Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roušky způsobují maskné: Jak tomuto kožnímu problému předejít?

3. listopadu 2020 | 06:00

Ať už se nám to líbí nebo ne, roušky musíme v tuto chvíli nosit všichni. Chráníme tak nejen sebe, ale i ostatní. Pleť pod touto ochranou však trpí, je podrážděná a často se objevují různé kožní problémy. Kvůli tomu tak vznikl nový kosmetický pojem – maskné. Jak tomuto problému předejít?

Termín maskné v sobě ukrývá dvě anglická slova, tedy "mask" a "acne". Protože pleť pod rouškou nemůže pořádně dýchat, dochází ke tření roušky o pleť a tím k podráždění a narušení ochranné bariéry, začínají se objevovat různé druhy vyrážky, a to nejčastěji na bradě, tvářích a kolem úst. Dalším důvodem, proč maskné vzniká, je vlhkost, která se dlouhodobým nošením tvoří pod rouškou.

Bez roušky se v těchto dnech bohužel neobejdeme, ještě to ale neznamená, že vaše pleť nemůže být zdravá a bez chybičky. Díky pravidelné a důkladné péči ji můžete dostat zase do kondice. Jak na to? 

Maximální očista

Není žádnou novinkou, že pleť musíme pořádně čistit. Jedině tak bude krásná a zdravá a nebudou nás trápit žádné nedokonalosti. V těchto dnech byste si tedy na čištění měla dát ještě více záležet. "Naše pleť je kvůli nedostatku čerstvého vzduchu, nošení roušek i vlivem stresu, kterému podléháme, dehydratovaná a unavená. Z těchto důvodů je nutné zbavit pleť všech nečistot, zrohovatělé vrstvy i odumřelých buněk a pečlivě se postarat o její dostatečnou hydrataci,“ říká Denisa Jasinská z Essenté.

To, že se v těchto dnech nejspíš příliš nemalujete, ještě neznamená, že pleť nemusíte čistit. Během dne se na ní usazuje mnoho nečistot, kterých se spolu s potem a přebytečným mazem musíte zbavit. Proto pleť důkladně čistěte ráno i večer vhodným odličovacím prostředkem a používejte také tonikum. Nezapomínejte také na peeling, který vás zbaví odumřelých buněk, a jednou týdně si dopřejte pleťovou masku. 

Hydratace

Alfou a omegou krásné pleti je nejen důkladné odličování, ale také hydratace. Používejte proto lehký hydratační krém, který si na obličej můžete nanést i několikrát denně. Stačí, když si obličej opláchnete vlažnou vodou a krém nanesete. Ten pleti dodá potřebné živiny a zabrání výskytu suchých míst. Používejte ho během dne, hutnější a výživnější krémy nechte na večer.

Pozor na akné

Pleť se sklonem k akné pod rouškou trpí nejvíce. Je proto důležité používat produkty určené právě pro tento typ pleti. Ty ničí zánětlivé procesy už v zárodku a regulují tvorbu kožního mazu. Navíc dokážou podpořit regenerační procesy v kůži. Zapomínat byste rozhodně neměla na pravidelné a důkladné čištění. To je u pleti se sklonem k akné nutností.

Zapomeňte na chvilku na líčidla

Pleť opravdu potřebuje dýchat, a proto ji netýrejte silnými vrstvami make-upu. Líčení pod rouškou stejně nebude vidět a v kombinaci s vlhkostí, která se pod rouškou tvoří, vám může na pleti způsobit nepěknou paseku. Proto nechte pleť raději odpočinout. Pokud si však svůj život neumíte bez make-upu představit, nezapomeňte se po příchodu domů a odložení roušky ihned odlíčit.

Čistá rouška

Mějte na paměti, že čistá rouška je důležitá, aby vás ochránila před nebezpečnými viry, ale zároveň tak budete chránit také svou pleť. Pokud tedy nepoužíváte pouze jednorázové roušky, ale ty textilní, nezapomeňte je po každém použití vyvařit a následně přežehlit. Jedině tak se zbavíte bakterií a virů.

Na kosmetické produkty, které vám v těchto dnech mohou pomoct, se podívejte ve fotogalerii:

Jak na pupínky? Potřebujete lehký make-up a správný korektor! Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jak na pupínky? Potřebujete lehký make-up a správný korektora, vizážista značky Dermacol • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Aneta Valešová