Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Upíří kocour: Strašidelný mazlík s obřími špičáky pomáhá dětem

12. dubna 2013 | 10:00

VIDEO: Šedé koťátko se narodilo s rozštěpem horního patra, který způsobil, že jeho spodní zuby vypadají jako obrácené upíří tesáky. Kvůli infekci málem zemřelo. Jeho smutný příběh má ale pohádkový konec.

Rozštěp horního patra je u koček velmi vzácná vada. Kocour Lazarus se s ní bohužel narodil a málem ho to stálo život. Naštěstí ho na ulici v září loňského roku našel student, který ho donesl své profesorce Cindy Chambers, speciální pedagožce, která pomáhá lidem s různými tělesnými vadami a má opravdovou slabost pro zvířata.

„Podívala jsem se do přepravky a tam se krčilo zubožené asi desetitýdenní kotě. Strašně jsem se bála, že ho budu muset nechat utratit. Byl tak hubený a celý se klepal,“ vzpomíná Cindy, která se s Lazarusem, jak kocourka pojmenovala, okamžitě rozjela na veterinu.

Upíří kocour: Lazarus by mohl pomoci dětem s rozštěpem vyrovnat se s jejich postižením.
Autor: Facebook.com
Kotě mělo v místě rozštěpu odhalenou kost, bojovalo se silnou infekcí v tlamě i v nosních cestách. Po přeléčí antibiotiky se však symptomy objevovaly znovu a znovu. Nakonec mu veterináři zkusili vytrhnout horní špičáky a bylo po problémech.

Cindy Lazarusovi poskytla skvělou péči a domov. Říká, že navzdory jeho podivnému vzhledu, se nijak neliší od jejich ostatních domácích mazlíčků (má 7 psů a 7 koček). „Je hravý a plný života,“ dodává hrdě Cindy.

Speciální pedagožka má v plánu využít kocourka při své práci. Myslí si, že pomůže handicapovaným pochopit jejich postižení. Nejvíce právě dětem s rozštěpem.

„Lazarus bude unikátním pomocníkem. Děti budou cítit spojení a uvidí, jak je možné se s touto vadou vyrovnat,“ říká Cindy.

Video se připravuje ...