Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nadopujte se štěstím: Poradíme vám, jak na to

Jak každý ví, že štěstí je krásná věc! Dopřejte si ho dostatek
2. května 2022 | 06:00

Náš mozek je jedna velká chemická laboratoř, která řídí procesy v celém těle. Vyrábí například hormony štěstí, které jsou zodpovědné za naši náladu. My sami je pak můžeme podpořit životním stylem.

Do této skupiny se řadí zejména endorfin, serotonin, dopamin či melatonin, a určitě jste o nich už hodně slyšela. Ovlivňují náš psychický stav, a pokud je jejich hladina nevyvážená, může vyvolat různé potíže od nevinné depky po skutečné deprese nebo úzkosti. Moderní antidepresiva pak tuto hladinu vyrovnávají. Těmto problémům ale můžete předcházet různými činnostmi nebo stravou.

Pohyb a sex

Běh, svižná chůze nebo jiná sportovní aktivita mají pozitivní vliv nejen na naši kondičku, ale zvyšují i naši psychickou odolnost už jenom tím, že se vystavujeme fyzické zátěži. Zejména se ale při pohybu uvolňují serotonin a endorfin, který působí lokálně proti bolesti v namáhaném místě, nebo centrálně nás uvolňuje, a pokud si navíc stanovíte nějaký cíl, tak i dopamin. Už po pouhých deseti minutách pohybové aktivity se cítíte nabitá energií. K jejímu udržení je třeba ale sportovat pravidelně a je jedno, o jakou aktivitu jde. Důležité je zvýšená tepová frekvence, ke které dochází třeba i při sexu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...