Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zázrak pro pleť jménem vitamin C: Zpomalí tvorbu vrásek i pigmentových skvrn

16. dubna 2019 | 06:00

Každá z nás moc dobře ví, jak je vitamin C našemu tělu prospěšný. Jedná se o důležitý antioxidant, který posiluje imunitu, chrání nás před různými nemocemi a nachlazením. Co jste ale možná nevěděla, je fakt, že je velice prospěšný také pro naši pleť. Proč je tedy "céčko" podle dermatologů tak důležité?

Vitamin C je silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály. Ty vznikají vlivem slunečního záření, ale svůj podíl na nich mají také znečištěné prostředí, kouření nebo nezdravá strava. Všechny tyto aspekty nepříznivě působí na stav naší pokožky, a ta proto potřebuje ochranný štít. Vitamin C ji ochrání nejen před nepříznivými vlivy, ale také před stresem či předčasným stárnutím, protože napomáhá zvyšovat množství kolagenu v pleti.

Kyselina L-askorbová

A co je v jeho složení tak zázračného? Je to právě kyselina L-askorbová, která je nejdůležitější z derivátů vitaminu C. Ve vitaminových sérech ji najdete v různých koncentracích. Produkty by měly obsahovat deset až patnáct procent, výsledky pak budou rychlejší a výraznější. U citlivé pleti dejte pozor a na procentech uberte. Pleť by se mohla podráždit. 

Poradí si i s pigmentovými skvrnami

Vitamin C si umí poradit s tvorbou vrásek, ale často je spojován také s pozitivním vlivem při odstraňování akné nebo při redukci pigmentových skvrn. Pokud vás právě tyto tmavé fleky trápí, vyzkoušejte kosmetiku, která vitamin C obsahuje. Jestli vás ani jeden z těchto problémů netrápí, ale máte naopak pleť mdlou a unavenou, vitamin C vám ji pomůže zase rozzářit a dodá jí šťávu.

Tento zázrak se hodí pro všechny typy pleti, a čím dřív ho začnete používat, tím líp. Sérum s aktivním vitaminem C používejte pravidelně pod svůj denní krém. Pleť se barevně vyrovná, bude zářivější a čistější, a navíc podpoříte tvorbu kolagenu, takže pleť bude i pevnější.

Pozor na balení

Dejte si však pozor na balení, které kupujete. V okamžiku, kdy se vitamin C dostane do kontaktu se vzduchem, stává se nestabilním. Proto kupujte malé lahvičky, abyste produkt mohla spotřebovat před uplynutím expirační doby. Kupte proto výrobek z neprůhledného skla nebo plastovou lahvičku s pumpičkou, do které se jen tak vzduch nedostane.

Produkty, které obsahují vitamin C, najdete ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová