Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co se vám může stát, když to přeženete se spaním? Budete překvapeni!

  • I spánku může být příliš
    27. dubna 2022 | 06:00

    Mnoho z nás sní o kvalitním, dlouhém nočním spánku a o krásném ránu bez zvuku budíku. Zdá se, že vše, co potřebujeme, je spánek a život se okamžitě zlepší, jakmile budeme spát tolik, kolik chceme. Spánek se však vmžiku může změnit z našeho přítele v nepřítele, pokud si ho dopřáváme až příliš.

  • 1. Vyčerpání

    Autor: iStock.com

    Pokud budete hodně spát, nebudete se cítit svěží a nabití energií. Naopak se dostaví únava a neochota cokoliv dělat. Doporučená délka spánku pro dospělé je 7–9 hodin. Pokud spíte více, váš mozek se dostane do mozkové mlhy a vy nebudete schopni žádného soustředění.

  • 2. Bolesti hlavy

    Autor: iStock.com

    Bolest hlavy po příliš dlouhém spánku je běžný nežádoucí účinek neadekvátního odpočinku. A pokud chrápete, je pravděpodobné, že bolest hlavy bude ještě o něco silnější! Průzkum ukázal, že k nepříjemným bolestem má sklony až 60 % chrápajících spáčů.

    Video se připravuje ...
    Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou • VIDEO: Videohub

  • 3. Zhoršení chronických potíží

    Autor: iStock.com

    Přílišný spánek zhoršuje chronickou depresi a další stavy, jako jsou například bolesti zad. Moc spánku může také stát za zvýšením hladiny cukru v krvi a rizikem srdečního onemocnění. Zkrátka všeho moc škodí.

  • 4. Podrážděnost

    Autor: iStock.com

    Místo toho, abyste se po dlouhém spánku cítili šťastní a plní energie, je pravděpodobnější, že se probudíte nevrlí a náladoví. Pokud je spánku přespříliš, probudíte se s pocitem únavy a uvědomíte si, že nemůžete být tak produktivní, jak byste chtěli, a zkazí vám to náladu. Budete podrážděnější, naštvaní a na ostatní nepříjemní.

    Video se připravuje ...
    Barvy, díky kterým vám zmizí deprese • VIDEO: Videohub

  • 5. Předčasné stárnutí

    Autor: iStock.com

    Rychleji stárne nejen váš obličej, ale i mozek. Příliš mnoho spánku způsobuje totiž problémy s pamětí a koncentrací. Nadměrný spánek navíc zpomaluje metabolismus a způsobuje – překvapivě – přibírání na váze. Zkuste spát střídmě a s mírou. Určitě už jste zažili den, kdy jste sice spali minimum času, stejně jste toho ale stihli a dokázali daleko víc než po dlouhém a klidném spánku.

     

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  spánek, trendy, zdraví, komplikace, krása
Diskuse ke článku
.