Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

9 pravidel etikety, která musí znát každá moderní žena

  • 26. listopadu 2021 | 06:00

    V minulosti existovala přísná pravidla etikety, která měli lidé dodržovat. V moderní společnosti nejsou tato pravidla už tolik dodržována, přesto ale existují některé detaily, které by měla pravá dáma znát. 

  • Neopírejte se o židli

    Autor: iStock.com

    Pokud žena sedí u stolu, měla by sedět uprostřed židle. Je velmi důležité ponechat mezi židlí a zády určitý prostor. Tato poloha těla odpovídá tzv. póze vévodkyně. Měla byste sedět rovně, ale volně a prostor mezi tělem a okrajem stolu by se měl rovnat vzdálenosti mezi zápěstím a konečky prstů. Dáma se pozná zejména podle držení těla.

  • Ženy se práce neštítí

    Autor: iStock.com

    Skutečná dáma se nikdy nevyhne fyzické námaze. Ženy jsou osoby pracovité a žádné činnosti se neštítí. Neměla byste tedy budit dojem lenivé a pohodlné ženy, které nevoní téměř nic. 

  • Dodržujte pravidla líčení

    Autor: iStock.com

    Tmavé oční stíny a červená rtěnka jsou kombinací, kterou na tváři pravé dámy nikdy neuvidíte. Výrazná rtěnka ani tmavé stíny nejsou špatně! Dohromady ale dělají dojem lehko dosažitelné a nabízející se ženy. 

  • Respektujte sebe a svůj čas

    Autor: Shutterstock

    Pokud k vám hosté přijdou neohlášeně, můžete si dovolit je přivítat nepřipravená, v županu či natáčkách. V tomto případě není neslušné ani takovou návštěvu jemně odmítnout. 

  • Neodkládejte telefon na stůl

    Autor: iStock.com

    Moderní dáma nepoloží svůj telefon na stůl, když je na veřejném místě, tedy v kavárně či restauraci. Neměla by tomuto zařízení věnovat příliš mnoho pozornosti. Vedle toho je zřejmé, že informace na jejím smartphonu jsou součástí jejího soukromí, a takové údaje je lepší před cizími lidmi skrývat.

  • Znalost pravidel textování

    Autor: iStock.com

    Existují určitá pravidla při textování. Dámy by neměly na zprávy odpovídat hned, a to ze dvou důvodů. Za prvé aby osoba, se kterou si dopisuje, věděla, že může mít na práci věci, které jí neumožňují okamžitě odpovědět. A za druhé ví, že je správné dotyčné osobě raději zavolat, pokud ji chce informovat o něčem naléhavém. Odpovědět by se mělo nejpozději do dvaceti minut. 

  • Pozor na ruce v bok

    Autor: iStock.com

    Postoj s rukama v bok je málokdy póza, kterou si pravá dáma zvolí. Je lepší držet ruce kousek před svým tělem. Ruce v bok mohou na ostatní působit neomaleně, příliš sebejistě a takový dojem nechce budit žádná žena. 

  • Slova vděčnosti užívejte s mírou

    Autor: iStock.com

    I když se může zdát, že žena s dobrou výchovou by měla doslova vyzařovat vděčnost, není to pravda. Je lepší používat slova jako "děkuji" a "prosím" opravdu zřídkakdy. Při častém užívání se jejich význam totiž opravdu lehce znehodnotí.

  • Neotáčejte se, pokud nebudete oslovena svým jménem

    Autor: iStock.com

    Dáma se nikdy za nikým neotočí potom, co uslyší "hej!" na ulici. Toto vulgární oslovení je podle pravidel etikety zcela nevhodné. Tento druh dialogu by měl být zahájen neutrálním slovem jako "promiňte" nebo přímým oslovením člověka jeho vlastním jménem. 

     

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  etiketa, krása, moderní žena, trendy, pravidla
Diskuse ke článku
.