Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podprsenka slaví 100 let! Podívejte se, jakou nosily naše prababičky

Video se připravuje ...
Podívejte se, jakou podprsenku nosily naše prababičky
VIDEO: Glamour magazine
9. září 2017 | 06:00

Kdy vůbec vznikla první podprsenka? Kdy se objevila podprsenka s kosticemi? A věřili byste, že k mání je i podprsenka s uměle vytvořenými bradavkami? Uvidíte ve videu!

Každodenní součást oblečení, bez které si už neumíte představit život. Momentálně ustupují do pozadí push-up podprsenky a do popředí se dostávají rafinované sexy krajkové modely, které nemají mnohdy ani kostice. Ženy s malým poprsím mohou jásat, ale ty více obdařené si nejnovějšího trendu příliš neužijí.

Jak to bylo ale v minulosti? Ve starověkém Řecku nebyly ženské křivky populární, proto oblečení sloužilo k tomu, aby byla prsa co nejméně vidět. Poté nastupuje korzet, který ovládl 16.–19. století. Čím útlejší pas, tím lepší! Ideální postavou totiž byl tvar přesýpacích hodin.

Ve 20. letech 20. století zase křivky nebyly v módě a korzet nahrazuje šněrovačka, která prsa zmenšovala. Na konci dvacátých let konečně vznikla podprsenka, která se podobá té současné. Měla naopak zvýrazňovat ženské křivky. Revoluce pak přišla také v sedmdesátkách, kdy se na trhu objevila pohodlná sportovní podprsenka, bez které si už jen těžko dokážeme představit žít! Více ve videu!

Autor: Lucie Houdková