Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velký průvodce zimní péčí o pokožku

Základem všeho je dobře pokožku mýt
26. ledna 2011 | 11:05

Péče o pokožku v zimě je hodně důležitá, protože je na ni vyvíjen velký tlak. Mráz, suchý vzduch, střídání teplot, když přijdeme z chladu do tepla a naopak. To vše naší pokožce škodí. Když je venku pod osm stupňů Celsia, kůže produkuje méně tuku a vysušuje se. A jak ji tedy bránit?

Co pokožku v zimě tolik vysušuje?

Přechod z tepla do zimy a naopak, suchý vzduch. To způsobuje nízkou produkci mazu, který funguje jako ochranný film. Pokud je ho málo, pokožka je někdy tak suchá, až bolestivě popraská.

Jak ochráním svou pokožku v zimě?

Někomu to možná nepřijde důležité, ale základem je dobře ji mýt. Horká voda způsobuje zduřelost kůže a ta pak ztrácí potřebnou vlhkost. Sprchovat se je proto rozhodně lepší než hodinový relax ve vaně, i když je to tak příjemné a uvolňující. Dále je dobré používat minimum mýdla, které smývá ochranné lipidy na povrchu pokožky. Lepší je mýt se speciálními olejíčky. Po sprše se musí kůže rychle vysušit. To platí hlavně pro místa, která se sama málo mastí, jako jsou ruce, chodidla a záda.

Dále se pokožka musí zdravě vyživovat. Tím se myslí jak jídlem, tak mastnými krémy. A co tedy jíst, abychom kůži prospěly? Ryby, mrkev a luštěniny. Denně bychom měly vypít dva až tři litry tekutin, nejlépe bylinných čajů, které obsahují výtažky z rostlin, které podporují tvorbu nových kožních buněk. A naopak nikotin, kávu a alkohol omezit na minimum!

Jak se starat o:

Obličej

Oblast obličeje a dekoltu je velmi citlivá. Ovocné krémy, radši bez alkoholu a mentholu, jsou správnou volbou. Mazat se kolem očí speciálním olejíčkem přes vatičku je taky dobrý tip. Make-up používat spíše krémový než pudrový. Odličovadla, která obsahují alkohol nebo mýdlovou složku, vysušují, takže ty radši nechat až na léto, až bude kůže mastnější a méně ohrožená.

Rty

Vazelína, panthenol, včelí vosk, extrakt z kořenu čínské lékořice - to vše jsou skvělí pomocníci v boji proti nehezky popraskaným rtů. Dále je lepší používat v zimě radši lesk než rtěnku. Ale pozor: nemazat lojem moc, aby si rty příliš nezvykly a pak to nevyžadovaly!

Ruce

Pro péči o ruce platí stajná pravidla jako o zbytek těla - koupat se v ne moc teplé, ani ne moc studené vodě, protože obojí vysušuje. Místo mýdlem se mýt olejíčky, mazat se krémy, které obsahují bambucké máslo a na nehty si dávat avokádový olej. Na popraskané ruce je vynikající zachránce jojobový olej.

Chodidla

Každé ráno je namazat a poté deset minut počkat, než si navlékneme ponožky, každý večer si připravit lázeň s třemi kapkami skořicového oleje na lepší prokrvování a v noci spát zásadně bez ponožek, aby pokožka po celém dni, kdy byla zavřená v botech, dýchala.

Autor: INT, mivr, Klena