Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak se mění pleť v období menopauzy? Tyto problémy se mohou začít objevovat

...
9. března 2022 | 06:00

Období menopauzy pro ženy může být náročné jak po psychické, tak po fyzické stránce – s hormonální nerovnováhou v tomto období totiž přichází mnoho problémů, se kterými je občas obtížné se smířit. Jedním z nich může být zhoršený stav pokožky, která bývá často suchá a citlivá. S jakými dalšími problémy se může vaše pleť během menopauzy potýkat?

Během menopauzy dochází k poklesu produkce ženských pohlavních hormonů ve vaječnících. „Tento stav s nedostatkem estrogenu je spojen s dramatickým snížením zdraví pokožky tím, že negativně ovlivňuje kožní mechanismy stejně jako další důležité biologické funkce. Změny v kůži zahrnují ztrátu kolagenu či elastinu. To vede k suchosti, vráskám, atrofii, zhoršenému hojení ran/zhoršené bariérové funkci, k snížení antioxidační kapacity. To v celém důsledku způsobí akceleraci stárnutí ve srovnání s dobou před menopauzou,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Trable s menopauzou – co je to přechod? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 1. díl. Co je to přechod? • VIDEO: Videohub

Perimenopauzální akné

Během menopauzy dochází k velkému poklesu ženských hormonů a zároveň k růstu mužského hormonu testosteronu. Jedním ze signálů této nerovnováhy může být i vznik akné. Zásadní vliv na jeho vznik mají právě hormonální hladiny, které působí na aktivitu mazových žláz. Aknózní problémy se nejčastěji objevují dva až tři roky před samotným přechodem. Jedná se o takzvané perimenopauzální akné. To často bývá výraznější a hlubší, než mívají dospívající. V tomto období se doporučuje užívat retinoidy, hormonální substituce nebo fytoestrogeny. „Velmi účinný je také chemický peeling. Pro vyhlazení jizviček po akné je pak ideální zjemnění postižených ploch pomocí CO2 laseru. Vznik akné zahrnuje složitou souhru faktorů, jako jsou hormonální stimulace mazové žlázy, přemnožení bakterií ve folikulu a imunitní odpovědi organismu na tuto dysbalanci,“ dodává dermatolog.

Nečekané hormonální ochlupení u žen

Jedním ze signálů nerovnováhy je také zvýšený růst tmavých chloupků na netypických místech, jako jsou například obličej či hruď. Za jejich růst jsou odpovědné mužské pohlavní hormony. Není ale potřeba vyvolávat hned paniku, například u tmavovlásek jsou chloupky nad horním rtem zcela běžné. V případě nejistoty je proto vhodná konzultace s dermatologem, který dle potřeby vykoná podrobnější vyšetření. Nejlépe si pak s nevzhledným ochlupením poradí laserová epilace, která vás problému zbaví natrvalo.

Menopauza vysušuje pleť

V souvislosti se změnou hormonů během menopauzy ubývá pleti pevnost, pružnost a hydratace. Pokožka pak ztrácí na svém objemu, bývá velmi citlivá a také má sklony k větší suchosti. Používejte tedy v tomto období hutnější krémy a pěsticí hydratační oleje s obsahem vitaminů A a E. Nejlepším řešením je pak hloubková hydratace pleti metodou Skinbooster, kdy se vpracuje do pokožky zasíťovaná kyselina hyaluronová za pomoci ultratenkých jehliček nebo kanyl. Pleť dostává doslova hydratační šok a zároveň je vizuálně omlazena.

Velký výběr přípravků pro krásnou pleť najdete za nejvýhodnější ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová