Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když příliš péče škodí: Už jste slyšela o nejnovějším trendu skip-care?

...
22. září 2020 | 06:00

Každá z nás touží mít zdravou a krásnou pleť bez nedokonalostí. Utrácíme proto nemalé množství peněz za kosmetické přípravky, které se nám pak už pomalu nevejdou ani na poličku v koupelně, a v tom velkém množství občas ani nevíme, co dřív na pleť aplikovat. Možná je na čase zbavit se své závislosti na kráse. Už jste slyšela o skip-care?

Jen si vzpomeňte na naše babičky a maminky. Neměly ani potuchy o pleťových sérech či olejích, častokrát svůj obličej pouze umyly vodou a namazaly se nesmrtelnou indulonou, a přesto měly přirozeně krásnou a zdravou pleť. Dovedete si představit, že byste měla pouze jedno odličovací mléko a jeden krém? Noční můra většiny žen, podle odborníků nejnovější trend. I v péči o pleť totiž platí, že méně je někdy mnohem více.

Co znamená skip-care?

Přirovnejme to k jakémusi minimalismu v koupelně. Trend skip-care vám dovoluje být v péči o pleť tak trochu lenivá. Jen se sama zamyslete nad tím, kolik produktů používáte. Ranní čištění pleti, sérum, denní krém, noční krém, podkladová báze, nemluvě o make-upu, večerním čištění, pleťovém oleji. Není divu, že po nějaké době pleť tuto přehnanou péči přestane snášet.

K tomu, aby byla bez chybičky, nepotřebujete kvanta kosmetiky. „Mnoho žen na sebe s vidinou krásné pleti plácá takzvaně páté přes deváté. Péče o pleť přitom nemusí být složitá, běžně vám postačí čisticí přípravek, oční krém a pak denní a noční pleťový krém. Jednou týdně přidejte masku a jemný peeling," radí dermatoložka MUDr. Hana Píchková. Přílišné vrstvení a střídání kosmetických produktů vám může akorát přitížit, pleť bude podrážděná a v nejhorším případě si vytvoří intoleranci, a nedovolí vám tak použít žádný kosmetický produkt. 

Čistá pleť

Zapomínat ale rozhodně nesmíte na důkladné a pravidelné čištění pleti. "Pokud chceme mít zářivou pleť bez černých teček a pupínků různého původu, měly bychom čistit pleť 2x denně, a to dvojím čištěním. Mé oblíbené přirovnání je, že když doma uklízím podlahu, nejdříve luxuji a poté vytírám. Tím zbytečně neroztírám špínu a dosáhnu dokonale čisté podlahy. Podobně to můžete brát i s dvojím čištěním pleti," radí pleťová terapeutka Nela Matoušková. Následovat by měl kvalitní denní krém s ochranným faktorem, který vaši pleť chrání před slunečním zářením, a tím před vznikem nových vrásek či pigmentových skvrn. Pleťový peeling si pak dopřejte jednou za čtrnáct dní a masku jednou do týdne.

Příliš nemixujte

Kosmetický trh nabízí nepřeberné množství produktů různých značek, svůj velký podíl na tom, že neustále zkoušíme nové a nové produkty, mají také influenceři. Jejich rady se na nás ze sociálních sítí doslova valí, a my tak zkoušíme všechny možné produkty, které nám doporučí. A právě to se může častokrát vymstít.

Kosmetické produkty se mohou navzájem přebíjet, každý z nich obsahuje jiné látky, které mohou na pokožce vytvořit pěknou paseku. Proto se také doporučuje používat produkty jedné značky – v případě podráždění alespoň jednoduše poznáte, která složka vaší pleti uškodila. Pamatujte na to, že kůže je obrovský absorpční orgán, který přijímá nejen prospěšné látky, ale i ty, které mohou časem uškodit.

Kosmetické produkty vždy vybírejte podle typu své pleti, pokud si nejste jistá, poraďte se s odborníkem. Dávejte si pozor také na složení. Přípravky na pleť by neměly obsahovat parfémy a příliš mnoho konzervačních látek. Naopak ve složení hledejte účinné látky, jako jsou kyselina hyaluronová, vitamin C, kolagen či AHA kyseliny. A pamatujte, že nic se nesmí přehánět.

Autor: Aneta Valešová