně "klouzat". Nejlepší volbou tak bude hedvábí či satén. 

Jemné odličování

Při odličování očí má většina z nás tendenci toto okolí "drhnout". A to je špatně. Při odličování očního okolí dbejte na to, abyste tamponkem pracovala co nejšetrněji, oči odličujte jemnými krouživými pohyby a kůži nedřete. To stejné platí v případě odličování řas. Tamponek s odličovacím přípravkem vždy na oko jemně přiložte a následně řasenku jemně stírejte. 

Hydratace

Jedním z nejdůležitějších kroků je používání kvalitního hydratačního krému. Ideální je používat krémy obsahující kyselinu hyaluronovou, která na sebe dokáže velmi efektivně vázat vodu, a skvěle tak hydratuje pleť. Dobrou volbou je pořídit si sérum z kyseliny hyaluronové a v malých dávkách ho aplikovat na pleť každý večer a ráno.  Vhodné jsou také přípravky s obsahem peptidů a vitaminů C a K. Pokud žádný takový produkt nemáte, vyberte jakýkoliv oční krém. V boji proti vráskám je důležitý i dostatečný pitný režim. Káva ani alkohol se nepočítají. Ideální jsou čistá voda či neslazené bylinné čaje.

Nezapomínejte na sluneční brýle

Sluneční brýle nenoste pouze na jaře a v létě, ale i během slunečných dnů v zimě. Brýle ochrání před slunečními paprsky a zároveň zabraňují mžourání do sluníčka, které prohlubuje mimické vrásky. 

Vhodný make-up

Vrásky kolem očí vizuálně prohlubuje i mnoho vrstev make-upu. Používejte kvalitní hydratační make- upy, které nanášejte v tenkých vrstvách. Korektory mějte tekuté a vždy o jeden tón světlejší, než je make-up. Vyhnout byste se měla pudru.

Když už krémy nestačí...

Pokud jsou vrásky kolem očí již viditelné, tak bohužel prevence ani „zázračné“ krémy nepomohou. Jednou z možností, jak dodat pokožce vláhu a zmírnit vrásky kolem očí, je mezoterapie očního okolí. „Jedná se o velmi účinný anti-age zákrok, při kterém se aplikuje speciální regenerační roztok s přídavkem kyseliny hyaluronové do citlivé pokožky v oblasti očí. Výsledkem je intenzivní hydratace s následným vyhlazením a zpevněním pokožky,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Na výrazné vrásky kolem očí je vhodný botulotoxin. Jeho efekt přetrvá 4 až 6 měsíců. 

Oční krémy najdete ve fotogalerii:

Vyrobte si pleťovou masku z ovesných vloček!

Video se připravuje ...
Vyrobte si pleťovou masku z ovesných vloček! • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

Autor: Aneta Valešová