Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak mít krásné nohy i v zimě? Pedikérka radí, jak na správnou péči

29. ledna 2022 | 06:00

Říkáte si, že v zimě se o nohy nemusíte tak starat, protože nejsou vidět? Omyl! Zimní péče o nohy by měla být stejně důkladná jako ta letní. Co vám hrozí, pokud ji zanedbáte, a jaké složky hledat v krémech?

Zimní péče o nohy se nijak zásadně neliší od té letní. O nohy, chodidla a nehty na nohou je potřeba pečovat v každém ročním období. Nejdůležitější jsou totiž pravidelnost a správný způsob péče, ideálně ve spolupráci s pedikérkou. “Tím zásadním problémem v zimě je uzavřená obuv, kterou nosíme téměř nepřetržitě. V takové obuvi se nohy více potí, a při nedostatečné péči tak mohou vznikat případné problémy. V zimě je třeba dbát na zvýšenou hygienu a hydrataci nohou,” říká pedikérka z Bis Bis Renáta Charvátová. S tím tedy souvisí nejen výběr vhodné obuvi, ale také materiál ponožek a zvýšená hydratace pokožky kvalitním krémem s obsahem účinných látek.

Chcete krásnější nohy? Velký výběr přípravků za nejvýhodnější ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Jak si upravit gelové nehty doma? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Jaké problémy hrozí?

Pokud budete péči dlouhodobě zanedbávat, nohy vám to dají dříve či později vědět. “Objeví se kožní problémy či různé bolesti způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou péčí. Nejčastějšími nepříjemnostmi v zimním období bývají mykóza, suchá až popraskaná kůže nebo kombinace obojího,” říká Renáta Charvátová.

Mykóza je navíc nejen nevzhledná, ale mnohdy i zapáchá, způsobuje svědění a loupání kůže a v horších případech i její praskání, které je velmi bolestivé. “Léčba bývá poměrně zdlouhavá. Po vymizení prvotních příznaků ji lidé často předčasně ukončí, a tím si zadělávají na recidivu onemocnění,” upozorňuje pedikérka na časté podceňování doby léčení.

Dodržujte 3 pravidla

Hygiena. Pravidelná, každodenní a správně provedená hygiena je základ. Používejte antibakteriální mýdlo a po opláchnutí důkladně osušte pokožku nohou i meziprstí. 

Výběr kvalitní obuvi a ponožek. Nevhodná obuv způsobuje otlaky a zarůstání nehtů. Silonky u žen či  ponožky z umělých materiálů u mužů jsou nejčastějšími důvody problémů, jako jsou mykóza či praskání kůže. Ideální jsou materiály, které sají nebo odvádějí pot. 

Ošetření vhodným krémem. Nohy v zimním období trpí zvýšenou tvorbou prasklin kůže, a to z důvodu přesušené pokožky. Je to způsobeno ztrátou tekutin pocením. Nechte si svou pedikérkou doporučit nejvhodnější krém s obsahem účinných látek. Které to jsou?

Lactil. Obnovuje hydrataci pokožky.

Urea. Změkčuje pokožku.

Clotrimazol. Vhodný je při problémech s mykózou.

Dermosoft Decalact. Vyrovnává kožní mikroflóru, a tím eliminuje zápach.

Nezapomínejte na pedikúru

Stejně jako pravidelně chodíte ke kadeřníkovi nebo na manikúru, nezapomínejte ani na pedikúru. Ta se zaměřuje na péči o nohy, nehty a jejich odborné ošetření. Řeší zejména problémy deformity či zarůstajících nehtů, silných otlaků, mykóz či kuřích ok, která vás mohou pěkně potrápit. Neléčení popraskaných pat může dokonce vést až k nepříjemným a velmi bolestivým krvavým prasklinám. Díky pravidelné péči tedy předejdete chorobám nohou a především jim ulevíte od každodenní námahy. Nohy si nezapomeňte hýčkat i v pohodlí domova a pravidelně si dělejte domácí pedikúru.

Autor: Aneta Valešová