Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zbavte se vrásek: Pomůže vám krém i vlastní krev

Zatočte s vráskami a udržte si mladistvý vzhel
6. března 2013 | 15:30

Věk, špatná životospráva, stres a genetika způsobují, že se vám na tváři objevují vrásky a vrásečky. Na ty menší zafungují kosmetické přípravky, s těmi hlubokými si poradí odborníci estetické medicíny.

Neexistuje stanovený věk, kdy se začínají tvořit vrásky. Někomu se objeví již kolem třiceti a někdo si ještě ve čtyřiceti může libovat, že žádné nemá.  Co se týká mimických vrásek, ty se mohou objevovat již v mladém věku, což je zapříčiněno například častým mračením, mžouráním očí či krčením nosu a podobných grimas.

Krása
Autor: profimedia.cz
Bojujte proti vráskám včas

Nikdy není brzy začít s prevencí proti vráskám. Proto zapomeňte na ledabylé odlíčení nebo dokonce jen omytí obličeje teplou vodou, vaše pleť si zaslouží mnohem více. Mezi svoje každodenní zvyk byste měla rozhodně zařadit večerní důkladné odlíčení pleťovým mlékem, ke kterému přidejte masáž obličeje a hydrataci pleťovou vodou. Při péči o pokožku byste neměla vynechávat ani jemný peeling, díky kterému odstraníte odumřelé buňky z povrchu pleti, která se tak bude moci lépe obnovovat. Protože vrásky vznikají mnohem rychleji na suché pleti, je důležitá důkladná hydratace, a to nejen v podobě krémů, ale také dodržováním pitného režimu.

Po čem sáhnout: Vybírejte si krémy obsahující koenzym Q10, který obnovuje buněčnou stavbu pleti, regeneruje a omlazuje ji.

Nemusíte mít poličky plné přípravků, stačí pár základních vychytávek.
Autor: profimedia.cz
Vybírejte silné bojovníky proti vráskám

Začínají být vrásky na vašem obličeji výraznější a čím dál tím více vás trápí? Zmírnit projevy stárnutí mohou některé účinné složky v kosmetice. Vrásky se zvýrazňují díky úbytku kolagenu a elastinu v pokožce, ale také úbytkem estrogenu v těle. S přibývajícím věkem se zpomaluje obnova kožních buněk, proto pleť začíná působit zašedle a unaveně.

Po čem sáhnout: Dopřejte své pleti krémy s obsahem Retinolu, který je vlastně čistou formou vitamínu A. Díky této složce dokáží kosmetické přípravky vyhladit jemné vrásky a působit proti stárnutí pleti. Další účinnou složkou je kyselina hyaluronová.  Ta je důležitou složkou lidské kůže, která má na svědomí její dostatečnou vlhkost a pružnost. V průběhu času se tato složka z pokožky vytrácí, a proto je dobré ji dodávat ve formě kosmetické péče. V regálech s pleťovými krémy sáhněte i po těch, které obsahují peptidy. Jedná se o tělu vlastní bílkoviny, které buňkám jasně signalizují, aby začaly a jejich regenerací.

Když kosmetika nepomáhá

Co naplat, na některé hluboké rýhy je i kosmetika krátká. Jestli vás vrásky trápí, dodávají vám starší nebo příliš přísný dojem, pak není důvod, abyste s nimi nezatočila. Estetická medicína skýtá mnoho procedur, které vás hlubokých rýh zbaví.

žena na botoxu
Autor: Profimedia.cz
Injekce botulotoxinu

Aplikace botulotoxinu dokáže odstranit mimické vrásky kolem očí, na čele nebo tzv. mračící vrásky mezi obočím. Jedná se o ambulantní zákrok, po kterém můžete ihned odejít domů. Ideální ale je, nelehat si po aplikaci alespoň 4 hodiny a na pár dní omezit fyzickou zátěž, aby se vám aplikovaná látka „nepřestěhovala“ na jiné místo na obličeji. Kýženého výsledku se dočkáte asi za tři dny.
Jak dlouho efekt vydrží: Efekt botulotoxinových injekcí přetrvává asi 4 měsíce a po té je potřeba aplikovat jej znovu.

Aplikace kyseliny hyaluronové

Injekce kyseliny hyaluronové se aplikují na jemné vrásky kolem očí a úst, ale i na hlubší nosoretní rýhy nebo vrásky na čele. Kysela na sebe v pokožce začne vázat vodu a díky tomu ji regeneruje, napíná a zlepšuje její kvalitu. Po ošetření, můžete ihned odejít domů, ale je zapotřebí se zhruba 6 hodin nedotýkat obličeje a nepoužívat make-up.
Jak dlouho efekt vydrží: Z vyhlazených vrásek se můžete těšit zhruba 6-12 měsíců, po kterých začínají účinky ochabovat.

Aktivovaná plazma se droboučkými vpichy aplikuje pod vrásky nebo po celé tváři.
Autor: profimedia.cz
Výplně vlastním tukem

Této metodě se říká lipotransfer a je vhodná například pro hluboké vrásky na tvářích. Při zákroku se nejprve odsaje tuk z problematických partií a pak jsou jím vyplněny hluboké vrásky. Na výplň vrásek není zapotřebí velké množství tuku, proto se nejedná o velký zákrok, přesto 1-2 dny po něm očekávejte mírné otoky a možná i modřinky v místě odběru i aplikace. Je také zapotřebí po zákroku dodržovat klidový režim.
Jak dlouho efekt vydrží: Efekt tohoto zákroku může být trvalý, ale bohužel také nemusí. Vše totiž záleží na životaschopnosti tukových buněk.

Omlazení plazmou

Plazmalifting je vlastně takový výživný koktejl, který nastartuje regeneraci pokožky. Do místa vrásek se totiž aplikuje vlastní krevní plazma obohacená o růstové faktory z krevních destiček. Ihned po aplikování dochází k vypnutí a zjemnění pokožky. Před zákrokem vám odeberou malé množství krve ze kterého oddělí krevní plazmu a tu pomocí jemných vpichů aplikují na vrásky. Po zákroku můžete ihned odejít domů, efekt bude vidět asi za týden.
Jak dlouho efekt vydrží: Skvěle budete vypadat zhruba 8 měsíců po zákroku, pak začne pokožka znovu ochabovat.