Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Máte kvůli dezinfekci a častému mytí vysušené ruce? Víme, jak o ně správně pečovat

31. října 2020 | 06:00

Dennodenně dostávají naše ruce zabrat. Neustále se něčeho nebo někoho dotýkáme, jednou je vystavujeme horku, podruhé chladu a nyní naše ruce trpí nejvíce kvůli častému mytí a používání dezinfekce. Pokud i vás trápí vysušené ruce, poradíme vám, jak o ně během tohoto náročného období správně pečovat.

Nejenže jsou suché ruce nepříjemné na dotek a nevypadají ani moc hezky, ale zároveň vám prasklinky mohou způsobit také infekci. Ruce jsou nejvytíženější částí těla, a proto je potřeba o ně řádně pečovat. "Při častém mytí rukou pokožka ztrácí lipidovou vrstvu, což vede k narušení její přirozené ochrany. Následně pak kůže není schopna zadržovat vlhkost," vysvětluje dermatoložka a skincare expertka Marionnaud Hajnalka Méryová.

Časté mytí rukou a používání dezinfekčních gelů způsobuje, že je kůže vysušená, podrážděná, a někdy může dokonce vzniknout ekzém. Horká voda a dezinfekce neprospívají ani nehtům, ty jsou pak oslabené a snadno vznikají záděry. Co tedy pomůže?

Používejte krém na ruce 

Díky pravidelnému mazání předejdete mnoha potížím. Po každém umytí ruce nejprve důkladně, ale jemně osušte a poté použijte krém na ruce. Vybírejte hydratační a vyživující krémy, které pokožce dovolí dýchat, ale přitom jí dodávají potřebnou výživu. Pozor si dejte na produkty se silnou parfemací. Ty by mohly kůži naopak zase podráždit a vysušit. Jak často krém na ruce používat? Kdykoliv si vzpomenete.

Krémy na ruce, které vám mohou v péči o ně pomoct, najdete ve fotogalerii:

Dopřejte si zábal

A nejen pleťový! Své ruce můžete vyživit také pomocí masky či zábalu, který můžete nechat účinkovat klidně celou noc. Stačí si ruce namazat silnější vrstvou krému, nasadit si bavlněné rukavice a nechat krém působit. Pokožka tak nasákne potřebné živiny a vaše ruce budou zase krásně hebké. Zábal si udělejte klidně dvakrát až třikrát do týdne.

Domácí maska na suché a popraskané ruce 

Opravdové kouzelníky najdete také doma. Vyrobit si tak můžete domácí masku na ruce, která vás zbaví potíží. Jak na ni? Smíchejte jednu lžíci medu, jeden žloutek a půl lžíce olivového oleje s lžící ovesných vloček, směs pořádně promíchejte a naneste na ruce. Navlékněte si rukavice a nechte ruce alespoň dvě hodiny odpočívat. Poté je důkladně omyjte teplou vodou.

Autor: Aneta Valešová