Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na citrusové plody. Mohou i zabíjet!

Citrusy před konzumací vždy pečlivě omyjte horkou vodou. A to i v případě, že z nich budete lisovat jen šťávu.
9. prosince 2010 | 16:23

Pesticidy, fungicidy, baktericidy a konzervační látky. Exotické plody na pultech našich obchodů jsou nasáklé chemikáliemi. To vše s cílem přežít dlouhou cestu a udržet si čerstvý vzhled. Tyto látky jsou však pro člověka velmi škodlivé.

V zimním období chceme posílit imunitu. Doplnit tolik potřebné vitamíny. Do čaje ve velkém ždímáme citrony. K snídani pijeme 'fresh'. Denně se snažíme sníst nějaký ten pomeranč, mandarinky či grapefruit k svačině. Vypadají tak svěže, šťavnatě a přirozeně.

Kůra všech těchto citrusových plodů je však plná zdraví nebezpečných látek. Jak před nimi svůj organismus nejlépe ochránit? Odborníci varují, že je třeba je důkladně umýt. A to i tehdy, když jejich kůru budeme před konzumací loupat. Nejlepší je důkladně omýt povrch horkou vodou.

Smrtící koktejl plody ochrání, vám však může ublížit

"Pokud chcete, aby plody přežily i několikaměsíční cestu, aniž by utrpěly sebemenší újmu na kráse a byly ochráněny před hmyzem a hlodavci, musý být ošetřeny silnými chemikáliemi," říká zemědělský technik Tomasz Botkowski.

"Donedávna se ovoce dokonce napouštělo formaldehydem, který se používá ke konzervaci mrtvých těl. Evropská unie to naštěstí před několika lety zakázala," dodává.

Důslednost vás ochrání před rakovinou

I když jsou dnešní opatření pro člověka méně škodlivá než dřív, měli bychom být pořád opatrní. Chemikálií je v kůře citrusů stále víc než dost. Před jejich konzumací bychom neměli zapomenout na to, že je třeba si pod teplou vodou důkladně umýt i ruce, na kterých spolu s nádherně vonící silicí ulpěly i jedovaté látky.

A pokud chcete ochutit svůj horký čaj citronem, vždy ho před rozříznutím důkladně vydrbejte kartáčkem a přelijte vařící vodou. Ani v tomto případě nezapomeňte na své ruce. Tato opatření mohou působit nesmyslně, mohou vás však ochránit před vážným onemocněním a dokonce i rakovinou. Otravu pesticidy poznáte lehce. Projevuje se silnými bolestmi v žaludku.

Do pečení jen kůru z bio plodů

Při nakládání s citrusy je třeba být velmi opatrný. Nikdy byste neměli přidávat pomerančovou či citronovou kůru do těsta ani jiných pokrmů. "A v žádném případě nedopusťte, aby oloupané ovoce přišlo do styku s kůrou," varuje univerzitní profesor Richard Zadernowski.

Na jejich použití však nezanevřete. Vždyť třeba pečená nebo grilovaná ryba prostě musí být servírována pokapaná několika kapkami citrónové šťávy a ozdobená plátky citronu. Typický rybí zápach je potlačen a chuť příjemně zvýrazněna. A sušená kůra je častým kořením sladké i slané kuchyně.

Zdroj: Fakt.pl

Autor: INT, Lenka Chvostová