Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Malá prsa či světlá pleť aneb co přišlo mužům atraktivní před padesáti lety?

  • Co přišlo mužům atraktivní před padesáti lety?
    15. března 2022 | 05:00

    Padesát let se v mnoha ohledech nezdá jako příliš dlouhá doba, ale je to dost času na to, aby se některé věci dramaticky změnily. To, co dřív přišlo mužům atraktivní, nemusí být přitažlivé dnes. Které věci se mužům na ženách líbily nejvíce a je tomu tak i dnes?

  • 1. Světlá pleť

    Před padesáti lety byla zřejmá preference světlé pleti. V šedesátých letech dvacátého století byl totiž rasismus poměrně nekontrolovatelný. Muži proto ještě o několik let později upřednostňovali bělošky, přišly jim více atraktivní, někdo uvádí, že ženy světlé pleti dělaly doslova "čistější dojem". 

  • 2. Štíhlá postava

    Jednu dobu to vypadalo, že ideálem krásy budou plnější křivky. V 50. a na začátku 60. let byly smyslné ženy jako Marilyn Monroe kulturními ikonami. Přesto se tento ideál během šedesátých let posunul směrem ke štíhlosti. Tento trend se upevnil ve chvíli, kdy se modelka Twiggy stala pro tuto generaci vzorem. Čím hubenější, tím krásnější – to byl tehdejší ideál krásy. Ženy krev a mlíko by v této době u mužů zkrátka neuspěly!

  • 3. Malá prsa i pozadí

    Hubená postava s sebou nese i malé pozadí a malá prsa. Ženy měly touhu být stále hubenější a hubenější, proto to nebyl vždy bujný dekolt, co muže odzbrojilo. Velký strach měly ženy zejména z celulitidy. Tuk na bocích a hýždích byl pro ně doslova odpad.

  • 4. Dlouhé nohy a minisukně

    Autor: iStock.com

    Do módy právě přišla minisukně! Holé nohy a odhalování pevné postavy, to byly ty nejúčinnější prostředky, jak se odlišit od starší generace. Sexsymbol byla každá žena, která měla dlouhé a štíhlé nohy. K minisukním dámy většinou nosily špičaté boty na podpatcích. To mělo délku nohou ještě zvýraznit.

  • 5. Žádná podprsenka

    Autor: iStock.com

    Vzpoura proti tradičním genderovým normám se projevila i u dámského spodního prádla. Koncem 60. let 20. století se mnoho žen zbavilo podprsenek, a to kvůli právě probíhajícímu politickému protestu, který symbolizoval svobodu a odmítnutí stereotypů ženskosti. 

  • 6. Dlouhé, rovné vlasy

    Autor: iStock.com

    Koncem šedesátých let začali všichni nosit spíš dlouhé a rovné vlasy. Nebylo to jen trendy, lidé se tak snažili jít proti proudu. Chtěli ukázat, že i muži mohou mít dlouhé vlasy a ženy nemusí mít neustále upravené střihy, jako tomu bylo u předchozí generace. 

  • 7. Submisivita

    I když už to bylo o něco lepší než dříve, ženy ve společnosti stále neměly stejná práva jako muži a byly vnímány zejména jako sexuální objekty. Dále také jako symboly mateřství a domácí pohody. Pro tehdejšího muže bylo přitažlivé, když žena vypadala atraktivně při péči o domácnost, děti, a ještě udělala vše, co mu na očích viděla. 

  • 8. Kouření cigaret

    Pití alkoholu bylo pro ženy téměř tabu, kouření cigaret bylo ale muži považováno za atraktivní. Přestože se už tehdy vědělo, že kouření škodí zdraví, mužům přišlo rafinované a sexy, když ženu zahlédli s cigaretou v ruce. 

  • 9. Sport

    Ke konci šedesátých let začaly být trendy ženy, které rády sportovaly. Bylo to zejména proto, že si tak udržovaly pěkné, pevné, atletické postavy, což se mužům velmi zamlouvalo. Ženy sportovkyně ale neměly tehdy nic jednoduché. Byly sice krásné, atraktivní a chtěné, ve společnosti ale jejich aktivity nikdo nechápal. Sport byl prostě jen pro muže. 

  • 10. Plné rty a tenké obočí

    Rty hypnotizovaly muže od nepaměti a mnoho mužů před 50 lety považovalo ty velké za obzvláště přitažlivé. Plné rty signalizují mládí a vitalitu, bývá to tedy většinou první věc, které si muž všimne. Před padesáti lety bylo také líbivé tenké, hodně vytrhané obočí. 60. léta znamenala v tomto ohledu mnoho experimentů. Některé ženy zašly tak daleko, že si obočí oholily a nakreslily si ho tužkou. 

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.