Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zastavte čas: Co dělat, když je vám 20, 30, 40 nebo 50 let?

Ve čtyřiceti se pokožka začíná vysušovat, potřebuje proto speciální péči.
26. listopadu 2010 | 05:00

V každém věku je potřeba zacházet s vlastním tělem odlišně. Jedině díky správnému zacházení může žena vypadat mladě uvnitř i navenek. A to v jakémkoli věku. Ve dvaceti letech člověk zvládne přes den školu, večer párty a ráno zase školu. S přibývajícími léty se už ale hektický rytmus života zvládá hůř. Není třeba přehánět to s natíráním speciálními mastmi a drahými lektvary na krásu.

Věk: 20

Stav pleti: Pokožka se zatím stačí starat sama o sebe, není potřeba věnovat jí výraznou, speciální péči. Nové buňky ještě vznikají v dobrém, rychlém tempu. Odličování a čištění pleťovou vodou každý den se bere jako samozřejmost.

Strava, která boduje: Ač se to nezdá, už teď by si měl každý dávat pozor, co jí, protože to bude mít nedozírné následky na budoucí stav postavy i celkového zdraví v pokročilejším věku.

Potraviny bohaté na vitamin C (papriky, hrášek, sladké brambory, ovoce, jahody, kiwi) jsou tou správnou volbou. Tělu totiž dodávají kolagen a protein. Ty pokožce zaručí pružnost.

I strava, která obsahuje nějaký ten podíl železa, není k zahození. Zabrání totiž vzniku kruhů pod očima, které jsou v době každotýdenních večírků častým jevem. Takže s chutí do libového červeného masa, ryb, korýšů, cereálií, fazolí, ořechů a různých semínek.

Jak a co cvičit: Čím dříve se začne, tím lépe. Cvičení jógy nebo pilates čtyřikrát až šestkrát v týdnu spálí nechtěný tuk a navíc vybuduje vytrvalost.

Vyhnout se: Párty s kamarády k tomu svádí, ale s alkoholem opravdu jen s mírou. Bere tělu vitaminy a minerální látky, škodí játrům a pokožka kvůli němu předčasně stárne. Důležité je i nevynechávání jídla, i když k tomu hektický způsob života, který se v těchto letech vede, našeptává.


Věk: 30

Stav pleti: V oblasti čela, očí a úst se už začínají tvořit první vrásky. Není třeba panikařit. Jejich množení se dá zpomalit vhodným a zdravým stravováním.

Strava, která boduje: Ve třiceti letech už by člověk měl více řešit, co jí. Stále by se nemělo zapomínat na vitamin C. K němu ale ještě přibudou proteiny, které jsou obsaženy například v mléku a vajíčkách. Pomůžou tvorbě elastinu, který udržuje pleť stále pružnou a svěží.

Dalšími potravinami, které se tělu "třicítek" určitě zalíbí, jsou čočka, avokádo a celozrnné pečivo. Všechna vyjmenovaná jídla dodají tělu estrogen, který zaručí nevysušování kůže.

A na závěr potraviny, které pomůžou tělu v boji proti ne úplně zdravým slunečním paprskům: špenát, kapusta, růžový grapefruit, rajčata, červený meloun, mrkev a mango.

Jak a co cvičit: Ideální je sportovat dvakrát až třikrát týdně v podobě běhu nebo jízdy na kole. Kosti se za pár let odvděčí, protože nezkřehnou.

Vyhnout se: Konzumace potravin obsahujících hodně cukru by se měla omezit na minimum. Cukr je totiž jedním z důvodů, proč pleť ztrácí pružnost.

Věk: 40

Stav pleti: V tomto věku se kůže začíná vysušovat a už potřebuje speciální péči v podobě různých krémů. Na trhu je jich dost, stačí si jen vybrat. Vyplatí se vyzkoušet několik druhů třeba pomocí testerů a potom začít používat ten, který nejvíce vyhovuje.

Strava, která boduje: Určitě potraviny, ve kterých je selen. Mezi ně patří například para ořechy, celozrnný chléb, korýši, pšeničné klíčky nebo slunečnicová semínka. Selen chrání tělo před sluncem.

Potraviny s vitaminem E se také hodí a to díky hydrataci, kterou tělu tento vitamin dodává. A samozřejmě se nesmí zapomínat na estrogen, který získáme například díky pochutnání si například na exotickém avokádu.

Jak a co cvičit: Tělo už se připravuje na menopauzu, takže by to chtělo zůstat aktivní. Při poklesu estrogenu se navíc ukládá tuk v oblasti břicha, což škodí srdci.

Proto se doporučuje cvičit třikrát až pětkrát týdně aerobic, chodit na procházky nebo zkusit dnes moderní jogging. Člověk se uvolní, přijde na jiné myšlenky a ještě ho sportování zbaví stresu.

Vyhnout se: Rozhodně dodržovat stravování během dne. Když se jedno jídlo vynechá, hrozí, že se člověk při dalším chodu přejí, protože už bude mít velký hlad.


Věk: 50

Stav pleti: Produkce kolagenu, který zaručuje pružnost pokožky, prudce klesá. Můžou se začít objevovat stařecké skvrny a drobné žilky.

Strava, která boduje: Potraviny se stopovými prvky mědi, korýši, celozrnný chléb, těstoviny, ořechy, zaručí produkci melaninu, což je pigment, který pomáhá absorbovat sluneční UV paprsky. Pokud ho má tělo málo, stařecké skvrny se objeví dříve.

Strava obsahující stopové prvky křemene, jako například ovesná kaše a meloun, zajistí pružnost kůže. A třeba borůvky a lilek zabrání vzniku červených žilek ve tváři. Zmíněné fialové potraviny totiž pomáhají v udržování dobrého stavu stěn drobných cév.

Jídla bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, například losos nebo makrela, pomůžou udržovat stěny kožních buněk silné. A večer je skvělé popíjet heřmánkový čaj. Známá bylinka zaručí klidný spánek.

Jak a co cvičit: Dobré je plavat nebo se jít denně alespoň na půl hodinky projít do parku. Neuškodí ani pilates nebo jóga. Možná je to překvapení, ale zahradničení k udržení kondičky také postačí. Ono to ohýbání k plevelu je vlastně docela náročné.

Vyhnout se: Dorty a jiné sladkosti si dopřávat opravdu jen minimálně. Cukr totiž ničí kolagen a přidává tak vrásky.

kolagen, protein
Autor: INT, mivr, lenak