Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Opravdový věk prozradí krk a dekolt! Jak se o tyto partie správně starat?

27. října 2020 | 06:00

Pravidelná péče o obličej je naprostou samozřejmostí. Většina z nás chodí na kosmetiku, používáme nejrůznější pleťové krémy a nebojíme se ani omlazujících zákroků. Často pak zapomínáme na péči o krk a dekolt. Právě tyto partie o našem věku mohou prozradit více, než bychom chtěly.

Pokožka na krku a dekoltu je tenčí a jemnější. Mohou ji trápit stejné potíže jako kůži na obličeji: vznik pórů, pupínků a vrásek. Nedostatkem kolagenu pak vzniká nehezká povadlá kůže. Proto je důležité věnovat krku a dekoltu stejnou péči jako obličeji. Výhodou je, že se jedná o stejný typ pleti, a tak co snese váš obličej, je vhodné také na krk a dekolt.

Dokonalé odlíčení

O pravidelném a důkladném odličování se už napsala kvanta slov. Přesto vám tento důležitý krok v péči o pleť rády zase připomeneme. Každodenní odlíčení by nemělo končit u brady. Zapomínat nesmíte ani na krk a dekolt, přestože na tyto partie nepoužíváte make-up. Během celého dne se na těchto místech nahromadí nečistoty a přebytečný maz a toho je potřeba se zbavit. Nepoužívejte mýdlo, to vysušuje. Dobrá je micelární voda. Jedná se o přípravek, který vzniká kombinací pleťové vody a drobných olejových částeček, tzv. micel. Ty působí jako magnet. Při kontaktu s kůží navážou na svůj povrch nečistoty, které následně uzavřou ve svém centru. Tím umožňují šetrné čištění pleti bez podráždění. 

Z kosmetiky vybírejte pečující produkty, které pleť hydratují, regenerují a zpevňují. Najdete je ve fotogalerii:

Nezapomínejte na SPF

„To, že na obličej máme používat SPF krémy, je známé, ale při jejich aplikaci rozhodně nezapomínejte ani na krk a v létě pak na dekolt. Zabráníte tak vzniku reakcí na slunce v podobě pigmentových skvrn i vzniku vrásek. A samozřejmě se jedná i o důležitou ochranu proti zákeřným kožním onemocněním,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Mezoterapie a peeling

Máte-li již viditelné známky stárnutí na pleti, krku a dekoltu, tak stejně jako na obličej můžete použít anti-agingové metody, jako je například mezoterapie kyselinou hyaluronovou. Ta hluboce hydratuje pokožku a navrací jí pružnost, sjednocuje barevný tón pleti a zbavuje jemných vrásek. Je vhodná i na hřbety rukou, kde je náš věk také velmi čitelný. „Další metodou pro udržování dobrého stavu pleti na krku i dekoltu je též chemický peeling. Jde o lékařské ošetření pokožky pomocí aplikace nejčastěji ovocných kyselin. Peeling odstraní vrstvy kůže do určité hloubky a jejich obnovení pak znamená regeneraci pleti, a tím pádem sjednocenější barevný odstín pleti. Pro maximální účinnost se provádí v sérii několika sezení. Vhodně kombinujeme kyselinu glykolovou, mandlovou, askorbovou a citronovou, pro ten nejlepší možný efekt," dodává MUDr. Lucia Mansfeldová.

Pozor na parfém a cigarety

Ke kvalitě naší pokožky nepřispívají ani některé nešvary. Mezi ně patří například kouření, které napomáhá předčasnému stárnutí kůže. Látky obsažené v cigaretovém dýmu totiž poškozují elastická vlákna v pokožce, poškozují ochrannou bariéru, a pleť tak ztrácí na pružnosti. Pozor také na to, jakým způsobem nanášíte svůj oblíbený parfém. Ten byste měla nanášet na ušní boltce či zápěstí. Parfémy totiž obsahují alkohol, který může krk a dekolt vysušovat.

11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej? Vyzkoušejte je!

Video se připravuje ...
11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej • VIDEO: Videohub

 

Autor: Aneta Valešová