Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 největších hříchů pro vaši pleť: Kterých zlozvyků se musíte zbavit, aby vypadala co nejlépe?

  • ...
    23. ledna 2022 | 06:00

    Každá z nás by si přála mít krásnou pleť bez nedokonalostí. Nic však není zadarmo. Alfou a omegou dokonalé pleti je rozhodně důkladné čištění. Ani to vám však nezaručí, že vaše pokožka bude bez chybičky. Existují totiž další nešvary, které jí zrovna nesvědčí. Víte, které to jsou?

    Používáte kvalitní kosmetiku, důkladně svou pleť čistíte a pravidelně navštěvujete kosmetické služby, ale stále vaše pleť nevypadá svěže a bez chybičky? Možná se vědomě i nevědomě dopouštíte jednoho z těchto hříchů. Na co si dát pozor?

  • Alkohol

    Ruku na srdce. Žádná z nás se rozhodně nechce vzdát sklenky dobrého vína či prosecca. A když si sem tam nějakou tu dvojku vína dáte, nikdo vám to nemůže vyčítat. Pokud je však popíjení alkoholu pravidelné, může se to odrazit na stavu vaší pleti. Většinou se to projevuje zčervenáním. Po požití alkoholu se totiž cévy v pleti rozšiřují, krev jimi protéká mnohem rychleji, a proto je pleť pak červená. Při časté konzumaci alkoholu dochází také k dehydrataci pleti a ničí se zásoby vitaminu A, vznikají tak vrásky, které jsou hluboké a výrazné, a objevují se také kruhy pod očima či opuchlé tváře. Pokud tedy víte, že vás čeká nějaký večírek, řiďte se vždy pravidlem, že každou skleničku alkoholu musíte proložit sklenicí neperlivé vody, a před spaním si dejte vitamin C. Díky němu budou mít játra dost energie na vypořádání se se škodlivými látkami. 

  • Kouření

    Stejně jako alkohol, tak ani kouření nemá na pleť blahodárné účinky. Z cigaret se do pleti dostávají volné radikály, které postupně ničí nové kožní buňky. Zároveň kouření zužuje cévy, snižuje se tak přísun kyslíku a pleť je kvůli tomu mdlá, zašedlá a bez života. Škodlivé látky z cigaret ničí kolagenová vlákna, a pleť tak stárne rychleji, je suchá, povislá a dehydratovaná.

  • Opalování

    Snědá opálená pleť je sice sexy, ale přílišné vystavování se sluníčku škodí pleti podobně jako kouření. Ultrafialové záření ničí elastin a kolagen a výsledkem pak bývá suchá, vrásčitá pleť. Ve své kosmetické výbavě by vám tak rozhodně neměl chybět denní krém s SPF a v létě rozhodně nezapomínejte na kvalitní opalovací přípravky.

  • Diety

    Váha rozhodně patří mezi horká témata, která my ženy neustále řešíme. Každá z nás chce vypadat dobře, ale měly bychom mít na paměti, že to chce v životě místo nesmyslných diet spíše rovnováhu a že dát si sem tam něco dobrého neznamená hned selhání. Při různých dietách pleti chybí vitaminy a minerály, při stravování se ve fast foodech či pojídání sladkého ve větším množství se zase objevuje akné. Zařaďte do svého jídelníčku hlavně zeleninu, ovoce, kvalitní bílkoviny a tuky, a pokud vás přece jenom přepadne chuť na sladké, dejte si třeba kostičku hořké čokolády. Hlavně se vyhýbejte extrémům. Trpí tak nejen vaše pleť, ale i celé tělo.

  • Usínání s make-upem

    Ať se děje, co se děje, do postele byste si vždy měla jít lehnout důkladně odlíčená. Pokud tak neuděláte, vaše pleť opravdu trpí. Zbytky make-upu a další nečistoty ji totiž ucpávají, vznikají pupínky a černé tečky. To samé platí pro ženy, které se vůbec nemalují. Přes den se vám na pleti usadí mastnota a spousta dalších nečistot, kterých se před spaním musíte zbavit. Jedině tak bude vaše pleť druhý den ve skvělém stavu.

    Nevíte, jak se správně odlíčit? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

  • Zběsilé mačkání pupínků

    Jakmile se nám na pleti objeví tento nepřítel, okamžitě se ho chceme zběsilým vymačkáváním zbavit. Někdy se to povede, ve většině případů však svůj problém tak akorát zhoršíme. Pokud tedy do pupínku opakovaně zasahujete, může vám na pleti pak vzniknout jizva. Chápeme, že se to občas nedá vydržet, protože se většinou objevují na těch nejméně vhodných místech. Místo mačkání však na postižené místo použijte například tea tree olejíček, který pupínek vysuší, nebo ho zamaskujte korektorem a vydržte tu chvilku, než zase sám zmizí.

    Velký výběr přípravků pro krásnou pleť najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

  • Špinavé štětce

    Tak schválně. Kosmetické štětce používáte každý den, ale jak často je taky čistíte? Pokud stále nemůžete přijít na to, proč vás trápí pupínky a jiné nedokonalosti, odpověď hledejte ve své kosmetické tašce. Ve štětinách se udržuje obrovské množství bakterií, mastnoty a zbytků kosmetických produktů a vy si tuhle směs každý den roztíráte po obličeji. Pořiďte si přípravek určený na čištění štětců a co dva týdny je pořádně vymyjte. 

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  trendy, krása, pleť, péče o pleť, makeup, líčení
Diskuse ke článku
.